Η Jamad Fiin ενέπνευσε χιλιάδες κορίτσια παίζοντας με το χιτζάμπ
27/04/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Jamad Fiin ενέπνευσε χιλιάδες κορίτσια παίζοντας με το χιτζάμπ (vid)

Γιάννης Σταυρουλάκης

Η Jamad Fiin κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό παίζοντας μπάσκετ με το χιτζάμπ. Κυρίως όμως ενέπνευσε μικρές Μουσουλμάνες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, βάζοντας στην άκρη τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Τα ανοιχτά γήπεδα στο Madison Park και το Tobin Community Center στη Βοστόνη ήταν τα μέρη όπου η Jamad Fiin γνώρισε για πρώτη φορά την αποδοχή, την αυτονομία, τον σεβασμό και την υπερηφάνεια. Που ένιωσε για πρώτη φορά πως πατά γερά τα πόδια της στη γη, παίζοντας μπάσκετ φορώντας το χιτζάμπ.

Τα προηγούμενα χρόνια αυτό το κομμάτι ύφασμα έγινε η αιτία για τεράστιες συζητήσεις που δεν κατέληξαν πουθενά και κυρίως για μία σκοτεινή παρανόηση, που τελικά έγινε καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση, η Fiin έγινε μέλος της μπασκετικής κοινότητας κουβαλώντας την μουσουλμανική κληρονομιά της. Κυρίως όμως ενέπνευσε πολλά κορίτσια που βρέθηκαν μαζί της στο γήπεδο!

«Όλα άρχισαν σαν ένας απλός αγώνας μπάσκετ. Στην πορεία όμως, πολλές μικρές Μουσουλμάνες ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Μικρά κορίτσια που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να παίξουν μπάσκετ επειδή οι οικογένειές τους ήταν πολύ συντηρητικές. Πολλές από αυτές συνέχισαν στο κολέγιο ή έπιασαν δουλειά για να βοηθήσουν τους γονείς τους» εξήγησε η Fiin.

Τα νεαρά κορίτσια έρχονταν σταθερά στους αγώνες επίδειξης που γίνονταν κάθε Παρασκευή. «Η πλειοψηφία τους δεν είχε παίξει ποτέ ξανά μπάσκετ. Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία ήταν να τις μάθουμε πρώτα το παιχνίδι και μετά να παίξουν».

Η Fiin άρχισε να διοργανώνει σεμινάρια σε εβδομαδιαία βάση στην Boston Metropolitan Area όπου υποδεχόταν μικρά κορίτσια 11-18 ετών, διδάσκοντάς τους τα βασικά: πως να κάνουν layup, ντρίμπλες, πάσα και άμυνα. Η συνέχεια δόθηκε στη Μινεάπολις όπου η Fiin έδωσε διάλεξη ενώπιον της μεγαλύτερης κοινότητας της Σομαλίας στις ΗΠΑ, με την ελπίδα να ενθαρρύνει περισσότερες Μουσουλμάνες να ασχοληθούν με το άθλημα.

Μάλιστα χρησιμοποίησε τη δύναμη των social media για να ενισχύσει την προσπάθειά της. Με περισσότερους από 980.000 followers, τα καμπ της κέντρισαν την προσοχή μελών της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Σομαλίας που συμφώνησαν να τη βοηθήσουν εθελοντικά. «Ήταν απίστευτο να βλέπεις αυτή την ανταπόκριση, επειδή ακριβώς το μπάσκετ έπαιξε τεράστιο ρόλο στη δική μου ανάπτυξη. Απλώς, θέλω να μοιράζομαι το παιχνίδι με κορίτσια που ενδεχομένως αντιμετώπισαν δυσκολίες πριν πιάσουν μια μπάλα».

Τις προσπάθειες της Fiin ενίσχυσε και ο Drake! Ο διάσημος ράπερ με περιουσία που ξεπερνάει τα 140 εκατομμύρια δολάρια και έχει καταφέρει να γίνει γνωστός σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης μέσω της μουσικής του που συγκεντρώνει εκατομμύρια views στο YouTube. Ο Drake επικοινώνησε μαζί της και την προσκάλεσε στο Τορόντο ώστε να δώσει διάλεξη στην Scotiabank Arena, την έδρα των Ράπτορς.

«Ήταν τρομερό... Επικοινωνήσαμε με τόσα πολλά κορίτσια στο Τορόντο που είχαν την ευκαιρία να παίξουν μπάσκετ, κάποιες για πρώτη φορά και να βρεθούν στο γήπεδο που οι Ράπτορς κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Αυτές ακριβώς οι στιγμές μπορούν να σε εμπνεύσουν. Για την ακρίβεια, είναι στιγμές που δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ.

Η αγάπη της Finn για το παιχνίδι έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες νεαρά κορίτσια να ακολουθήσουν τα βήματά της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]