Leah Williamson

Όταν η αρχηγός της Αγγλίας, Λία Γουίλιαμσον, αποκάλυψε τη «μάχη» της με την ενδομητρίωση και τους φόβους ότι θα χάσει το όνειρο του Euro

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η αρχηγός της πρωταθλήτρια Ευρώπης Αγγλίας, Λία Γουίλιαμσον, αποκάλυψε ότι πάσχει από ενδομητρίωση και φοβήθηκε ότι η πάθηση που, μεταξύ άλλων, προκαλεί βασανιστικούς πόνους περιόδου, θα έθετε σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του περασμένου καλοκαιριού.

Παρόλο που η Γουίλιαμσον οδήγησε τελικά τις Lionesses στη δόξα απέναντι στη Γερμανία στον τελικό του Wembley στο Euro του περασμένου καλοκαιριού, το άγχος μήπως η ενδομητρίωσή της την αφήσει ξαπλωμένη, με αγωνία, στο πάτωμα του μπάνιου αποδείχθηκε σχεδόν μόνιμος σύντροφος κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Η ζωή πολλών γυναικών γίνεται εξαιρετικά δύσκολη από την πάθηση αυτή, η οποία συνεπάγεται την ανάπτυξη ιστού παρόμοιου με το τοίχωμα της μήτρας έξω από τη μήτρα, οδηγώντας σε πολυάριθμα προβλήματα, όπως εντερικά προβλήματα και προβλήματα στην πλάτη, καθώς και ακραίο πόνο κατά την έμμηνο ρύση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπογονιμότητα.

«Έλεγα δεν μπορεί να συμβεί [μια έξαρση κατά τη διάρκεια του Euro]», δήλωσε η αμυντικός της Άρσεναλ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Women's Health. «Είναι [το να μην μπορείς να παίξεις] ένας μεγάλος φόβος όταν φτάνεις σε ένα τουρνουά χωρίς να είσαι τραυματισμένη»

Ενδομητρίωση: Το μεγάλο αφιέρωμα του JennyGr στη γυναικολογική πάθηση που αφορά όλη την κοινωνία

Οι ανησυχίες της αυτές επιδεινώθηκαν από έναν τραυματισμό στο κεφάλι που υπέστη λίγο πριν από το Euro, ο οποίος τελικά προκάλεσε μια περίοδο ιδιαίτερα έντονου εμμηνορροϊκού πόνου. «Είχα μια διάσειση που λένε ότι μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την επόμενη περίοδό σου και ήταν άσχημα, πραγματικά άσχημα. Ξέρεις όταν βρίσκεσαι στο πάτωμα του μπάνιου και δεν μπορείς να κουνηθείς. Όταν είναι πολύ αργά για να πάρεις τα χάπια γιατί υποφέρεις ήδη τόσο».

Τον Οκτώβριο η Έμα Χέις, η τεχνικός της Τσέλσι και μακροχρόνια πάσχουσα από ενδομητρίωση, ανέδειξε μια συχνά ελάχιστα δημοσιοποιημένη πάθηση, αφού εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο για επείγουσα υστερεκτομή, αφού ο πόνος της έγινε αφόρητος.

Η Γουίλιαμσον από την πλευρά της είναι στην ευχάριστη θέση να προσθέσει τη φωνή της στις εκκλήσεις για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με ένα πρόβλημα που διαταράσσει τις ζωές τόσων πολλών γυναικών.

«Φτάνεις σε μια ορισμένη ηλικία που πραγματικά λες ότι αυτό είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα. Είμαι αρκετά σίγουρη ότι αν οι άνδρες είχαν περίοδο θα είχαμε βρει έναν τρόπο να τη σταματήσουμε μέχρι τώρα χωρίς να κάνουμε ζημιά», είπε, προσθέτοντας ότι ο πόνος της περιόδου παραμένει «ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα» για τις αθλήτριες!

Ελλείψει σημαντικών επιστημονικών επιτευγμάτων, η ίδια δήλωσε ότι η προσέγγισή της για τη ζωή με την ενδομητρίωση ως κορυφαία αθλήτρια είναι «ας προχωρήσουμε με αυτό - εκτός αν είμαι στο πάτωμα».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]