Germany

Euro 2022 Γυναικών:Το show των μεγάλων δυνάμεων κι ο «θάνατος» των underdogs

Μαριλένα Καλόπλαστου

Γερμανία, Αγγλία και εν συνεχεία Γαλλία έχουν πάρει τον έλεγχο της διοργάνωσης, όσο η κάτοχος Ολλανδία και η λαβωμένη Ισπανία ψάχνουν τα πατήματά τους.

Για τρίτη φορά στα πέντε τελευταία ματς της η Ισπανία βρέθηκε πίσω στο σκορ μέσα στα πρώτα τρία λεπτά του αγώνα. Αυτή τη φορά δε, κόντρα στην παντοδύναμη Γερμανία, που «κλείδωσε» τη νίκη με ένα δεύτερο γκολ και νομοτελειακά την πήρε. Χωρίς να ενθουσιάσει, αλλά και με μηδενικά περιθώρια αμφισβήτησης προκρίθηκε «8» της διοργάνωσης, καταδικάζοντας το μέλλον της Ισπανίας σε αβεβαιότητα. Η «ρόχα» δίχως τη μεγάλη της σταρ, Αλέξια Πουτέγιας, θα παλέψει για την πρόκριση στο επερχόμενο αγώνα της τελευταίας φάσης των ομίλων με τη Δανία.

Έως τώρα -σε 12 παιχνίδια- στη διοργάνωση της Αγγλίας, με εξαίρεση ενδεχομένως την ισοπαλία που απέσπασε η Σουηδία κόντρα στην κάτοχο Ολλανδία, το μεγαλύτερο απρόβλεπτο είναι το... πόσο προβλέψιμα είναι τα αποτελέσματα των φαβορί, που ως τώρα ανταγωνίζονται για το ποιο θα φτάσει ως το τέλος της διαδρομής. Κάθε φορά που ένα έθνος δίνει μια παράσταση μεγαλείου στο χορτάρι, υπάρχει ένα άλλο, την επόμενη μέρα, για να αλλάξει την αφήγηση και κάπως έτσι το ερωτηματικό να παραμείνει στο ποια χώρα θα φορέσει το στέμμα στο τέλος του μήνα.

Την πρώτη αγωνιστική των ομίλων, η πολυνίκης Γερμανία «διέλυσε» τη Δανία με 4-0, όμως στη συνέχεια ήρθε η Γαλλία επικρατώντας με μνημειώδη ευκολία της Ιταλίας με 5-1, κι ύστερα η σειρά της Αγγλίας να υπενθυμίσει σε όλους ότι... it's coming home, ούσα αδίστακτη (8-0) κόντρα στη Νορβηγία της μεγάλης Άντα Χέγκερμπεργκ τη Δευτέρα (11/7) και αν κάποιος περίμενε κάτι διαφορετικό στο Γερμανία - Ισπανία, διαψεύστηκε. Δύο αντίθετες ποδοσφαιρικές νοοτροπίες «συγκρούστηκαν» στο χορτάρι, με την Ισπανία να προσπαθεί να κυκλοφορήσει τη μπάλα με χάρη, εναλλάσσοντας πάσες όπως υπαγορεύει η νοοτροπία της και την Γερμανία να δίνει έναν ακόμα ορισμό στην καταστροφική ακρίβεια.

Στο πρώτο ματς των ομίλων της η Ισπανία βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 1ο λεπτό του αγώνα με τη Φινλανδία. Κόντρα στη Γερμανία άντεξε ως το 3. «Όλοι πιστεύαμε ότι θα μάθαμε από το περιστατικό με τη Φινλανδία τις προάλλες, αλλά κάναμε ένα λάθος σήμερα στο τρίτο λεπτό». Η εντυπωσιακή παραδοχή τους προπονητή της «ρόχα» Χόρχε Βίλντα. «Τώρα ελπίζουμε ότι δεν θα κάνουμε παρόμοια λάθη στη συνέχεια. Πρέπει να είμαστε ψυχικά έτοιμοι για να ξέρουμε πώς να ξεκινήσουμε το παιχνίδι», πρόσθεσε.

