referee

Liga F: Επαγγελματική λίγκα, ερασιτεχνική διαιτησία;

Μαριλένα Καλόπλαστου

Οι διαιτητές της Γυναικείας Λίγκας της Ισπανίας κήρρυξαν απεργία λόγω «των συνθηκών αβεβαιότητας» της «εργασιακής και οικονομικής τους κατάστασης». Απόφαση που ανέστειλε την έναρξη του πρωταθλήματος, τι ακριβώς συμβαίνει.

Οι γυναίκες διαιτητές παρέλυσαν την ιστορική έναρξη της Liga F, του πρώτου γυναικείου πρωταθλήματος με επαγγελματική κατηγορία στην Ισπανία, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας σύμφωνες με το νέο καθεστώς επαγγελματοποίησης.

«Οι διαιτητές και οι βοηθοί διαιτητές της Α' Κατηγορίας Γυναικών επιθυμούν να κοινοποιήσουν την ομόφωνη απόφασή μας να μην διευθύνουμε κανέναν αγώνα του Εθνικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας υπό τις παρούσες συνθήκες αβεβαιότητας της εργασιακής και οικονομικής μας κατάστασης», αναφέρεται σε μέρος της ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου από την Τεχνική Επιτροπή Διαιτητών.

«Στο πλαίσιο ενός νέου επαγγελματικού διαγωνισμού, θεωρούμε ότι η γυναικεία διαιτησία πρέπει να έχει ελάχιστες προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητάς μας στο πλαίσιο του επαγγελματικού διαγωνισμού. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι το ίδρυμα διαιτησίας είναι το μόνο που παραμένει στο περιθώριο μιας ανάπτυξης που θεωρούμε τόσο δίκαιη όσο είναι απαραίτητη», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, τονίζεται ότι: «εμείς οι διαιτητές θέλουμε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή υπηρεσία στο ποδόσφαιρο και αυτό συνεπάγεται κατ' ανάγκη την ύπαρξη ελάχιστων συνθηκών εργασίας συγκρίσιμων με εκείνες του διαιτητικού καθεστώτος του επαγγελματικού ανταγωνισμού ανδρών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε συγκρίσιμες συνθήκες εργασίας που επιτρέπουν να αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο που απαιτείται για να είμαστε σε έναν επαγγελματικό αγώνα. Ανυπομονούμε να βγούμε ξανά στο γήπεδο, αλλά με τις κατάλληλες συνθήκες».

Η έλλειψη κατανόησης μεταξύ της Βασιλικής Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (RFEF) και της Ισπανικής Λίγκας (LPFF) σημαίνει ότι η πρόοδος του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα της ιβηρικής παρεμποδίζεται. Οι γυναίκες ρέφερι ζητούν επαγγελματικά συμβόλαια, αξιοπρεπείς μισθούς και να μπορούν να ζουν από το ποδόσφαιρο όπως κάνουν οι παίκτριες ή οι άνδρες ομόλογοί τους.

*Να σημειωθεί ότι μία από τις μεγάλες καινοτομίες που έφερε το ακαδημαϊκό έτος 2017/18 στην Α' Κατηγορία Γυναικών ήταν η δέσμευση του CTA (Ανώτατου Αθλητικού Συμβουλίου) ώστε ο διαγωνισμός να γίνεται αποκλειστικά από γυναίκες διατητές. Μια ομάδα 20 ρέφερι, με συντονίστρια τη Marisa Villa, κατέφτασε για να «διευθύνει» τη γυναικεία διαιτησία. Από αυτές, 12 παραμένουν σήμερα στο πρωτάθλημα.

Αύξηση 123 ευρώ σε τέσσερα χρόνια

Την πρώτη εκείνη σεζόν, οι βασικοί διαιτητές θα έπαιρναν 167 ευρώ και οι βοηθοί 80, με το κόστους για τους συλλόγους να είναι 1.397 ευρώ. Η κατάσταση θα παρέμενε έτσι έως ότου τον Δεκέμβριο του 2020 η RFEF αύξησε το κόστος για τους συλλόγους στα 2.300, με την αύξηση των 903 ευρώ να προεξοφλείται από μέρος της βοήθειας που προσφέρει το έργο του CSD «Universo Mujer» που διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή οντότητα.

Η σεζόν 2019/20 έφερε μαζί της την ένταξη της φιγούρας του τέταρτου διαιτητή, ανύπαρκτη μέχρι σήμερα, και αύξηση μισθού, με τους βασικούς διαιτητές να λαμβάνουν 300 ευρώ, τους βοηθούς 168 και τον τέταρτο διαιτητή 84 .

Την περασμένη σεζόν το κόστος για τους συλλόγους αυξήθηκε στα 3.300 ευρώ, αλλά η κατανομή μεταξύ των ρέφερι παρέμεινε ίδια.

Συνοπτικά, στις πέντε σεζόν που οι διαιτητές ήταν οι κριτές της υψηλότερης κατηγορίας γυναικείου ποδοσφαίρου, ο μισθός τους αυξήθηκε κατά 123 ευρώ ενώ το "κόστος διαιτησίας" για τους συλλόγους αυξήθηκε κατά 1.903.

Αντίθετες στάσεις

Η RFEF (Ισπανική Ομοσπονδία) σκοπεύει η επαγγελματοποίηση της γυναικείας διαιτησίας να γίνει μέσω της αύξησης του κόστους διαιτησίας για τους συλλόγους. Ζητούν 21.000 ευρώ ανά παιχνίδι.

