Νερς
24/02/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Κια Νερς: Η ψυχή του Καναδά στο παρκέ και πίσω από τα μικρόφωνα (vid)

Νίκος Καρφής

To GWomen στέκεται στην Κία Νερς, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στον Καναδά, η οποία επέλεξε να υπηρετεί το αγαπημένο της άθλημα με δύο τρόπους.

Ένα 12χρονο κορίτσι ταξίδεψε 2.5 ώρες παρόλο που είχε σχολείο την επόμενη μέρα για να έχει την ευκαιρία να συναντήσει τους ήρωες της. Μαζί με τον πατέρα της έφυγε από το Οντάριο για να φτάσει πριν το τζάμπολ. Η Κία Νερς, νυν παίκτρια του WNBA και αναλύτρια στα ματς στο TSN, βρισκόταν ανάμεσα στους εκφωνητές του ματς των Ράπτορς, Κάιλα Γκρέι και Λέο Ράουτινς και άρχισαν να βλέπουν highlights, του παίκτη του Τορόντο, Σκότι Μπάρνς.

Σε ένα στιγμιότυπο του Μπαρνς να καρφώνει πάνω σε δύο παίκτες των Μπουλς, η Γκρέι ζήτησε να το παίξουν άλλη μια φορά. Ο Ράουτινς που είναι 62χρονος εκφωνητής των Ράπτορς τότε παραδέχθηκε πως κάθεται δίπλα στο μέλλον του καναδικού μπάσκετ. «Έχεις καρφώσει ποτέ», τη ρώτησε με την Νερς να του δίνει φυσικά αρνητική απάντηση.

Η πιτσιρικά λοιπόν φορούσε μια φανέλα του Σιακαμ, αλλά η αγαπημένη της ήταν το Νο.5 του Καναδά που είχε στο σπίτι. Δηλαδή της Κία Νερς. H μικρή ήλπιζε να συναντήσει την Νερς κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Σικάγο παλιότερα όταν η Phoenix Mercury έπαιζαν με τις Sky αλλά δεν τα κατάφερε. Όμως η ζωή της επιφύλαξε μια έκπληξη. Στην ανακοίνωση της βασικής πεντάδας των Ράπτορς, η Νερς κατέβηκε και πήγε να δει την πιτσιρίκα που ήταν νευρική, αφού ξαφνικά είδε μπροστά της ένα από τα είδωλα τους. Έβγαλαν φωτογραφία, με την 12χρονη να δείχνει τη χαρά της, αλλά να μην μπορεί να κρύψει το άγχος της.

Νερς, το πρόσωπο του Καναδά με τις δύο μπασκετικές δουλειές

Η Κια Νερς είναι διάσημη στον Καναδά για όσα κάνει εντός παρκέ όπου πλέον παίζει με τις Seattle Storm, αλλά και εκτός παρκέ, έχοντας τον ρολο την αναλύτριας στα ματς του ΝΒΑ στο TSN. Άρχισε να δείχνει το ταλέντο της και στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ως 19χρονη στον τελικό των Παναμερικών, εκεί όπου πέτυχε 33 πόντους κόντρα στις ΗΠΑ και βοήθησε την ομάδα της να πάρει τον τίτλο. Kατεκτησε δύο φορές σερί το πρωτάθλημα στο NCAA το 2015 και το 2016 με το UConn πριν συνεχισε να βελτιώνεται συνεχώς, κάτι που την έφερε και στο All Star Game του WNBA. Mε την πατρίδα της έχει αγωνιστεί σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 στο Ρίο και το 2020 στο Τόκιο.

Σε μια εποχή που το μπάσκετ του Καναδά είναι γεμάτο με ταλέντο, η 26χρονη πλέον point guard έγινε ένα από τα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα πρόσωπα του παιχνιδιού. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα ακόμα και για τις παίκτριες που παίζουν στο WNBA, αφού οι μισθοί τους δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΒΑ. Αυτό σημαίνει πως αναγκάζονται να παίζουν και εκτός ΗΠΑ, όταν δεν έχουν υποχρεώσεις για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Γνωστότερο αράδειγμα είναι η σπουδαία Μπριάνα Στιούαρτ που ενώ έχει κατακτήσει δύο τίτλους και αποτελεί εκ των κορυφαίων παικτριών, έχει έρθει να παίξει στην Ευρώπη όταν δεν έχει υποχρεώσεις στο WNBA. Το έκανε για ομάδες της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο δικός της δρόμος

Όμως η Νερς επέλεξε να πάει από έναν άλλο δρόμο για να παραμείνει κοντά στην πατρίδα της στον Καναδά. Είναι και αναλύτρια των ματς για το TSN, στο καναδικό δίκτυο, βοηθώντας στην εξάπλωση του σπορ και βοηθώντας τη νέα γενιά των ταλέντων στην χώρα. Μετά το ματς των Ράπτορς με τους Ρόκετς που μετέδιδε η Νερς, κατέβηκε στο παρκέ για το postgame. Ένα ζευγάρι που φορούσε τη φανέλα του Λάουρι και του Σιακάμ τη σταμάτησε για να της ζητήσει selfie. Το ίδιο έγινε και στη συνέχεια με άλλους φιλάθλους. Πλέον είναι μια φιγούρα πολύ γνώριμη στον κόσμο στον Καναδά.

Ζει πράγματα που δεν μπορούσε να διανοηθεί πριν από μερικά χρόνια. Τότε που ήταν ένα δεκάχρονο κορίτσι και έβλεπε την αδεργή της να παίζει στο Πανεπιστήμιο του Oregon. Βλέποντας την αδερφή της, στόχος της ήταν να πάρει υποτροφία σε ένα σπουδαίο κολέγιο και μετά να βρει μια δουλειά. Δούλεψε πάλεψε, πλέον αγωνίζεται στις Seattle Storm, προσπαθώντας να φτάσει και στο πρώτο δαχτυλίδι της καριέρας.

Κάνει δύο δουλειές στο αντικείμενο που αγαπά, παλεύοντας να μείνει κοντά στην πατρίδα της, όταν δεν έχει υποχρεώσεις στο WNBA. Για την αγάπη του παιχνιδιού, είτε ως παίκτρια είτε ως αναλύτρια. Τη μία να κάνει τα μαγικά της με τη μπάλα στα χέρια και την άλλη να δίνει τα... φώτα της με την ανάλυση και το σχολιασμό των ματς του ΝΒΑ. Πάντα δίπλα στον μπάσκετ, τον χώρο που την έκανε αυτό που είναι σήμερα. Δεν χάνει δευτερόλεπτο να ασχολείται με το άθλημα που λατρεύει και να το υπηρετεί με όλη της την καρδιά. Η καναδική ψυχή της είναι αφοσιωμένη στο μπάσκετ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]