Εuro 2022 γυναικών

Euro Γυναικών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον μεγάλο τελικό του Wembley

Βασίλης Μπαλατσός

Το Gazzetta Women σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον μεγάλο τελικό του Euro 2022 Γυναικών, ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γερμανία.

Η ώρα του μεγάλου τελικού του Euro 2022 Γυναικών πλησιάζει. Την ερχόμενη Κυριακή (31/7, 19:00) στο «Wembley» η οικοδέσποινα Αγγλία θα τεθεί αντιμέτωπη με την άχαστη στους τελικούς της διοργάνωσης, Γερμανία με φόντο την κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε επίπεδο Γυναικών. Το Gazzetta Women σας παρουσιάζει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για τον μεγάλο τελικό ανάμεσα στις «Λέαινες» και τα «Πάντσερ».

Οι δυο φιναλίστ

Η Αγγλία και η Γερμανία είναι δύο από τις μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Οι Λέαινες της Βίγκμαν διέλυσαν στον ημιτελικό τη Σουηδία με 4-0, έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν για πρώτη φορά το Euro και μάλιστα μέσα στο «σπίτι» τους. Από την πλευρά της η πολυνίκης του θεσμού, Γερμανία θα διεκδικήσει το ένατο της τρόπαιο σε ισάριθμους τελικούς! Στην ημιτελική φάση τα «Πάντσερ» με μεγάλη πρωταγωνίστρια την σκόρερ και των δυο γκολ, Ποπ λύγισε τη Γαλλία με 2-1.

Το ιστορικό «Wembley»

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για την παρουσίαση του «Wembley», καθώς μιλάμε για ένα από τα πλέον εμβληματικά γήπεδα στην ιστορία του αθλήματος. Το σπίτι του αγγλικού ποδοσφαίρου έχει χωρητικότητα 87.000 θέσεων και στη σύγχρονη μορφή του λειτουργεί από το 2007. To παλιό «Wembley» άνοιξε τις πύλες του το 1923, η λειτουργία του διεκόπη το 2000 και δύο χρόνια αργότερα γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του το νέο «στολίδι» των Βρετανών. Αυτός θα είναι ο πρώτος τελικός του Euro Γυναικών που θα διεξαχθεί στο «Wembley», ενώ τελικοί για το Euro Ανδρών έχουν γίνει το 1996 και το 2021.

Η έδρα των «Λιονταριών» θα είναι το τρίτο αγγλικό γήπεδο που θα φιλοξενήσει τελικό Euro Γυναικών. Το 1984 στο «Luton's Kenilworth Road» η Σουηδία είχε κερδίσει το τρόπαιο στα πέναλτι κόντρα στους Άγγλους στο δεύτερο ματς των τελικών, στη μοναδική διοργάνωση που κρίθηκε σε διπλούς αγώνες. To 2005 στο «Ewood Park» της Μπλάκμπερν η Γερμανία είχε κερδίσει με 3-1 τη Νορβηγία.

Στις 9 Αυγούστου του 2012 είχε πραγματοποιηθεί στο «Wembley» ο τελικός του ποδοσφαίρου γυναικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στον οποίο Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν την Ιαπωνία με 2-1 με δύο γκολ της Κάρλι Λόιντ. H παρουσία των 80.203 θεατών παραμένει ρεκόρ για διεθνή αγώνα ποδοσφαίρου γυναικών στην Ευρώπη. Το ρεκόρ του 2012 θα μπορούσε κάλλιστα να «σπάσει» στις 31 Ιουλίου.

Το τρόπαιο των πρωταθλητών και το Finalissima

Το τρόπαιο της τρέχουσας διοργάνωσης παρασχέθηκε από την εταιρεία κατασκευής τροπαίων G.D.E. Bertoni Milano και παρουσιάστηκε στο Μάντσεστερ στην κλήρωση για το τουρνουά του 2005 στις 19 Ιανουαρίου του ίδιου έτους. Οι πρωταθλητές θα αντιμετωπίσουν τους νικητές του CONMEBOL Copa América Femenina 2022 (που παίζεται από τις 8 έως τις 30 Ιουλίου στην Κολομβία), στο πρώτο Finalissima Γυναικών UEFA-CONMEBOL, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Ευρώπη, με την ημερομηνία και το γήπεδο του τελικού να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα.

euro trophy

Tα μέτρα ασφαλείας για τον τελικό

Η FA θα έχει «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τον τελικό της Κυριακής. Η ασφάλεια στο «Wembley» τέθηκε υπό έλεγχο πέρυσι, με τον τελικό του Euro 2020 μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας να επισκιάζεται από τη βία και τους οπαδούς χωρίς εισιτήρια να ορμούν στις θύρες. Το «Wembley» δεν έχει φιλοξενήσει ακόμη αγώνες στο τουρνουά του φετινού καλοκαιριού, ενώ πέρυσι είχαν διεξαχθεί αρκετά παιχνίδια πριν από τον τελικό, του Euro 2020, όπως ο ημιτελικός της Αγγλίας με τη Δανία. Η Olympic Way — ο πεζόδρομος μεταξύ του σταθμού του μετρό Wembley Park και του σταδίου, συχνά γνωστός ως Wembley Way — είναι μια ζώνη, όπου θα απαγορεύεται το αλκοόλ.

Τα «μαγικά χαρτάκια»

Οι οπαδοί της Αγγλίας που «αγωνίζονται» για εισιτήρια για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών της Κυριακής εναντίον της Γερμανίας χρεώνονται έως και 1.625 λίρες ανά εισιτήριο σε έναν ιστότοπο μεταπώλησης. Τα «μαγικά χαρτάκια» για τον αγώνα στο «Wembley» εξαντλήθηκαν πριν από την έναρξη του τουρνουά. Η «μαύρη αγορά» εκμεταλλεύεται τώρα το γεγονός ότι οι φίλαθλοι της Αγγλίας είναι απελπισμένοι να δουν τις «Λέαινες» να αγωνίζονται στον πρώτο τους μεγάλο τελικό από το 2009. Τα εισιτήρια για τον τελικό είχαν αρχικά τιμές από την UEFA μεταξύ 99 και 199 λίρες για τις σουίτες, ενώ τα απλά για τους ενήλικες κόστιζαν 50 λίρες (κατηγορία 1), 30 λίρες (κατηγορία δύο) και 15 λίρες (κατηγορία τρία).

To format του τελικού

Εάν το σκορ είναι ισόπαλο στο τέλος της κανονικής διάρκειας, ο τελικός θα οδηγηθεί σε κλασική παράταση 30 λεπτών. Δύο προηγούμενοι τελικοί έχουν κριθεί στην παράταση, η Γερμανία κέρδισε τη Νορβηγία με 3-1 στο Άαλμποργκ το 1991 και στη συνέχεια μια δεκαετία αργότερα νίκησε επίσης τη Σουηδία με 1-0 στο Ουλμ χάρη στο χρυσό γκολ της Κλαούντια Μίλερ. Εάν το σκορ εξακολουθεί να είναι ισόπαλο μετά την παράταση, το τρόπαιο θα κριθεί στα πέναλτι. Ο μόνος τελικός που πήγε στη «ρώσικη ρουλέτα» ήταν το 1984, όταν η Σουηδία νίκησε την Αγγλία.

Το Gazzetta και το GWomen βρίσκονται στο Λονδίνο για τον τελικό του Euro Γυναικών 2022 με αποκλειστικό χορηγό το φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγόρι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]