England v Norway: Group A - UEFA Women's EURO 2022

Euro 2022 Γυναικών: Οι λέαινες βρυχώνται, γνωρίστε τα αστέρια της Εθνικής Αγγλίας

Μαριλένα Καλόπλαστου

Οι Lionesses προκρίθηκαν στα προημιτελικά του Euro 2022, αφού συνέτριψαν τη Νορβηγία της Χέγκερμπεργκ με 8-0 και αν δεν γνωρίζετε ήδη τις παίκτριες που διεκδικούν τη δόξα στην έδρα τους, ήρθε η ώρα να το κάνετε.

Οι λέαινες της Σαρίνα Βίγκμαν στο ματς κόντρα στη Νορβηγία έκαναν μια ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων. Φιλοδοξούν να γευτούν το νέκταρ της επιτυχίας μέσα στο «σπίτι τους». Οι Αγγλίδες μπορεί να ξεκίνησαν σε χαμηλό τέμπο στη διοργάνωση, επικρατώντας 1-0 επί της Αυστρίας μπροστά σε ένα κοινό 68.871 ατόμων στο «Όλντ Τράφορντ», αλλά τη Δευτέρα εξαφάνισαν (8-0) μια ομάδα που κατετάγη μόλις τρεις θέσεις κάτω από εκείνες.

Καμία ομάδα στην ιστορία ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος - ανδρών ή γυναικών - δεν έχει σημειώσει οκτώ γκολ σε ένα μόνο παιχνίδι. Αποτέλεσμα που διεύρυνε την εντυπωσιακή πορεία της ομάδας υπό τη Βίγκμαν: 14 νίκες σε 16 παιχνίδια με γκολ υπέρ 93 (!) και γκολ κατά... 3. Η Βόρεια Ιρλανδία είναι η επόμενη αντίπαλος της Αγγλίας, στον τελευταίο αγώνα των ομίλων την Παρασκευή (15/7), αλλά οι οπαδοί της θα έχουν το βλέμμα τους πολύ πιο μακριά!

Ένα κράμα εμπειρίας, νεότητας, επιθετικών αρετών και τεράστιων ψυχικών αποθεμάτων συνθέτουν λοιπόν τις λέαινες που έδειξαν τα δόντια τους.

Μέρι Αρπς (τερματοφύλακας, Γιουνάιτεντ)
Το Νο.1 της Βίγκμαν μετακόμισε από τη Bundesliga και τη Βόλφσμπουργκ στη Women's Super League και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2019, αλλά εξακολουθεί να ακούει γερμανικά podcasts για να διατηρήσει τις γλωσσικές της δεξιότητες. Η 29χρονη ήταν στην αποστολή της Εθνικής Αγγλίας στο Euro 2017 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, αλλά εμφανίζεται για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση ως βασική κίπερ. Τα... χέρια της διαπρέπουν κι εκτός αγωνιστικών χώρων: πτυχίο διαχείρισης πληροφοριών και επιχειρηματικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Loughborough και μαύρη ζώνη στο τζούντο.

Λούσι Μπρονζ (αμυντικός, Μπαρτσελόνα)
Ξεπέρασε τους τραυματισμούς στο γόνατο και στρίμωξε κάποιες βάρδιες στην Domino’s Pizza μεταξύ πανεπιστημιακών σπουδών και προπονήσεων, καθ' οδόν για να γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στο παιχνίδι και η παίκτρια της Αγγλίας με τις περισσότερες διακρίσεις. Η γενναία δεξιά μπακ κατέκτησε 3 τίτλους Champions League και το βραβείο «The Best» της FIFA ενώ βρισκόταν στη Λυών, κατέκτησε επίσης τον τίτλο FAWSL, το Continental Tires League Cup και το Κύπελλο Αγγλίας Γυναικών ενώ ήταν στη Μάντσεστερ Σίτι και ενώθηκε με τους Λιονέλ Μέσι και Πολ Πογκμπά σε μια καμπάνια της Pepsi. Ένα τρόπαιο για την Αγγλία είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ της καριέρας της.

Μίλι Μπράιτ (αμυντικός, Τσέλσι)
Σταθερή παίκτρια για την Τσέλσι στο κέντρο της άμυνας, έπαιξε τα 90 λεπτά και των 13 αγώνων στους οποίους η πρωταθλήτρια του WSL Τσέλσι κράτησε ανέπαφη την εστία της την περασμένη σεζόν. Είναι επίσης αμετακίνητη και στην άμυνα της Αγγλίας. Εκτός γηπέδου, είναι μια χαρισματική ιππέας της οποίας η οικογένεια έχει έναν στάβλο γεμάτο άλογα στο Γιορκσάιρ.