Με το 1-0 υπέρ της από τα πρώτα 270 δευτερόλεπτα του αγώνα, η Γερμανία μπορούσε με άνεση να καθίσει πίσω και να αφήσει την Ισπανία τους χώρους και τον έλεγχο της μπάλας. Ούτως ή άλλως η οκτώ φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης γνωρίζει καλά πότε να επιστρατεύσει τα πάντοτε καίρια τάκλιν της. Βασικό στοιχείο του παιχνιδιού της διαχρονικά.

Χωρίς την Αλέξια Πουτέγιας και την Τζένι Ερμόσο, η Ισπανία είναι δεδομένα λαβωμένη στη διοργάνωση και δεν πείθει ότι είναι ικανή να ξεπεράσει τις απουσίες. Ενώ το... γνωστό πρόβλημα αποτελεσματικότητας πλανάται πάνω από το παιχνίδι της. Κόντρα στη Γερμανία οι Ισπανές είχαν 66% κατοχή της μπάλας, αλλά δεν κατάφεραν να πληγώσουν την συμπαγή γερμανική άμυνα. Την υπεροχή της Γερμανίας στα μετόπισθεν επισφράγισε το βραβείο της MVP που πήγε στα χέρια της Μαρίνα Χέγκερινγ που δούλεψε ακούραστα όλο το βράδυ.

Οι Γερμανίδες παρέδωσαν μαθήματα ομαδικού πνεύματος και στα δύο παιχνίδια τους. Στο πρώτο κόντρα στη Δανία, το έκαναν με «όπλο» την επίθεση αφήνοντας την Πέρνιλ Χάρντερ να κυνηγάει μόνη της σκιές. Κόντρα στην Ισπανία το έκαναν χωρίς τη μπάλα. Τα εξήγησε καλύτερα και η προπονήτριά τους Martina Voss-Tecklenburg. «Ήταν καλό που σκοράραμε το δεύτερο γκολ πριν την ανάπαυλα. Στη συνέχεια προσαρμοστήκαμε στο 4-5-1 και η ομάδα πήγε πολύ καλά τότε. Ήμασταν έτοιμοι να υποφέρουμε σήμερα, ξέραμε ότι δεν θα είχαμε πολλή κατοχή, αλλά τακτικά όλα λειτούργησαν σήμερα».

Τώρα η Ισπανία έχει το επαχθές καθήκον να νικήσει τη Δανία στον τελευταίο της αγώνα των ομίλων, μια αναμέτρηση στην οποία θα είναι το φαβορί, με τις Δανές να συνεχίζουν να δείχνουν άχρωμες κόντρα και στη Φινλανδία. Ωστόσο, η «La roja» μπορεί αν θέλει να ανατρέξει στην διοργάνωση του 2013, όταν η Γερμανία τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της και με αποφασιστικότητα σήκωσε το τρόπαιο στο τέλος. Η μόνη γερμανική ομάδα που τερματίζει δεύτερη στη φάση των ομίλων και κατακτά την κούπα!

Στο γήπεδα της Αγγλίας βλέπουμε το έβδομο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών με τελική φάση ομίλων -εισήχθη το 1997- και το πρώτο όπου η Γερμανία ΔΕΝ ξεκινά ως κάτοχος του τροπαίου κι απόλυτο φαβορί. Η 22χρονη βασιλεία της έληξε το 2017 από τη Δανία στα προημιτελικά. Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, η δίψα της να επανέλθει στην κορυφή είναι μεγάλη. Μαζί της στο... show των φαβορί, η Αγγλία κι η Γαλλία, με την Ισπανία να ψάχνει απάντηση στις ατυχίες.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]