emma_hayes

Έμα Χέιζ, η προπονήτρια με την «ατσάλινη» καρδιά

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η πιο επιτυχημένη προπονήτρια της Women's Super League, Έμα Χέιζ, προχώρησε σε αφαίρεση μήτρας και έδωσε ακόμα ένα μάθημα ζωής.

«Την περασμένη Τρίτη υποβλήθηκα σε επείγουσα υστερεκτομή μετά τη συνεχιζόμενη μάχη μου με την ενδομητρίωση. Τώρα είμαι σε ανάκαμψη και θα χρειαστώ χρόνο και υπομονή για να επιστρέψω πλήρως υγιής. Θέλω απλώς να πω ευχαριστώ στους καταπληκτικούς γιατρούς μου, για την εξαιρετική φροντίδα τους. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους ιδιοκτήτες μας, το διοικητικό συμβούλιο και τον διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού μας, για την υποστήριξη που έδειξαν και φυσικά σε όλη την οικογένεια, το προσωπικό και τους παίκτες μου.

Σε όλη τη διάρκεια της απουσίας μου, η Denise Reddy θα παίρνει τις αποφάσεις εντός γηπέδου μαζί με τον Paul Green, ο οποίος θα εκτελεί όλες τις υποχρεώσεις του Τύπου για λογαριασμό μου. Έχουμε δημιουργήσει μια τεράστια ομάδα εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε υιοθετήσει μια πολύ διεπιστημονική προσέγγιση, έτσι ώστε αν προκύψουν καταστάσεις όπως αυτή, να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην πρόκληση. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Paul, την Denise και όλο το προσωπικό. Ξέρουμε επίσης ότι η ομάδα είναι πολύ ιδιαίτερη και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τα υψηλά της στάνταρ.

Για τους οπαδούς μας, έπρεπε να με ακούτε να φωνάζω από την άλλη πλευρά του γηπέδου κάθε εβδομάδα, αλλά τώρα θέλω να σας ακούω ακόμα πιο δυνατά γιατί θα κάθομαι στο σπίτι και θα παρακολουθώ την ομάδα στην τηλεόραση μέχρι την επιστροφή μου. Ξέρω ότι θα σεβαστείτε ότι η υγεία μου είναι πρώτη και αυτή τη στιγμή πρέπει να δώσω προτεραιότητα σε αυτό που πρέπει να κάνω για μένα. Αναμένω πλήρως να ανακάμψω και ανυπομονώ να σας δω στο άμεσο μέλλον. Τα καλύτερα, η τεχνικός σας, Έμα».

Με αυτό το μήνυμα η επί δεκαετία προπονήτρια της Τσέλσι, Έμα Χέιζ, ανακοίνωσε ότι θα κάνει ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις της για να αναρρώσει πλήρως από την σοβαρή επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η 45χρονη προπονήτρια των πρωταθλητριών Αγγλίας, είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο Νησί και δεν είναι (μόνο) οι τίτλοι και οι επιτυχίες που έφερε στον σύλλογο του Λονδίνου!

Στα 17 της έσπασε τον αστράγαλό της. Διέλυσε ουσιαστικά τον χόνδρο οπότε όσο και να ήθελε να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο ήταν εξαιρετικά επώδυνο και επικίνδυνο. Κι ας ήταν πάντοτε η αρχηγός στις ομάδες που αγωνίστηκε. Το να ηγείται της έβγαινε φυσικά. Πάντοτε είχε ικανότητα να επικοινωνεί με τους ανθρώπους, να τους επηρεάζει να εκτελούν οδηγίες. Κατάλαβε ότι αυτό σχετίζεται με το πώς συνδέεσαι μαζί τους και πως είχε μια φυσική ροπή προς αυτό. Μεγαλώνοντας δούλεψε σε διάφορες επιχειρήσεις του πατέρα της. Από την πώληση εισιτηρίων για το θέατρο, μέχρι τη δουλειά σ' ένα αρτοποιείο στο Κόβεντ Γκάρντεν.

