kyleSouk
23/07/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολυμπιακός: Η Κάιλι Σουκ γνωρίζει από ύψη

Δημήτρης Οικονόμου

Ο Ολυμπιακός έκανε δική του την Κάιλι Σουκ, μία σέντερ που βλέπει τον κόσμο από τα 196 εκατοστά και μετατρέπει τη ρακέτα σε... κάστρο.

Η Κάιλι Σουκ είναι η τρίτη προσθήκη που ανακοίνωσε ο Ολυμπιακός για τη φετινή σεζόν συνεχίζοντας τις κινήσεις ουσίας για την ενδυνάμωση του ρόστερ του. Δεν είναι μόνο τα 196 εκατοστά από τα οποία η Αμερικανίδα σέντερ βλέπει τον κόσμο, αλλά το πλούσιο βιογραφικό της φέρνει αέρα... WNBA στην «ερυθρόλευκη» ρακέτα.

Άλλωστε και η ίδια δήλωσε πως έχει υψηλούς στόχους σε Ελλάδα και Ευρώπη, κάτι που είναι απόλυτα συνυφασμένο με τα «θέλω» του Ολυμπιακού, ενόψει και των προκριματικών της EuroLeague με αντιπάλους τον Ερυθρό Αστέρα και τη Σέπσι. Η Σουκ αναλαμβάνει άμα τη εμφανίσει της έναν ρόλο διττό, αφού δεν αρκεί μονάχα να δείξει τον δρόμο, αλλά να απλώσει και ένα... πέπλο προστασίας πάνω από το καλάθι των νταμπλούχων Ελλάδας, όπως έμαθε να κάνει από τα κολλεγιακά της χρόνια στο Louisville.

Η Σουκ συστήθηκε στον κόσμο ως μπλοκέρ

Η γεννημένη στο Κολοράντο σέντερ είδε την καριέρα της να πορεύεται σε ασφαλείς ράγες από το ξεκίνημα. Το μέγεθός της ήταν αδύνατο να μην προσεχτεί, με τους Louisville Cardinals να την κάνουν δική τους για μία τετραετία. Το κολλέγιό της μόνο χαμένο δε βγήκε από αυτή του την επιλογή. Η Σουκ είναι κόρη στρατιωτικού και η πειθαρχία της είναι φανερή σε κάθε της κίνηση στο παρκέ.

Δε χαρίζει ούτε βήμα σε καμία αντίπαλό της, το ζωγραφιστό είναι το «κάστρο» της και το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο. Απέναντι στο Wake Forest μπλοκάρει πέντε σουτ, στη ρούκι σεζόν της. Σε βάθος τετραετίας γίνεται η κορυφαία μπλοκέρ όλων των εποχών για το Louisville, φτάνοντας τα 223. Στην τελευταία της σεζόν φτάνει τα 86 σύνολο, συνεπικουρούμενα των 10.1 πόντων, 8.1 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά αγώνα, νούμερα που μαζί με το βραβείο της καλύτερης αμυντικού για την Atlantic Coast Conference, της δίνουν το εισιτήριο για το «13» του draft για λογαριασμό των New York Liberty.

Αριθμός που όχι γρουσούζικος δεν της φάνηκε, τουναντίον! Αγωνίζεται για 20 παιχνίδια στην πρώτη της σεζόν με αξιοπρεπή νούμερα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να γίνει διψήφια, παρόλο που τέσσερις φορές έφτασε τους 9 πόντους. Όμως η επόμενη σεζόν τη βρίσκει πολύ πιο έτοιμη και γεμάτη εμπειρίες. Από το σύνολο 30 αγώνων παίρνει το χρίσμα της starter σε 19, φορτώνοντας με νούμερα την καρτέλα της στατιστικής της.

Πέραν από πολύ καλή μπλοκέρ, όπως είχε δείξει από την εφηβεία της, αποδεικνύει πως η σχέση της με το καλάθι διόλου αμελητέα δεν είναι, αφού ανεβάζει το 17.6% από το τρίποντο της πρώτης σεζόν στο WNBA, στο 39.3% (24/61). Η επιστροφή της Νατάσα Χάουαρντ από τον τραυματισμό της παίρνει τον ρόλο της starter, ενώ δεν αγωνίζεται ούτε δευτερόλεπτο στο «θρίλερ» του πρώτου γύρου των περσινών playoffs, με την ομάδα της να χάνει 83-82 από το Φοίνιξ την πολυσυζητημένης το τελευταίο διάστημα Μπρίντεϊ Γκράινερ, παρόλο που η Κάνινγχαμ ισοφάρισε με τρίποντο, 2.7’’ πριν το φινάλε.

Από την Αυστραλία στον Ολυμπιακό

Για να παραμείνει ενεργή και τον χειμώνα αποφασίζει το βήμα ως την Αυστραλία -όπως και η Στραουτμάνε- και την Adelaide Lightning και γίνεται σχεδόν διψήφια, με 9.7 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ μέσο όρο. Το ταξίδι ολοκληρώνεται στα ημιτελικά των playoffs, όπου οι μετέπειτα πρωταθλήτριες των Melbourne Boomers βάζουν το τελευταίο «στοπ» στον δρόμο.

Η περιπέτειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες δε συνεχίστηκε για τρίτη χρονιά. Δύο εβδομάδες προτού ξεκινήσει η σεζόν διακρίνει ένα πρήξιμο στο γόνατό της, με την ομάδα να θεωρεί πως δεν υπάρχει κάτι σοβαρό. Παρόλα αυτά η Σουκ δε θα αγωνιστεί για προσωπικούς λόγους όπως δήλωσε, με τον GM των New York Liberty, Τζόναθαν Κολμπ να αναγνωρίζει πως για να βάζει το μπάσκετ και την ομάδα σε δεύτερη μοίρα, κάτι γνωρίζει καλύτερα.

Ένα καλοκαίρι χωρίς δράση ήταν αρκετό για την Αμερικανίδα, που ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα της. Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να την αγκαλιάσει και να της δώσει έναν ρόλο που γνωρίζει καλά από το παρελθόν. Το συμπλήρωμα της Γκούσταφσον, με την οποία οι «ερυθρόλευκοι» έχουν συμφωνήσει, έπρεπε να είναι επίσης από το ψηλότερο ράφι και η Σουκ ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το προφίλ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]