German_Euro2022

Euro 2022 γυναικών: Γνωρίστε τις ομάδες των προημιτελικών

Μαριλένα Καλόπλαστου

Τα οκτώ εισιτήρια για τα προημιτελικά του Euro 2022 της Αγγλίας έχουν διευθετηθεί και το... menu έχει δύο πολύ δυνατά ντέρμπι στη φάση των «8»!

Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία είναι οι χώρες που συνεχίζουν το «ταξίδι» τους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών στα γήπεδα του Ηνωμένου Βασιλείου, με τελικό προορισμό την κορυφή της Ευρώπης. Οι οικοδέσποινες «Λέαινες» ήταν η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε τη θέση της στα προημιτελικά του UEFA Women's EURO 2022 και έκτοτε ακολούθησαν και οι άλλες επτά, με τη Γερμανία να κάνει το απόλυτο των νικών (3/3) στη φάση των ομίλων. Ας γνωρίσουμε τις οκτώ ομάδες και το πώς έφτασαν ως εδώ στο τουρνουά.

Αυστρία: Στον Α' Όμιλο η Αυστρία ηττήθηκε από την Αγγλία (1-0) αλλά επικράτησε επί των Βόρειας Ιρλανδίας (2-0) και Νορβηγίας (1-0). Με τρία γκολ ενεργητικό και μόλις ένα παθητικό -στο εναρκτήριο ματς κόντρα στην οικοδέσποινα- η Αυστρία πήρε τη δεύτερη θέση του ομίλου και έδειξε για άλλη μια φορά (είχε την ίδια πορεία και στο Euro 2017) τί μπορούν να κάνουν η σκληρή δουλειά με τη βοήθεια της τύχης. Η ομάδα της Ιρένε Φίρμαν ήταν εξαιρετική στην άμυνα, κάτι που μπορεί να προβληματίσει ακόμη και την αντίπαλό της στα προημιτελικά, τη Γερμανία. Ωστόσο, εξίσου καθοριστική είναι η υπέροχη ενέργεια και η ακλόνητη αυτοπεποίθηση μέσα σε αυτή την ομάδα. Είναι πιθανό η περιπέτεια της Αυστρίας να μην τελειώσει στον επόμενο γύρο.

Βέλγιο: Στον Δ' Όμιλο το Βέλγιο έμεινε ισόπαλο (1-1) με την Ισλανδία, ηττήθηκε από τη Γαλλία (2-1) και επικράτησε της Ιταλίας με 1-0. Η πορεία των «red flames» ως τώρα στη διοργάνωση είναι λίγο rollercoaster. Ο πρώτος τους στόχος ήταν να κερδίσουν την Ισλανδία στο εναρκτήριο ματς των ομίλων όμως έπρεπε να βολευτούν με τον βαθμό της ισοπαλίας. Στη συνέχεια ήρθε η οριακή ήττα απ' τη Γαλλία που τις έβαλε με την πλάτη στον τοίχο. Κόντρα στην Ιταλία η αποστολή τους ήταν απλή: η νίκη! Αυτή η νίκη έφερε την πρόκριση, μια πρόκριση ιστορική για το Βέλγιο!

Αγγλία: Η νικήτρια ομάδα του Α' Ομίλου Αγγλία, ήταν καταιγιστική στην πρώτη φάση του τουρνουά. Νίκη με 1-0 επί της Αυστρίας στο πρώτο ματς, 8-0 επί της Νορβηγίας στο δεύτερο παιχνίδι των ομίλων και 5-0 επί της Βόρειας Ιρλανδίας, οι παίκτριες της Βίγκμαν δεν είχαν αντίπαλο και με 14 γκολ ενεργητικό και κρατώντας ανέπαφη την εστίας τους πήραν εντυπωσιακά την πρόκριση στους «8» του Euro. Με το σύνθημα «it's coming home» να αντηχεί απ' άκρη σ' άκρη στο St Mary's κόντρα στη Β. Ιρλανδία το έθνος φαίνεται πως περιμένει από την γυναικεία ομάδα να υλοποιήσει το όνειρο μου έχει αφήσει εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα η ομάδα των ανδρών. Το παιχνίδι των lionesses ήταν κυριαρχικό.