Πολλές από αυτές τις δουλειές περιελάμβαναν το πώς να πουλάς κάτι, και αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς ενός προπονητή όπως περιγράφει. «Πρέπει να κάνετε τους παίκτες να αγοράσουν αυτό που προσπαθείτε να κάνετε». Τα προπονητικά της παράσημα ήρθαν κατά τη διάρκεια της καριέρας της και είχαν όλα να κάνουν με το πώς και πόσο επηρέασε τις παίκτριές της, κι όχι με τα τρόπαια. Τα τρόπαια θα έρχονταν αργά η γρήγορα, το γνώριζε...

Οι ανθρώπινες σχέσεις πάνω από τα τρόπαια

Τι σημασία είχαν αν δεν γνώριζε πώς να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους;

Αν δεν ήξερε να διαχειριστεί πραγματικές προκλήσεις που συμβαίνουν καθημερινά;

Αν δεν μπορούσε να εμπνεύσει;

To 2015 η Τσέλσι έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ήταν μια ανάσα από το πρώτο της τρόπαιο. Λίγες εβδομάδες πριν το κρίσιμο αυτό ματς, η Χέιζ δούλεψε κυρίως στο πώς οι παίκτριες θα χειρίζονταν την ημέρα εκείνη. Θα πετούσαν; Θα βούλιαζαν; Τους έδωσε ένα σενάριο στο οποίο υποθετικά βρίσκονταν σε ένα κατάμαυρο δρομάκι χωρίς να ξέρουν τί βρίσκεται στο τέλος του, αλλά πρέπει να περπατήσουν. Τους ρώτησε πώς θα το ξεπερνούσαν; Συζητούσαν για ώρα, κι όταν τελείωναν οι συνεδρίες κάθε παίκτρια ένιωθε έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πιθανή εξέλιξη. Όταν έφτασε η μέρα του τελικού δώρισε σε κάθε μία ένα τριαντάφυλλο από τον κήπο της -τον οποίο θεωρεί το καταφύγιό της- μαζί με ένα ποιήμα το οποία διάβασαν στο πούλμαν στον δρόμο προς το γήπεδο.

Το 2016 οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν κληθεί στις κάλπες, σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πιθανότητα η εκλογική βάση της χώρας να ψηφίσει υπέρ του Brexit, προκαλούσε στις ξένες παίκτριες της Τσέλσι αβεβαιότητα και προβληματισμό. Λίγη προσοχή μπορούσαν να δώσουν στην προπόνηση της ομάδας. Η Έμα Χέιζ έπρεπε να κάνει κάτι. Ακύρωσε λοιπόν μια συνεδρία τακτικής και κάλεσε όλη την ομάδα σε μια τάξη, όπου είχε τοποθετήσει έναν πίνακα. Στη μέση, με μεγάλα γράμματα, υπήρχε η λέξη: Brexit. Όταν ήταν άπαντες παρόντες πήρε τον λόγο: «Σωστά, θα μιλήσουμε για το Brexit. Tα υπέρ και τα κατά. Θέλουμε να μείνουμε; Θέλουμε να φύγουμε; Ποιες είναι οι επιπτώσεις;». Ήταν ένα ολόκληρο μάθημα για όσα αφορούσαν την πιθανή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2018 έχασε ένα από τα δίδυμα που κυοφορούσε, η Τσέλσι ήταν στην κορυφή του πρωταθλήματος, διεκδικούσε το Κύπελλο Αγγλίας και το Champions League. Η Χέιζ δήλωνε παρούσα στην προπόνηση, πήγαινε στα παιχνίδια, πήρε ένα τρένο για να ταξιδέψει στη Γερμανία για το παιχνίδι με τη Βόλφσμπουργκ επειδή ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη για να πετάξει με το αεροπλάνο. Δεν τους είπε τίποτε μέχρι τον Μάη, υποχωρώντας 11 (!) ώρες πριν γεννήσει και αναθέτοντας τα καθήκοντά της στον βοηθό της Πολ Γκριν.