Λία Γουίλιαμσον (αμυντικός/μέσος, Άρσεναλ)
Η Γουίλιαμσον έπαιξε μόλις 6 λεπτά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, αλλά τρία χρόνια αργότερα το περιβραχιόνιο κοσμεί το αριστερό της μπράτσο, στο πρώτο της μεγάλο τουρνουά, εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η 25χρονη έχει επιστρέψει στην άμυνα, όπου η ταχύτητά της τής επιτρέπει να προωθείται και σε ρόλο χαφ. Ασκεί επιρροή οπουδήποτε κι αν βρεθεί στο παιχνίδι.

Ρέιτσελ Ντέιλι (αμυντικός, Χιούστον Ντας)
Η Ντέιλι «ευδοκιμεί» ως επιθετικός για τον σύλλογό της, αλλά έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στην Αγγλία ως δεξιά μπακ πίσω από την Μπρονζ ή στο αντίστοιχο αριστερό άκρο της άμυνας. Η 30χρονη έχει ένα τατουάζ με στίχους από τον ύμνο της Λιντς «Marching On Together» και αφιέρωσε την πρόσφατη 50ή της συμμετοχή με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας στον αείμνηστο πατέρα της, Μάρτιν. Έπαιξε και σκόραρε μάλιστα σε μια νίκη- ρεκόρ 10-0 κόντρα στο Λουξεμβούργο λίγες μέρες μετά την μεγάλη αυτή απώλεια.

Τζόρτζια Στάνγουεϊ (μέση Μπάγερν Μονάχου)
Όταν ένας σύμβουλος σταδιοδρομίας στο γυμνάσιο ρώτησε τη Στάνγουεϊ τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, εκείνη απάντησε: «Ποδοσφαιρίστρια». Η απάντηση; «Όχι, τι θέλεις πραγματικά να κάνεις; Δεν θα γίνεις ποδοσφαιρίστρια». Η Στάνγουεϊ αγνόησε επειδικτικά τον σύμβουλο παρόλο που για εκείνη σήμαινε ένα πεντάωρο ταξίδι μετ' επιστροφής από το Barrow στο Blackburn τρεις φορές την εβδομάδα για προπόνηση. Η Στάνγουεϊ ήταν η νεότερη παίκτρια στην ομάδα της Αγγλίας στο Παγκόσμιο του 2019, αλλά αυτή τη φορά είναι μια από τις πιο έμπειρες παίκτριες στην αποστολή. Της αρέσει να σουτάρει αλλά έχει δουλέψει πολύ το παιχνίδι της, έχει ωριμάσει και μπορεί να αποδώσει καλύτερα σε έναν πιο συγκρατημένο ρόλο μέσης.

Κίρα Γουόλς (μέσος, Μάντσεστερ Σίτι)
Ο πρώην προπονητή της Σίτι, Νικ Κάσινγκ, την περιέγραψε ως η «καλύτερη στον κόσμο σε αυτόν τον ρόλο με διαφορά», η αμυντική χαφ συχνά περνάει αδιάφορη στον κόσμο, αλλά η παρουσία της στον χώρο ευθύνης της είναι καθοριστική στο να «καταπνίγει» τις επιθέσεις των αντιπάλων. Είναι η καλύτερη φίλη της Γουίλιαμσον από την παιδική τους ηλικία.

Φραν Κίρμπι (μέσος, Τσέλσι)
Η Κίρμπι έκανε όνομα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2015 στον Καναδά, όταν σημείωσε το εναρκτήριο γκολ στη νίκη της Αγγλίας με 2-1 επί του Μεξικού, βοηθώντας την να διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο. Αυτή η απόδοση της χάρισε μια μεταγραφή- ρεκόρ από την Ρέντινγκ στην Τσέλσι, όπου την περασμένη σεζόν είχε κατά μέσο όρο 1 γκολ ή 1 ασίστ κάθε 71,8 λεπτά - το καλύτερο ποσοστό από κάθε Άγγλο παίκτη!

