alyssa tompson

Η ποδοσφαιρική μπέρτα της Αλίσα Τόμπσον

Ιάσονας Θεριός

Για την Αλίσα Τόμπσον, το υπέρ-κορίτσι που ακροβατεί με ζογκλερική επιδεξιότητα ανάμεσα στο σχολείο και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και δείχνει προορισμένο να χαρίσει ακόμα περισσότερη από τη λάμψη του στο μέλλον του παιχνιδιού.

Έτσι δεν πάει; Κάθε σωστός υπερήρωας ή κάθε σωστή υπερηρωίδα χρειάζεται μια ημερήσια δουλειά, αυτή που θα του δίνει μια πιο ανθρώπινη, πιο ρεαλιστική υπόσταση. Ο Σούπερμαν πριν πέσει το σκοτάδι ήταν ρεπόρτερ, ο Σπάιντερμαν φωτογράφος, ενώ η ζωηρή Γουόντερ Γούμαν υπήρξε από γραμματέας μέχρι διανομέας τάκος! Βέβαια, η τελευταία υπερηρωίδα που δείχνει βγαλμένη από κάποιο κόμικ, έτοιμη να κατακτήσει την ποδοσφαιρική Αμερικά περνά τα πρωινά της σε ένα διαφορετικό μέρος. Στα θρανία.

Η 18χρονη Αλίσα Τόμπσον, το next big thing του ποδοσφαίρου γυναικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού γράφει ιστορία, ακροβατώντας ανάμεσα στο σχολείο και το επαγγελματικό παιχνίδι, αφιερώνοντας τα δειλινά της στη νέα της μπέρτα, στην εμφάνιση της Έιντζελ Σίτι.

Δεν υπάρχει σπιθαμή στη Γη της Επαγγελίας του γυναικείου σπορ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία να μην έχει αντηχήσει το όνομα της Τόμπσον. Άλλωστε, για αυτό φρόντισε η εκκωφαντική της επιλογή στο νούμερο 1 των drafts του 2023 για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών της Αμερικής. Η Έιντζελ Σίτι για καιρό παρακολουθούσε ένα από τα μεγαλύτερα διαμαντάκια του Λος Άντζελες, εκεί όπου η Αλίσα μεγάλωσε απότομα, για να γίνει το απόλυτο ποδοσφαιρικό σημείο συζήτησης μιας χώρας πριν καλά-καλά ενηλικιωθεί, με την ομάδα από την Καλιφόρνια να τη χρίζει «βασίλισσα» του μέλλοντός της, επιλέγοντάς τη στο φανταχτερό νούμερο 1.

«Είχα απίστευτο άγχος, Κάθε είδους συναίσθημα με “χτυπούσε” εκείνη τη στιγμή. Βρισκόμουν σε σοκ και δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει», θυμάται η ίδια από τη μαγική βραδιά της επιλογής της στα τέλη του Φλεβάρη. Κι όμως, χώρος και χρόνος για αυτά τα συναισθήματα δεν υπήρχε. Η Αλίσα άλλωστε, έγινε το πρώτο… λυκειόπαιδο που επιλέγεται σε draft της NWSL και το δικό της επόμενο πρωί δεν περιελάμβανε κάποιον βαθύ ύπνο με flashbacks από το γιορτινό βράδυ της δικαίωσής της. Όπως κάθε υπερηρωίδα το καθήκον της την καλούσε. «Έπρεπε να γράψω την έκθεση που είχα χάσει την προηγούμενη ημέρα, οπότε πήγα νωρίτερα στο σχολείο. Όλοι μου έλεγαν συγχαρητήρια και φαίνονταν να είναι πολύ περήφανοι για μένα, ήταν πολύ ωραίο», δήλωσε η ίδια για την άμεση επιστροφή της στην καθημερινή ρουτίνα,

alysha tompson

Ακόμα και μια τέτοια κορυφή πάντως δεν θα μπορούσε να είναι έκπληξη για κανέναν. Ή αν ήταν, θα ήταν για κάποιον που δεν ήξερε την Αλίσα. Το ποδοσφαιρικό της άστρο έλαμπε από την πρώτη στιγμή, από εκείνα τα ανέμελα απογεύματα που εκείνη και η αδερφή της, Ζιζέλ, δεν σταματούσαν να κυνηγούν μια μπάλα. Και η εκτόξευσή της δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τόσο τη Ζιζέλ, όσο και την ακόμα μικρότερη Ζόι, αμφότερες οι οποίες θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο του ειδώλου τους, της μεγάλης τους αδερφής. Μα η ίδια η Αλίσα έχει στόχο να γίνει πρότυπο για πολλά ακόμα νεαρά κορίτσια. Η ίδια έγινε η πρώτη κοπέλα με Περουβιανές και Φιλιπινέζικες ρίζες που επιλέγεται στο νούμερο 1 των drafts και δεν θέλει να αφήσει το μήνυμα αυτού να πέσει στο έδαφος. «Το να είσαι μια έγχρωμη γυναίκα, το να είσαι ένα πρότυπο για όλα τα μικρά κορίτσια που θέλουν να παίξουν το ίδιο παιχνίδι με σένα είναι κάτι εκπληκτικό», ομολογεί.

Η καριέρα της πήρε μια απότομη τροπή και η ζωή της πιθανότατα δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Μα η επιθυμία της να συνδυάσει το ποδοσφαιρικό και το εκπαιδευτικό της ταξίδι, παραμένει η ίδια. «Από την αρχή ήταν κάτι που ήθελα να κάνω, να μη θυσιάσω την εκπαίδευσή μου, για το επαγγελματικό παιχνίδι ή το αντίθετο. Θέλω να συνεχίσω να βελτιώνομαι. Αν έχω την ευκαιρία να πάω στο κολλέγιο, γιατί να μην το κάνω», διαβεβαιώνει. Και το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον ξέρει πώς να ισορροπεί ανάμεσα στα διαβάσματα και το ποδόσφαιρο. Τον περασμένο Οκτώβρη χρειάστηκε να χάσει μερικές μέρες σχολείου και να της αναπληρώσει αργότερα όταν, μόλις στα 17 της, πραγματοποίησε το ντεμπούτο της με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ στο ματς κόντρα στην Αγγλία σε ένα κατάμεστο «Γουέμπλεϊ».

Η υπερωίδα Αλίσα Τόμπσον, μόλις ξεκίνησε να γράφει τη δική της ιστορία, είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια στο δικό της κόμικ και ακόμα της μέλει να «γεννήσει» αμέτρητα άλλα μοναδικά κεφάλαια, να ακροβατήσει ξανά με επιτυχία ανάμεσα στο σχολείο και το επαγγελματικό παιχνίδι, να εκπληρώσει το… καθήκον της. Και την πρώτη φορά που φόρεσε την ποδοσφαιρική της μπέρτα, την εμφάνιση της Έιντζελ Σίτι, σκόραρε αυτό το πανέμορφο γκολ, σαν επιβεβαίωση πως είναι ξεχωριστή, προορισμένη να τα καταφέρει. Να διαπρέπει με την μπέρτα της και χωρίς αυτή.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]