To 2019 λίγο πριν από ένα κρίσιμο παιχνίδι της ομάδας με την Λυών για τα ημιτελικά του Champions League, η έμπειρη κόουτς προσκάλεσε στο προπονητικό κέντρο την Σούζα Πόλακ, επιζώσα του Ολοκαυτώματος. Το έκανε για να μιλήσει στις παίκτριές της για τη δύναμη ψυχής και την ταπεινοφροσύνη. Όταν ρωτήθηκε τί θα μπορούσε να προσφέρει στις «μπλε» η ομιλία της Πόλακ, η Χέιζ απάντησε: «Ήταν μια υπενθύμιση σε ολόκληρο το περιβάλλον μας ότι το σθένος είναι σημαντικό, ότι θα το χρειαστείτε σε πραγματικά, πραγματικά, πολύ δύσκολες στιγμές και εκείνη το είχε σε αφθονία. Επίσης, τελικά, δεν χρειάζεται να είμαστε μ@λ#κ3ς για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, μπορούμε να είμαστε καλοί άνθρωποι, ταπεινοί σε αυτή τη διαδικασία και το απαιτώ αυτό. Θέλω όλοι να εκτιμούν αυτά που έχουμε».

Την ίδια χρονιά, όταν η Ενιόλα Αλούκο κυνηγούσε να γίνει η πρώτη σκόρερ όλων των εποχών για την Τσέλσι [πριν τελικά την ξεπεράσει η Φραν Κίρμπι] υπέφερε από αυτό που περιγράφει ως «τρόμο σκηνής». Ήταν στην ουσία κρίσεις πανικού, μεγάλο άγχος μπροστά στην περίπτωση αποτυχίας. Η Χέιζ την πλησίασε τότε και της έκανε μια παρομοίωση με τους πιλότους. Της έλεγε πως πρέπει να ελέγχει το «τώρα» και να σταματήσει να σκέφτεται ποιό θα είναι το αποτέλεσμα προτού καν περάσει στο παιχνίδι. «Οι πιλότοι εκπαιδεύονται πώς να είναι απόλυτα ήρεμοι σε μια κρίση όταν το αεροπλάνο είναι έτοιμο να συντριβεί».

Σήμερα, η Τσέλσι είναι η μόνη ομάδα στην ιστορία της Womens' Super League που κατακτά τρία διαδοχικά πρωταθλήματα, η ίδια η Χέιζ είναι η πιο πολυβραβευμένη προπονήτρια της λίγκας, και έτοιμη να δώσει ακόμα ένα μάθημα στις παίκτριές της με τον τρόπο που χειρίστηκε την ενδομητρίωση, μια πάθηση ολοένα και πιο συχνή για τις γυναίκες. Είναι μία κατάσταση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο (που είναι η λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας) αναπτύσσεται σε μη φυσιολογικές περιοχές εκτός της μήτρας.

Οι περιοχές αυτές μπορεί να είναι οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες, η ουροδόχος κύστη, το έντερο ακόμα το διάφραγμα. Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά, αιμορραγίες, επώδυνη σεξουαλική επαφή καθώς και υπογονιμότητα. Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται σε 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης στις 10 γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, οι 5 έχουν ενδομητρίωση ,ποσοστό πολύ υψηλό.

Η Χέιζ άνοιξε τη συζήτηση για την ενδομητρίωση

Η Χέις, δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την πάθηση ως αθλήτρια αλλά ως εξέχουσα γυναίκα στον αθλητισμό, η ειλικρίνειά της είναι αξιοθαύμαστη. Θα μπορούσε απλώς να πει ότι έπασχε από προβλήματα υγείας, αλλά αναφέροντας την ενδομητρίωση, ευαισθητοποίησε πολλούς ανθρώπους για την κατάσταση, γεγονός που θα βοηθήσει τόσο στην περαιτέρω ενημέρωση, όπως και στην ομαλοποίησή της κατάστασης.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]