ΗΠΑ: Όταν ισοπέδωσαν με 13-0 την Ταϊλάνδη, στη μεγαλύτερη νίκη ever σε Μουντιάλ

ΗΠΑ: Όταν ισοπέδωσαν με 13-0 την Ταϊλάνδη, στη μεγαλύτερη νίκη ever σε Μουντιάλ

Νίκος Κικίδης

Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια, οι ΗΠΑ έστηναν πάρτι στην πρεμιέρα του Μουντιάλ με νίκη 13-0 επί της Ταϊλάνδης, γράφοντας «χρυσή» σελίδα στην ιστορία της διοργάνωσης.

Συμπληρώθηκαν αισίως τρία χρόνια από την πιο ιστορική νίκη σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ημερομηνία έγραφε 11 Ιουνίου του 2019 όταν η εθνική ομάδα γυναικών της Αμερικής, αποτελούμενη από αστέρες όπως οι Ραπίνο, Μόργκαν και Λόιντ, έκανε φύλλο και φτερό την Ταϊλάνδη στην πρεμιέρα του Μουντιάλ, ισοπεδώνοντάς τη με το ασύλληπτο 13-0. Ένα σκορ που δεν είχε καταγραφεί ποτέ σε επίσημο αγώνα της διοργάνωσης (γυναικών και ανδρών) και φυσικά μέχρι και σήμερα παραμένει αξεπέραστο.

Χάρη σε ένα προσωπικό show της Μόργκαν που πέτυχε πέντε γκολ, η Team USA δεν έδειξε κανένα οίκτο απέναντι στην ασιατική χώρα, η οποία απλώς παρακαλούσε ο αγώνας να λήξει το συντομότερο δυνατόν. Το... ακόμη πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης πάντως, πέρα από το ίδιο το σκορ, είναι το γεγονός πως στο ημίχρονο όλα περιστρέφονταν ακόμα στη σφαίρα του φυσιολογικού.

Οι ΗΠΑ πήγαν στα αποδυτήρια με το... ταπεινό 3-0 απέναντι σε μια Ταϊλάνδη που δεν ήταν ικανή να την κοντράρει, αλλά τουλάχιστον μπορούσε ακόμα να κρατήσει το κεφάλι της ψηλά. Το δεύτερο μέρος ωστόσο εξελίχθηκε σε ιστορικό μονόλογο. Οι Αμερικανίδες σκόραραν, όχι μια, ούτε δυο, αλλά δέκα φορές απέναντι στις αντιπάλους τις, υπογράφοντας έναν πρωτοφανή θρίαμβο.

Έναν θρίαμβο ωστόσο που επέφερε αντιδράσεις. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε εκείνοι που επιτέθηκαν στις ΗΠΑ μετά το φινάλε με κατηγορίες για έλλειψη σεβασμού, ιδίως από τη στιγμή που οι παίκτριες πανηγύριζαν έξαλλα κάθε γκολ - ακόμα και όταν το σκορ είχε φτάσει σε διψήφιο αριθμό. Οι ίδιες πάντως φρόντισαν να βάλουν γρήγορα τα πράγματα στη θέση τους.

«Όταν παίζεις σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, κάθε γκολ μπορεί να μετράει στο τέλος της ημέρας. Αυτό μας είπαν πριν το παιχνίδι και γι' αυτό έπρεπε να συνεχίσουμε» ήταν τα λόγια της μεγάλης πρωταγωνίστριας, Άλεξ Μόργκαν, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκαν και οι συμπαίκτριές της. Στάθηκαν στη διαδικασία του goal difference που ήταν ο παράγοντας που θα καθόριζε τις θέσεις σε περίπτωση ισοβαθμίας, επαινώντας παράλληλα τη ομάδα της Ταϊλάνδης για όλη τη στάση της κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ίσως βέβαια οι Ταϊλανδές από την πλευρά τους να μην είχαν καν το κουράγιο να βγάλουν αντίδραση. Τρία χρόνια νωρίτερα άλλωστε σε ένα καλοκαιρινό φιλικό, είχαν υποταχθεί και πάλι στις ΗΠΑ με συντριβή 9-0. Ένα ματς που έμελλε να λειτουργήσει σαν την τέλεια - διαβολική προοικονομία για την μεγαλύτερη νίκη που καταγράφηκε ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου...

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]