Εθνική ομάδα γυναικών ΗΠΑ: Ο νέος ρόλος της Ραπίνο και το μάθημα επαγγελματισμού

Εθνική ομάδα γυναικών ΗΠΑ: Ο νέος ρόλος της Ραπίνο και το μάθημα επαγγελματισμού

Μαριλένα Καλόπλαστου

Υπήρξε η μεγάλη σταρ, σχεδόν συνώνυμο της Εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ, και τώρα που της δίνεται διαφορετικός ρόλος, η Μέγκαν Ραπίνο, τον αποδέχεται με χαρά, αποδεικνύοντας ξανά ότι είναι γεννημένη ηγέτιδα.

Η Μέγκαν Ραπίνο δεν εθελοτυφλεί. Γίνεται σύντομα 37 ετών και έχει ξεκινήσει βασική μόνο σε ένα παιχνίδι της OL Reign αυτή τη σεζόν λόγω τραυματισμών. Ωστόσο, ο προπονητής της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ, Vlatko Andonovski, την συμπεριέλαβε στην αποστολή των 23 παικτών για το επερχόμενο προκριματικό τουρνουά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο ξεκινά στις 4 Ιουλίου, μία ημέρα πριν από τα γενέθλιά της.

Η Αμερικανίδα σταρ θα παίξει έναν πολύ διαφορετικό ρόλο από αυτόν στον οποίο ο κόσμος έχει συνηθίσει να τη βλέπει. «Έχουμε μια πολύ νεανική ομάδα», είπε στο ESPN, «και νιώθω τι μπορώ να βρεθώ σε ρόλο μέντορα, στην προπόνηση, στο αυτί τους, στο επίπεδο επαγγελματισμού και κατανόησης του στυλ που θέλει να παίξει ο Βλάτκο, και [να είμαι] αυτός ο αγωγός προς το τι θέλει το προπονητικό επιτελείο και το τι θα κάνουν τελικά οι παίκτες στο γήπεδο.

Αν δεν αρέσει στον κόσμο αυτό, δεν πειράζει. Δεν είναι ο προπονητής της εθνικής ομάδας. Ο Βλάτκο είναι ο προπονητής, και τελικά είναι δική του απόφαση τι θέλει να κάνει και σε τι είναι διατεθειμένος να βάλει τη φήμη του και τη φήμη της ομάδας. Τελικά, αν είναι αποτυχημένος, θα απολυθεί, και το ξέρει αυτό, και νομίζω ότι είναι εντάξει με αυτό».

Το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου γνωρίζει τη Ραπίνο στο ρόλο της ηγέτιδας. Τόσο εντός αγωνιστικού χώρου, όπως στον θρίαμβο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Παγκόσμιο του 2019, όσο κι εκτός αυτού, με τις αναρίθμητες ακτιβιστικές της δράσεις για την ισότητα και την καταπολέμηση του σεξισμού και των διακρίσεων.

Με τα ροζ μαλλιά της, η Ραπίνο κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα και το Χρυσό Παπούτσι ως η κορυφαία παίκτρια και σκόρερ, ενώ οι ΗΠΑ κατέκτησαν τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Την ίδια περίοδο έδινε τη μάχη για ίσες αμοιβές με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ και διαμαρτυρόταν κατά της κυβέρνησης Τραμπ. Μετά από εκείνον τον μαγικό μήνα στη Γαλλία, παραδέχεται τώρα πως ένιωθε κολλημένη σε έναν «τροχό χάμστερ».

Η ζωή της άλλαξε εντελώς καθώς η διασημότητά της αυξανόταν και βρέθηκε να αγωνίζεται να εξισορροπήσει τις συναισθηματικές, διανοητικές και πνευματικές πτυχές με τις συνήθεις σωματικές απαιτήσεις που γίνονται πιο δύσκολες καθώς μεγάλωνε. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες καθυστέρησαν ένα χρόνο μέχρι το 2021 και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρκέστηκαν σε ένα χάλκινο μετάλλιο σε αυτό το τουρνουά. Εκείνη σκόραρε δύο φορές στη νίκη 4-3 επί της Αυστραλίας στο παιχνίδι της τρίτης θέσης.

Μετά ακολούθησε ένα διάλειμμα. Ξεκινώντας τον Νοέμβριο, ο Αντονόφσκι άφησε σκόπιμα εκτός, τις μεγαλύτερες ηλικιακά παίκτριες της Εθνικής συμπεριλαμβανομένης της Ραπίνο. Το σχέδιό του ήταν να κοιτάξει καλύτερα τους νέους, λιγότερο έμπειρους παίκτες, προκειμένου να καταλήξει στο αν θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε πιο σημαντικές στιγμές, όπως η πρόκριση και, τελικά, το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο κόουτς των ΗΠΑ αποκάλυψε μάλιστα νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εκείνος και η Ραπίνο είχαν μια συζήτηση στα τέλη του 2021 για την ενδεχόμενη επιστροφή της στην ομάδα. «Θέλουμε να δώσουμε στους νεαρούς παίκτες πολλά λεπτά και ευκαιρίες για να παίξουν και να μας δώσουμε την ευκαιρία να τις αξιολογήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά αφού ειπωθούν και γίνουν όλα, αν είναι υγιής και αν είναι σε θέση να πάρει λεπτά, να θα είναι στο ρόστερ. Ξέρουμε τι είναι ικανή να κάνει η Μέγκαν».

