ingrid_engen

Ίνγκρι Ένγκεν: Στο κυνήγι μιας μεγάλης στιγμής...

Η μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα πέρυσι το καλοκαίρι ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια παίκτρια που θεωρείται ένα από τα κορυφαία ταλέντα της Νορβηγίας να ανέβει επίπεδο όμως δεν τα κατάφερε και τώρα ανανεώνει το ραντεβού με την Ιστορία στα γήπεδα της Αγγλίας στο προσεχές Euro.

«Είναι μόλις 20 ετών αλλά φαίνεται να έχει παίξει ποδόσφαιρο σε διεθνείς διοργανώσεις για 10 χρόνια». Αυτά ήταν τα λόγια του προπονητή της Εθνικής ομάδας γυναικών της Νορβηγίας Martin Sjögren μετά τη νίκη επί της Ολλανδίας που χάρισε στις Σκανδιναβές την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019. Η νίκη ήρθε χάρη στο γκολ της Ίνγκρι Ένγκεν από το σημείο του πέναλτι, κι είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της 24χρονης μέσου.

Η κορυφαία δεν έλαβε χώρα στο χορτάρι, μα στο Όσλο, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας κι ενόσω βρισκόταν σε καραντίνα στο σπίτι της. Η Νορβηγίδα, τότε παίκτρια της Βόλφσμπουργκ, δώρισε το 10% του μισθού της συνεισφέροντας σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης που σκοπό είχε να συγκεντρώσει χρήματα για όσους είχαν ανάγκη.

Η Ίνγκρι Σίρσταντ Ένγκεν ήταν η πρώτη παίκτρια που φρόντισε να εντάξει την περυσινή (2021/22) μεταγραφική περίοδο η Μπαρτσελόνα στο δυναμικό της. Μια χρονιά δηλαδή που οι Καταλανές σάρωσαν τα πάντα φτάνοντας το πρώτο τρεμπλ στην Ιστορία τους. Η Νορβηγίδα διεθνής μεσοεπιθετικός μετακόμισε από τη Βόλφσμπουργκ στις «μπλαουγκράνα» υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας ως τον Ιούνιο του 2023. Φτάνοντας στην Καταλονία, άπαντες την υποδέχθηκαν με θέρμη, σημειώνοντας ότι το στιλ παιχνιδιού της (box to box μέσος) ταιρίαζει απόλυτα στο κυριαρχικό ποδόσφαιρο της ομάδας.

Οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές αλλά ήδη από την περίοδο προετοιμασίες, η Νορβηγίδα αντιμετώπισε πρόβλημα στον τετρακέφαλο που δεν της επέτρεψε να ετοιμαστεί σωστά για όλες τις προκλήσεις που είχε μπροστά της με την ομάδα της Βαρκελώνης.

Καθώς εξελισσόταν η σεζόν σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και απαιτήσεις για άμεσα αποτελέσματα, υπάρχουν πολλοί που μίλησαν για «αποτυχημένη» μεταγραφή. Κριτική μάλλον αυστηρή και άδικη για μια παίκτρια στα 24 που έπαιξε ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο σε μια ομάδα χαρακτηριστική της γερμανικής σχολής και έπειτα κλήθηκε να προσαρμοστεί σε διαφορετικά δεδομένα.

Η ίδια απέδειξε σε όλους ότι είχαν άδικο όταν άρχισε να παίρνει περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Κέρδισε μονομαχίες, ανέκτησε μπάλες, συνέβαλε στην καλή κυκλοφορία στο παιχνίδι της Μπάρτσα, παρά το γεγονός ότι όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Αϊτάνα Μπονμάτι.

Θεωρείται ένα από τα κορυφαία ταλέντα του ποδοσφαίρου γυναικών στη Νορβηγία, γνωστή για τις διεισδύσεις της στην αντιπαλη περιοχή, η 23χρονη πριν μετακομίση στις πρωταθλήτριες Ισπανίας αποκόμισε σπουδαίες εμπειρίες στην νορβηγική LSK Kvinner και τη Βόλφσμπουργκ.

Στο παλμαρέ της έχει: 1 πρωτάθλημα Ισπανίας (2022), 1 Νορβηγίας (2018), 1 Γερμανίας (2020). Δύο κύπελλα Γερμανίας (DFB Pokal Women) κι ένα Copa de la Reina. Είναι διεθνείς από από τα μικρότερα κλιμάκια της Εθνικής Νορβηγίας, ενώ «ντεμπούταρε» στην πρώτη ομάδα το 2018.

Φέτος, δεν ήταν η ονειρεμένη χρονιά για την Ένγκεν, σίγουρα. Ακόμα κι έτσι, άφησε τα διαπιστευτήριά της στο χορτάρι, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες και τώρα τα μάτια όλων στρέφονται στο Euro 2022 της Αγγλίας, εκεί όπου μαζί με την Άντα Χέγκερμπεργκ αναμένται να ηγηθούν των προσπαθειών της Νορβηγίας για διάκριση!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]