Μπεθ Μιντ (επιθετικός, Άρσεναλ)
«Είναι τόσο δύσκολο να αμυνθεί κανείς απέναντι της, μπορεί να επιτεθεί με κάθε τρόπο», είπε το «αφεντικό» της Άρσεναλ, Τζόνας Άιντεβαλ, παρακολουθώντας τα... χορευτικά πόδια της να κάνουν ό,τι θέλουν στο χορτάρι. Η Μιντ έχει κίνητρο και πώς το δείχνει; Αφού έμεινε εκτός της Team GB για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 και μένοντας εκτός Εθνικής υπό τον προσωρινό κόουτς Χέγκε Ρίσε, η απάντησή της έμοιαζε περισσότερο με προσωπική βεντέτα. Χλεύασε τα αναμενόμενα δεδομένα γκολ της στο WSL και υπήρξε η πιο αποτελεσματική παίκτρια της Αγγλίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, με 12 γκολ και 8 ασίστ.

Έλεν Γουάιτ (επιθετικός, Μάντσεστερ Σίτι) Μια από τις πιο έμπειρες παίκτριες των Lionesses και τώρα η πρώτη σκόρερ της χώρας. Αυτό είναι το 8ο μεγάλο τουρνουά της Γουάιτ. Συστήθηκε στη διεθνή σκηνή με ένα ασύλληπτο γκολ εναντίον της Ιαπωνίας στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο το 2011, μοιράστηκε το «χρυσό παπούτσι» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 και ουσιαστικά κουβάλησε στην πλάτη της την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας με 6 γκολ στο Τόκιο, πέρυσι. Η Γουάιτ μεταμορφώνεται στα μεγάλα τουρνουά, η δύναμη του σώματός της και η κίνησή της εντός περιοχής την κάνουν μια μόνιμη απειλή.

Λόρεν Χεμπ (επιθετικός, Μάντσεστερ Σίτι)
Πόσο ευγνώμονες πρέπει να είναι η Μάντσεστερ Σίτι και η Αγγλία που η Χεμπ, με το μαγικό χαμηλό κέντρο βάρους της και τις ιλιγγιώδεις ντρίμπλες της είναι μέλος της «οικογένειάς» τους; Συνήθιζε να κάνει προπόνηση στο ένας προς έναν στις 7:30 π.μ. πριν το σχολείο, αλλά αυτές τις μέρες κάνει τις αμυντικούς να ξεχνούν τί μέρα είναι. Η τέσσερις φορές «Νεαρή Παίκτρια της Χρονιάς» της PFA είπε να «εκφραστεί» κι αυτό το καλοκαίρι και οι θεατές έχουν ήδη λάβει μια πρώτη γεύση της μαγείας της.

Το δεύτερο καστ της Αγγλίας

Η Σαρίνα Βίγκμαν είχε την πολυτέλεια να κάνει μια σειρά από αλλαγές στο ματς με την Νορβηγία καθώς η ομάδα της έτρεχε προς τους «8» με χαρακτηριστική ευκολία. Η αμυντικός της Σίτι, Άλεξ Γκρίνγουντ, η οποία έκανε τις περισσότερες επιτυχημένες πάσες (1.656) από οποιονδήποτε άλλη παίκτρια στο WSL την περασμένη σεζόν, έλαβε ζωτικής σημασίας λεπτά, ενώ η πρώην παίκτρια της Σίτι, Τζιλ Σκοτ ​​-ιδιοκτήτρια ενός καφέ και κορυφαία σε συμμετοχές παίκτρια όλων των εποχών στην WSL- πήρε επίσης λεπτά συμμετοχής.

Η ομάδα της Βίγκμαν ξεχειλίζει από επιθετικό ταλέντο και στο δεύτερο ημίχρονο μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και το ζευγάρι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έλα Τουν - στην κορυφή του πίνακα των "πασέρ"την περασμένη σεζόν - και Αλέσιο Ρούσο -πρώτη σκόρερ των «κόκκινων διαβόλων»- η οποία χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά για μπει στη λίστα με τους σκόρερ του αγώνα.

Η εξτρέμ της Σίτι, Κλόε Κέλι, έχοντας υποστεί έναν σοβαρότατο τραυματισμό στη σεζόν, έκανε επίσης μια συγκινητική εμφάνιση αφού αψήφησε την εξαντλητική αποκατάσταση ενός τραυματισμού στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο για να επιστρέψει για το τουρνουά και να δώσει το παρών σε μια βραδιά όπου η Αγγλία έδειξε την τρομερή δύναμή της, σε μια νύχτα που η Βίγκμαν αναρωτήθηκε, «Τι συμβαίνει εδώ;» και οι αντίπαλοί της είχαν χάσει τη λαλιά τους...

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]