Γαλλία: Η νικήτρια ομάδα του Δ' Ομίλου Γαλλία ξεκίνησε εμφατικό το τουρνουά διασύροντας την Ιταλία με 5-1. Ακολούθησαν μια νίκη στο όριο επί του Βελγίου (2-1) και η ισοπαλία με 1-1 κόντρα στην Ισλανδία. Ο τραυματισμός της Μαρι - Αντουανέτ Κατοτό επισκίασε τη νίκη επί του Βελγίου και άπαντες αναρωτιούνται αν η ομάδα της Κορίν Ντιάκρ θα είναι η ίδια στους «8» χωρίς τη βασική της επιθετικό.

Γερμανία: Η νικήτρια ομάδα του Β' Ομίλου Γερμανία και πολυνίκης της διοργάνωσης (8 κατακτήσεις) έκανε επίδειξη δύναμης στους ομίλους. Νίκη με 4-0 επί της Δανίας στο εναρκτήριο παιχνίδι των ομίλων, νίκη με 2-0 επί της Ισπανίας στη συνέχεια και «τριάρα» επί της σαφώς πιο αδύναμης Φινλανδίας της χάρισαν την πρώτη θέση του ομίλου και το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Οι εμφανίσεις της ως τώρα είναι μια ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων ότι κυνηγούν την επιστροφή στην κορυφή. Ακόμα και στα δύο δύσκολα τεστ κόντρα στη δευτεραθλήτρια Ευρώπης το 2017 Δανίας και μιας πολυδιαφημισμένης Ισπανίας οι Γερμανίδες δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Η εστία τους έμεινε ανέπαφη και έβαλαν συνολικά εννέα τέρματα.

Ολλανδία: Η κάτοχος του τροπαίου Ολλανδία συμβιβάστηκε με τη δεύτερη θέση του Γ' Ομίλου. Οι Ολλανδές ξεκίνησαν με ισοπαλία 1-1 κόντρα στη Σουηδία στη διοργάνωση, ακολούθησε το 3-2 επί της Πορτογαλίας και η εμφατική νίκης με 4-1 επί της Ελβετίας. Οι πρωταθλήτριες Ευρώπης δεν έχουν κάνει ακόμα κάποια πολύ μεγάλη εμφάνιση ίσως η επιστροφή της Βιβιάν Μίντεμα που ταλαιπωρήθηκε από Covid-19 να αναζωογονήσει την ομάδα, ακόμα κι έτσι όμως δύσκολα θα δούμε το back to back.

Ισπανία: Η πολλά υποσχόμενη Ισπανία αρκέστηκε στη δεύτερη θέση του Β' Ομίλου. Ο δρόμος των Ισπανίδων προς τα προημιτελικά είχε αρκετά εμπόδια. Τη νίκη με 4-1 στην πρεμιέρα των ομίλων επί της Φινλανδίας, ακολούθησε ήττα με 2-0 από τη Γερμανία και δύσκολη επικράτηση (1-0) επί της Δανίας. Το πρώτο σοκ ήρθε πριν την έναρξη της διοργάνωσης για τη «ρόχα» που είδε την καλύτερή της παίκτρια Αλέξια Πουτέγιας να τίθεται νοκ-άουτ ακολουθώντας την απώλεια της Τζένι Ερμόσο. Οι δυο τους είναι τεράστια απώλεια για την ομάδα του Βίλδα που συνεχίζει να ανακατεύει την τράπουλα αναζητώντας λύση.

Σουηδία: Νικήτρια του Γ' Ομίλου, η Σουηδία ήρθε στην Αγγλία με υψηλές προσδοκίες. Ως τώρα, ναι μεν πήρε το εισιτήριο για τους «8», όμως δεν μπορεί να πει κάποιος ότι έχει ανταποκριθεί απόλυτα σε ό,τι αναμενόταν. Οι Σουηδές είναι στο τουρνουά με στόχο την κούπα. Η ισοπαλία κόντρα στην Ολλανδία και η.. στην κόψη του ξυραφιού επικράτηση επί της Ελβετίας δεν το αποδεικνύουν. Θα χρειαστεί να βελτιωθούν ξανά, ωστόσο, αν θέλουν να πάνε μέχρι το τέλος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προημιτελικών:

Τετάρτη 20 Ιουλίου

Αγγλία – Ισπανία (Brighton & Hove, 22:00)

Πέμπτη 21 Ιουλίου

Γερμανία – Αυστρία (Μπρέντφορντ, 22:00)

Παρασκευή 22 Ιουλίου

Σουηδία - Βέλγιο (Γουίγκαν & Λι, 22:00)

Σάββατο 23 Ιουλίου

Γαλλία – Ολλανδία (Ρόδεραμ, 22:00)

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]