Λία Γουίλιαμσον: H αρχηγός της Αγγλίας για τη δόξα του Euro 2022 και πόσο η Σαρίνα Βίγκμαν άλλαξε τη νοοτροπία της ομάδας

Λία Γουίλιαμσον: H αρχηγός της Αγγλίας για τη δόξα του Euro 2022 και πόσο η Σαρίνα Βίγκμαν άλλαξε τη νοοτροπία της ομάδας

Η αρχηγός της Αγγλίας, Λία Γουίλιαμσον, που οδήγησε την ομάδα της να κρατήσει το «μηδέν» σε 4/6 παιχνίδια της, μίλησε στο Sky Sports για τη μεγάλη επιτυχίας των Lionesses και το πώς η Βίγκαν άλλαξε τη νοοτροπία τους.

Οι Lionesses επικράτησαν 2-1 της Γερμανίας στην παράταση στον τελικό του Euro 2022 τον περασμένο μήνα και κατέκτησαν το πρώτο σημαντικό τρόπαιο της χώρας από τότε που η ομάδα των ανδρών σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Η αρχηγός τους, Λία Γουίλιαμσον, παραδέχεται σε συνέντευξή της στο SkySports ότι η χρυσόσκονη από την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης δεν έχει ακόμη εξαφανιστεί και εξήγησε πόσο «αδίστακτα αλλά με σεβασμό» η Σαρίνα Βίγκμαν άλλαξε τη νοοτροπία της ομάδας.

Η αμυντικός της Άρσεναλ βοήθησε τις λέαινες να κρατήσουν το μηδέν σε τέσσερα από τα έξι τους παιχνίδια στο Euro - το καλύτερο αμυντικό ρεκόρ στο τουρνουά - και δηλώνει περήφανη για το κατόρθωμα της εθνικής της. «Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο θυμάμαι. Εκείνη τη στιγμή θυμάμαι ότι ένιωθα πολύ ανακουφισμένη γιατί λες ότι θέλεις να κάνεις κάτι και μετά το κάνεις πραγματικά. Απλώς γούρλωσα τα μάτια, αλλά δεν θυμάμαι πολλά. Όσο περισσότερο το σκέφτομαι τώρα και όσο περισσότερο σκέφτομαι τι κάναμε, δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανη για τα κορίτσια»

Ερωτηθείσα εάν έχουν συνειδητοποιήσει πως κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης είπε: «Δεν νομίζω. Νομίζω ότι όταν θα μπούμε στη σεζόν και θα δούμε την αλλαγή στην προσέλευση του κόσμου ή όταν συνεχίζουμε να χτυπάμε αυτά τα ρεκόρ και να κάνουμε πράγματα που αλλάζουν το παιχνίδι τότε ίσως. Το μόνο πράγμα που έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι κάναμε κάτι λίγο τρελό γιατί όλοι ξέρουν ποιοι είμαστε».

Η μαέστρος της επιτυχία της Αγγλίας ήταν η Σαρίνα Βίγκμαν η πρώτη προπονήτρια που οδήγησε δύο διαφορετικά έθνη στην κατάκτηση του τροπαίου, μετά τον θρίαμβο της το 2017 με την Ολλανδία. Το συνολικό της ρεκόρ στη διοργάνωση είναι 12 νίκες σε 12 αγώνες και η Γουίλιαμσον αποκάλυψε πώς η 52χρονη βοήθησε τις Lionesses να γράψουν ιστορία.

«Η Σαρίνα άλλαξε τα πράγματα όσον αφορά το πώς σκεφτόμασταν, δεν κυνηγούσαμε τον τελικό στόχο, κυνηγούσαμε την κάθε ημέρα ξεχωριστά, κάτι που κάνει τη διαφορά. Όταν το κάνεις συνηθισμένο και σηκώνεσαι κάθε μέρα και απλά κάνεις τη δουλειά σου, ξέρεις ακριβώς για τι είσαι εκεί και απλά σημειώνεις μικρά κουτάκια και όταν φτάνεις σε αυτά τα παιχνίδια, είναι απλώς ένα ακόμη βήμα στο ταξίδι που εκείνη έκανε πραγματικότητα ενώ αποκτάς και την πεποίθηση ότι θα κάνουμε κάτι καλό.

Κάθε φορά που πηγαίναμε σε ένα παιχνίδι πιστεύαμε ειλικρινά ότι θα το κερδίσουμε, οπότε αυτό σε κάνει να ηρεμείς ούτως ή άλλως επειδή κοιτάς τριγύρω και σκέφτεσαι "είμαστε εντάξει". Η εμπιστοσύνη μεταξύ μας είναι αυτό που δουλέψαμε έτσι ώστε όταν πηγαίναμε σε αυτά τα παιχνίδια να σκεφτόμαστε, τελικά είναι απλώς ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου»

Πριν από τον τελικό είπε: «Δεν χρειάζεται να κερδίσουμε σήμερα, απλά το θέλουμε πολύ, πολύ. Νομίζω ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι καλή γιατί δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, θέλαμε να το κάνουμε. Σέβεται την αγγλική ποδοσφαιρική κουλτούρα γι' αυτό που είναι και είναι πραγματικά εξοικειωμένη με αυτή την πλευρά των πραγμάτων. Αλλά η ολλανδική καταγωγή της είναι to the point, λίγο αδίστακτη αλλά με σεβασμό. Έτσι έχει τον σεβασμό όλων, αλλά δεν χάνει χρόνο. Έτσι, ακόμα κι αν διαφωνείς με κάτι, θα τη σεβόσουν, κάτι που κάνει τη διαφορά στον κόσμο, επειδή αφαιρείς όλο αυτόν τον θόρυβο και όλα είναι με επίκεντρο τη νίκη».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]