Από τις σκέψεις της συνταξιοδότησης στην αναζωογόνηση

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των προκριματικών,οι νεότεροι παίκτες των ΗΠΑ θα χρειαστούν την εμπειρία της Ραπίνο για να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση. Όλοι όσοι κλήθηκαν αξίζουν να είναι, είπε η Ραπίνο και ακόμη και οι παίκτες που δεν έλαβαν την κλήση άξιζαν να συμπεριληφθούν. «Τα ρόστερ δεν είναι απλώς μια συλλογή, επιλέξτε τους καλύτερους παίκτες και ελπίζετε για το καλύτερο», είπε ο Ραπινόε. «Πρόκειται για την κατασκευή ενός οργανισμού που λειτουργεί μαζί εντός και εκτός γηπέδου, που δεν λειτουργεί απαραίτητα αρμονικά όλη την ώρα, αλλά που τα σωστά κομμάτια ταιριάζουν για συγκεκριμένους ρόλους και για λόγους που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν».

Οι τραυματισμοί έπαιξαν ρόλο στις αμφιβολίες της κοινής γνώμης για την επιστροφή της στην εθνική ομάδα. Μια μέρα αφότου ένιωσε ότι είχε αναρρώσει πλήρως από έναν ενοχλητικό τραυματισμό στον αστράγαλο αυτή την άνοιξη, τράβηξε το μυ της γάμπας. Η επιστροφή της στα γήπεδα για την OL Reign, κάτι που έπρεπε να κάνει για να δείξει ότι είναι κατάλληλη για την επιλογή της εθνικής ομάδας καθυστέρησε.

Αυτές οι απογοητεύσεις ήταν τόσο έντονες που μερικές φορές η συνταξιοδότηση ερχόταν στο μυαλό της, όχι επειδή ήταν αυτό που ήθελε να κάνει, αλλά επειδή ένιωθε ότι ήταν ο μόνος τρόπος να σπάσει τον κύκλο. Η πολύπειρη άσος πιστώνει στην αρραβωνιαστικιά της, Σου Μπερντ, ότι τη βοήθησε να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα.

Καθώς η συγκέντρωση της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ συγκαλείται στο Κολοράντο αυτήν την εβδομάδα ενόψει των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ραπινόε σημειώνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση τώρα. «Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι τώρα στην άλλη πλευρά της θεραπείας, σωματικά και συναισθηματικά. Επειδή δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό που απλώς συνέχιζα να κάνω μετά το 2019.

Έμοιαζε με ρόδα χάμστερ, και δεν μου φαινόταν σαν επιλογή και τώρα νιώθω ότι κάνω πραγματικά μια επιλογή. Ο ρόλος μου είναι διαφορετικός, και νομίζω ότι καταλαβαίνω ποιος είναι ο ρόλος μου και νιώθω άνετα με αυτόν είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη. Είναι ένας συνδυασμός αυτών των πραγμάτων που νιώθω τις τελευταίες δύο εβδομάδες, νιώθω σαν να έχει προστεθεί ένα βάρος. Αλλά επίσης, λέω, 'Θεέ μου, είμαι ξανά ενθουσιασμένη'».

Η συμπερίληψη της Ραπινόε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου την αναζωογόνησε και έδωσε ακριβή νόημα και σκοπό στην πορεία της. Το αν θα παίξει σε ένα τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο του χρόνου, δεν το γνωρίζουμε. Αν δηλώσει παρούσα πάντως θα έχει πολύ διαφορετικό ρόλο από ό,τι συνήθως. Κι είναι ήσυχη με αυτό. Αρκεί να είναι το καλύτερο για την ομάδα.

«Τώρα, μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου στα προκριματικά», είπε «Τώρα, μπορώ να φανταστώ, δυνητικά, πώς θα έμοιαζε μια κούρσα για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και τί θα απαιτηθεί από εμένα, πού νιώθω άνετα και πού μπορώ να πιέσω τον εαυτό μου, πού μπορώ να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο την ομάδα . Τελικά, αυτό είναι το θέμα. Έχει να κάνει με τη νίκη, τελεία. Έχει να κάνει με το να πάρεις άλλο ένα πρωτάθλημα και να πας για ένα three-peat, κάτι που είναι τρελό.. Αν μπορώ να είμαι μέρος αυτού, με ενθουσιάζει».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]