Η LPFF (Ισπανική Λίγκα) υποστηρίζει ότι αυτό το ποσό είναι υπερβολικό και σκοπεύει να διατηρήσει την τρέχουσα απόδειξη κόστους (3.300 ευρώ), αλλά με διαφορετική κατανομή (1.650 ευρώ για τον κύριο διαιτητή και 825 για τους βοηθούς), καταλήγοντας σε επακόλουθη συμφωνία με την Ομοσπονδία να μοιραστούν τα υπόλοιπα έξοδα.

Η νέα Επαγγελματική Γυναικεία Ποδοσφαιρική Λίγκα (LPFF) είχε συγκεκριμένα ήδη μεταφέρει στην Ισπανική Ομοσπονδία (RFEF) τη νέα της πρόταση για να αυξήσει σημαντικά αυτά τα ποσά.

Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της απεργίας, εκπρόσωποι της LPFF εξήγησαν ότι δεν είχαν λάβει καμία απάντηση από την Ομοσπονδία σε αυτή την πρόταση και διαβεβαίωσαν ότι η ομάδα διαιτησίας «εξαπατήθηκε» από την Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της Λουίς Ρουμπιάλες.

Η Liga F, σύμφωνα με τους ίδιους εκπροσώπους, υποσχέθηκε να πληρώσει αυτά τα ποσά στους διαιτητές για την 1η αγωνιστική και τους κάλεσε να διαπραγματευτούν την κατάστασή τους χωρίς μεσάζοντες την επόμενη εβδομάδα, αλλά απέρριψαν την προσφορά.

Η βούληση της Ομοσπονδίας, από την οποία εξαρτάται το όργανο διαιτησίας, είναι η λίγκα να πληρώνει μία μόνο απόδειξη 21.000 ευρώ ανά αγώνα και να είναι η Ομοσπονδία να αποφασίζει πώς θα την κατανείμει μεταξύ μισθών, μετακινήσεων, υλικού και διαχείρισης.

Η υποστήριξη της La Liga στην «Liga F»

Από την πλευρά της, η La Liga, υπό την προεδρία του Χαβιέρ Τέμπας, εξέδωσε ανακοίνωση το Σάββατο στην οποία έδειξε την υποστήριξή της στη «Liga F» «στη σύγκρουση που προκλήθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης».

«Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της πρώτης ιστορικής ημέρας της Liga F, του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου γυναικών, η La Liga λυπάται για το πρόβλημα που υποκίνησε η Βασιλική Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, εργαλειοποιώντας το διαιτητικό κατεστημένο και βλάπτοντας σοβαρά τη Liga F.

Στους λίγους μήνες της ζωής της, η Liga F κατάφερε να επιτύχει σπουδαία ορόσημα και να μεταφέρει μια σαφή εικόνα επαγγελματισμού, φιλοδοξίας, ικανότητας και δυνατοτήτων για βιώσιμη ανάπτυξη και η La Liga λυπάται για τα εμπόδια που προσπαθούν να καθυστερήσουν την έναρξή της και να κηλιδώσουν το καλό της εργασία και προδιάθεση.

Εν ολίγοις, η LaLiga, ως ένας οργανισμός που έχει περάσει χρόνια παλεύοντας για την προβολή και την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, ελπίζει ότι η σύγκρουση με τους διαιτητές θα επιλυθεί, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι μέρος μιας ιστορικής ημέρας για την ανάπτυξη του ισπανικού ποδοσφαίρου», αναφέρει ολόκληρη η ανακοίνωση.

Κατανοώντας τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν και έχοντας στο πλευρό τους τους συλλόγους και τις παίκτριες από την πρώτη μέρα, έχουν προκύψει ερωτήματα κατά την αξιολόγηση των τρόπων με τους οποίους πραγματοποιήθηκε αυτή η ενέργεια.

Γιατί δύο μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος;

Γιατί τόσο δραστικά μέτρα όπως η απεργία;

Γιατί δεν γίνεται η αντιπαράθεση με την RFEF, που είναι ο φορέας που τους πληρώνει;

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρόκειται για αμιγώς οικονομικό ζήτημα, αλλά για μια επίδειξη δύναμης ανάμεσα στους εμπλοκόμενους φορείς. Από τη στιγμή που η Ομοσπονδία έπρεπε να μεταφέρει τη διοργάνωση του γυναικείου πρωταθλήματος στη λίγκα, οι συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει.

Υπήρξαν διαφωνίες για τα πάντα: τη μπάλα, το ημερολόγιο, τον αριθμό των παικτών που δεν ανήκουν στην κοινότητα... Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί υπάρχει σύγκρουση εάν το LPFF είναι πλέον υπεύθυνο για τον αγώνα. Λοιπόν, υπάρχουν πέντε θέματα στα οποία, βάσει νόμου, το LPFF και το RFEF πρέπει να συμφωνήσουν: ημερολόγιο, άνοδος και υποβιβασμός, παίκτες εκτός ΕΕ, επιτροπές διαιτησίας και αγώνων.

Αυτές οι πτυχές πρέπει να συμπεριληφθούν σε συμφωνία συνεργασίας που δεν μπόρεσαν να συντάξουν εγκαίρως για την έναρξη της σεζόν, ώστε σε περίπτωση διαφωνίας να πάνε στο Ανώτατο Αθλητικό Συμβούλιο (CSD) για μεσολάβηση.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]