Γκράινερ: «Δεν θα ταξιδέψω ποτέ ξανά εκτός ΗΠΑ, μόνο με την Εθνική ομάδα»
28/04/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Γκράινερ: «Δεν θα ταξιδέψω ποτέ ξανά εκτός ΗΠΑ, μόνο με την Εθνική ομάδα»

Πηνελόπη Γκιώνη

«Αν μπω σε αυτή την ομάδα (των ΗΠΑ), θα είναι η μόνη φορά που θα φύγω από το έδαφος των ΗΠΑ και μόνο για να εκπροσωπήσω τη χώρα», δήλωσε η star του WNBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την αποφυλάκισή της από τις ρωσικές φυλακές.

Η 32χρονη Αμερικανίδα παίκτρια του μπάσκετ, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, κρατήθηκε σε φυλακές της Ρωσίας για σχεδόν 10 μήνες με την κατηγορία των ναρκωτικών τον Φεβρουάριο του 2022, αφού οι αρχές σε αεροδρόμιο της Μόσχας βρήκαν στις αποσκευές της έλαιο κάνναβης. Η Γκράινερ καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης πριν επιστρέψει στην Αμερική στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων τον Δεκέμβριο.

Πέρασε περίπου 300 μέρες υπό ρωσική κράτηση προτού η κυβέρνηση των ΗΠΑ -υπό την πίεση ακτιβιστών, πολιτικών και ατόμων που βρίσκονται κοντά στην Γκράινερ- κλείσει συμφωνία για την απελευθέρωσή της έναντι του διαβόητου Ρώσου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση στις ΗΠΑ επί 12 χρόνια.

Η ίδια έδωσε για πρώτη φορά μετά την περιπέτειά της συνέντευξη τύπου, και αφού ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για όσα έγκραφαν για εκείνη και για τη στήριξη που της προσέφεραν, μίλησε για την κράτηση στη Ρωσία αλλά και το -δύσκολο- μετά:

«Πολλοί από εμάς πηγαίνουμε εκεί για να βγάλουμε ένα εισόδημα, να στηρίξουμε τις οικογένειές μας, να στηρίξουμε τους εαυτούς μας. Οπότε δεν αποτρέπω κανέναν παίκτη που θέλει να πάει στο εξωτερικό και θέλει να βγάλει λίγα χρήματα παραπάνω. Αλλά ελπίζω ότι το πρωτάθλημά μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και με τόσους πολλούς ανθρώπους εδώ μέσα που καλύπτουν τώρα αυτό το θέμα, ελπίζω να συνεχίσετε να καλύπτετε το πρωτάθλημά μας και να μας προβάλλετε. Δεν μου είναι άγνωστες οι δύσκολες στιγμές», είπε η Γκράινερ στους δημοσιογράφους με ένα σπάσιμο στη φωνή της.

«Θα αντιμετωπίσεις αντιξοότητες σε όλη σου τη ζωή, αυτή ήταν μια αρκετά μεγάλη, αλλά εγώ απλά βασίστηκα στη σκληρή δουλειά μου για να το ξεπεράσω. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται τόσο μικρό, αλλά πεθαίνοντας στην προπόνηση, βρίσκεις έναν τρόπο να το ξεπεράσεις, να βάλεις το κεφάλι σου κάτω και να συνεχίσεις και να προχωρήσεις μπροστά. Ποτέ δεν μπορείς να μείνεις ακίνητος και αυτό ήταν το δικό μου πράγμα- απλά ποτέ να μην είσαι ακίνητος, ποτέ να μην είσαι πολύ συγκεντρωμένος στο τώρα και να προσβλέπεις σε αυτό που έρχεται. Απλά και μόνο που μπορούσα να βλέπω τα πρόσωπά τους, αυτό μου έκανε καλό... Ξέρεις τι περιμένεις. Περιμένεις να επιστρέψεις στην οικογένειά σου».

Η Γκράινερ δήλωσε ότι η βοήθεια ψυχικής υγείας που είχε λάβει πριν από την κράτησή της στη Ρωσία βοήθησε πολύ: «Πάντα προωθούσα να μιλάς σε έναν σύμβουλο, να αναζητάς θεραπεία, οποιοδήποτε εργαλείο που θα σε βοηθήσει να φτάσεις σε ένα καλό κέντρο. Και εξακολουθώ να το κάνω αυτό από τώρα. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Συμβαίνουν τόσα πολλά σε αυτόν τον κόσμο, είμαστε εκτεθειμένοι σε τόσα πολλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι απλά πολλά».

Η Γκράινερ ρωτήθηκε αν αισθάνθηκε βάρος για το γεγονός ότι επέστρεψε στην πατρίδα της πριν από άλλους που έχουν κρατηθεί άδικα: «Αν μπορούσα να πάω και να τους βγάλω έξω ή οτιδήποτε από αυτά, φυσικά και θα το έκανα. Πονάει, γιατί κανείς δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε. «Χωρίς αμφιβολία, κανείς δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε οποιαδήποτε από τις συνθήκες που πέρασα ή περνούν».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]