Ετσρίν Μαρτ
10/02/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Η 14χρονη Ετσρίν Μαρτ ντριμπλάρει με κλειστά μάτια και «βλέπει» το WNBA

Γιάννης Σταυρουλάκης

Ο άνθρωπος πολλές φορές συναντά το πεπρωμένο του στον δρόμο που διάλεξε για να το αποφύγει. Στην περίπτωση της Ετσρίν Μαρτ, η 14χρονη μπασκετμπολίστρια από την Κωνσταντινούπολη όχι μόνο δεν έκανε καμία προσπάθεια προκειμένου να ξεφύγει από τη μοίρα της, αλλά επιβεβαίωσε ότι το πεπρωμένο είναι θέμα επιλογής.

Το ντοκιμαντέρ Last Dance που προβλήθηκε από το Netflix στην πρώτη καραντίνα σάρωσε. Αγαπήθηκε, προκάλεσε νέα μίση, αλλά στο τέλος η ιστορία του Μάικλ Τζόρνταν (περισσότερο) και των Μπουλς (λιγότερο) ακούστηκε. Η Ετσρίν γεννήθηκε λίγα χρόνια μετά από την απόσυρση του MJ από την ενεργό δράση. Μολονότι δεν είχε δει κανένα ματς του, ήθελε να μάθει όλο και περισσότερο για τον Air και το Last Dance ήταν η ιδανική συγκυρία.

Στο μεσοδιάστημα, η μικρή Τουρκάλα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία κοριτσιών ηλικίας 10-12 ετών, ντριμπλάροντας με δυο μπάλες και έχοντας δεμένα τα μάτια της για 19 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα! Επίσης, ο επίσημος λογαρισμός του WNBA στο Instagram πόσταρε video της Ετσρίν να ντριμπλάρει με τα μάτια κλειστά.

Ακολούθησαν συνεργασίες με ορισμένους από τους μεγαλύτερους influencers στην Τουρκία και η πρόσκληση από το «Ισπανία, έχεις ταλέντο!» για να ταξιδέψει στη Μαδρίτη και να δείξει το ταλέντο της στο ισπανικό κοινό! «Το όνομά μου είναι Ετσρίν. Είμαι 13 ετών, έρχομαι από την Τουρκία επειδή πιστεύω στη δύναμη των γυναικών» εξήγησε η πιτσιρίκα μπροστά στους κριτές. Σε κάθε περίπτωση, η Ετσρίν Μαρτ είναι πολλά περισσότερα από ένα show επί σκηνής.

Συγκεκριμένα, είναι μέλος των ακαδημιών της Γαλατάσαραϊ, ενός από τα καλύτερα αναπτυξιακά προγράμματα στη χώρα και δηλώνει... ευθαρσώς ότι «το πρώτο όνειρό μου είναι να παίξω στην Εθνική ομάδα. Κι έπειτα στο WNBA»! Η μικρή Ετσρίν ήταν αρχικώς κολυμβήτρια όμως το μπασκετικό background της οικογένειας την έστειλε στα παρκέ.

Ο πατέρας της, Φαχρετίν έχει συγγένεια με τον Τούρκο σέντερ Σεμίχ Ερντέν, ο οποίος αγωνίστηκε στους Καβαλίερς και τους Σέλτικς στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Επίσης, το σπίτι της οικογένειας Μαρτ ήταν δίπλα σε εκείνο του Χέντο Τούρκογλου, που έπαιξε για 15 χρόνια στο ΝΒΑ, έκανε καριέρα κυρίως με τους Ορλάντο Μάτζικ και πλέον εκτελεί χρέη προέδρου της Τουρκικής Ομοσπονδίας!

Η μικρή Ερτσίν είχε πρώτο προπονητή τον πατέρα της. Στα 10 της εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπεσίκτας και την επόμενη χρονιά, πήγε στις αντίστοιχες της Γαλατά, έχοντας την ευκαιρία να συναναστραφεί με τις WNBAers της «τσιμ-μπομ», την σέντερ των Γουίνγκς, Τεάιρα ΜακΚάουαν και της σέντερ των Σκάι, Αζούρα Στίβενς. Η ίδια πάντως δεν παρακολουθεί αγώνες WNBA λόγω διαφοράς ώρας ωστόσο παρακολουθεί τις εξελίξεις μέσα από το YouTube και τα social media.

Η κομισάριος του WNBA, Κάθι Ένγκελμπερτ συζήτησε πρόσφατα το ενδεχόμενο επέκτασης της δημοφιλίας της λίγκας εκτός ΗΠΑ. Αυτή την άνοιξη, το WNBA εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει ένα preseason game στον Καναδά. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι το πρώτο international game από το 2011. «Θα θέλαμε πολύ να έλθουμε στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, να κάνουμε ένα ασιατικό τουρ και να επενδύσουμε στο global brand του WNBA». Αν, λοιπόν η λίγκα πάει ποτέ στην Τουρκία, υπάρχει τουλάχιστον ένα μικρό κορίτσι που σίγουρα θα ήθελε να δει έναν αγώνα του WNBA δια ζώσης.

ΠΗΓΗ: The Athletic

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]