Παπαλουκάς στο GWomen Summit: «Πρέπει να διαχωρίσουμε τον αθλητισμό από τον πρωταθλητισμό»
11/12/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Παπαλουκάς στο GWomen Summit: «Πρέπει να διαχωρίσουμε τον αθλητισμό από τον πρωταθλητισμό»

O Θοδωρής Παπαλουκάς ήταν μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων στο 2ο Συνέδριο Γυναικείου Αθλητισμού που διοργάνωσε το Gazzetta στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μιλώντας για την πρόοδο και την ανάπτυξη του μπάσκετ Γυναικών.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς συμμετείχε στο 2ο Συνέδριο Γυναικείου Αθλητισμού που διοργάνωσε το Gazzetta, τονίζοντας στην αρχική τοποθέτησή του:

«Η ανάληψη του EuroBasket Γυναικών 2025 ένα πρώτο βήμα να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών και των γονιών. Παρ' όλα αυτά, δεν αρκεί αυτό. Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να στηριζόμαστε σε μια επιτυχία. Η επιτυχία πρέπει να είναι το... κερασάκι που θα φέρει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και δημοσιότητα. Από 'κει και πέρα, πρέπει να γίνουν σωστές κινήσεις και αυτές ξεκινούν από το σχολείο, πρέπει να βάλουμε τη γυμναστική περισσότερο στην καθημερινότητά μας ώστα τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η άθληση. Επίσης, πρέπει να διαχωρίσουμε την αξία και τι σημαίνει αθλητισμός και πρωταθλητισμός.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι γονείς τα συγχέουν. Θεωρούν ότι τα παιδιά τους πρέπει να κάνουν αθλητισμό με την προοπτική μόνο να γίνουν επαγγελματίες και να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα. Όποιος μπει στον αθλητισμό με αυτή τη λογική, δεν θα αντέξει σε αυτή τη διαδικασία. Ο αθλητισμός βοηθάει στην κοινωνικοποίηση, στη συνεργασία, στον σεβασμό, στην ιεραρχία... Από 'κει και πέρα, είναι ένα φοβερό εργαλείο ώστε πολλά παιδιά να σπουδάσουν. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή με τις υποτροφίες που θα τους βοηθήσουν να μπουν σε μια μεγαλύτερη κοινωνία και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Όσον αφορά το equal pay, είναι ένας ασαφής όρος για εμένα. Με την ίδια λογική, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ίση ανταμοιβή στο πόλο και στο μπάσκετ; Το πόλο είναι ίσως το πιο πετυχημένο άθλημα στην Ελλάδα σε βάθος χρόνου. Ευτυχώς ή δυστυχώς, όλα αυτά τα ορίζει η αγορά, έχει να κάνει με το τι χρήματα φέρνεις... Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ δεν είναι ίδια αθλήματα. Είναι σαν ένας μπασκετμπολίστας της Μπαρτσελόνα να αξιώσει τα ίδια λεφτά με έναν ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα. Το πιο σημαντικό είναι να βρούμε έναν αλγόριθμο, έναν κώδικα που θα επιστρέφει χρήματα πίσω ώστε όσο περισσότερα χρήματα δημιουργεί το άθλημα, οι παίκτες να λαμβάνουν αυτά που τους αναλογούν».

Σε ερώτηση για το τι του αρέσει στο μπάσκετ Γυναικών, είπε: «Τα κορίτσια μέχρι 12 χρονών είναι οι καλύτερες αθλήτριες που μπορείς να έχεις! Το έχω παρατηρήσει στις ακαδημίες. Αφομοιώνουν τις πληροφορίες πολύ γρήγορα, τις αναλύουν στο μυαλό τους και τις εξελίσσουν. Μετά τα 12 μπαίνει η φυσική ανάπτυξη. Νομίζω ότι το μπάσκετ Γυναικών ασχολείται περισσότερο με τη λεπτομέρεια, είναι πιο δομημένο γιατί ξέρει ότι η αθλητικότητα είναι μικρότερη από το ανδρικό. Για μένα, είναι σαν... σκάκι αυτό που βλέπεις στο μπάσκετ Γυναικών. Πρέπει να γίνει επένδυση στο μάρκετινγκ ώστε το άθλημα να αναδείξει τα πλεονεκτήματά του».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]