Εθνική Γυναικών: Στον Πανελλήνιο ξεκίνησαν τα πάντα...
15/04/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Εθνική Γυναικών: Στον Πανελλήνιο ξεκίνησαν τα πάντα...

Γιώργος Κούβαρης

Πριν από ακριβώς 64 χρόνια έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της η Εθνική ομάδα γυναικών και το Gwomen θυμάται την πρώτη αναμέτρηση της «γαλανόλευκης»...

Τρίτη 15 Απριλίου 1958.

Δύο ημέρες μετά το Πάσχα, περίπου 3.000 φίλαθλοι είχαν κατακλύσει το γήπεδο του Πανελληνίου. Ο λόγος; Το πρώτο παιχνίδι που θα έδινε στην ιστορία της η Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών. Αντίπαλος, η... επίσης νεοσύστατη εθνική Λιβάνου η οποία έδινε με τη σειρά της το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία της.

Προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν ο Πόλυς Πολυτιμίδης, ένας πραγματικός ευπατρίδης του μπάσκετ. Ήταν άλλωστε ο εμπνευστής για την δημιουργία της ιστορικής ομάδας του Τρίτωνα εν μέσω κατοχής, μια σπουδαία προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ εκείνη την περίοδο. Ο Αιγυπτιώτης Πολυτιμίδης ανέλαβε τα ηνία της εθνικής γυναικών και ήταν εκείνος που την καθοδήγησε στην πρώτη της αναμέτρηση.

Οι πρώτες μπασκετμπολίστριες που συνέθεσαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν οι Ζαπονίδου, Σκριβάνου, Βαρελοπούλου, Αρναούτογλου, Κανδιά, Ηρωίδου, Χριστακοπούλου, Πολυμενάκου, Μικελέτη και Κελέρη. Τα περισσότερα βλέμματα ήταν στραμμένα στο νούμερο «8» της εθνικής μας ομάδας, στην Λουκία Σκριβάνου η οποία αποτελούσε και το μεγαλύτερο ταλέντο της εποχής. Κάτι που επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο στο παρθενικό ματ της Εθνικής!

Η ελληνική ομάδα επικράτησε εύκολα με 68-32 του Λιβάνου και η τότε παίκτρια του Ολυμπιακού είχε κλέψει ολοκληρωτικά την παράσταση σημειώνοντας 23 πόντους! Το κοινό δεν σταμάτησε να φωνάζει «Ελλάς, Ελλάς» και να χειροκροτεί τις Ελληνίδες μπασκετμπολίστριες. Η Δήμητρα Ζαπονίδου και η Θεοδώρα Βαρελοπούλου είχαν επόσης ξεχωρίσει από την ελληνική ομάδα σημειώνοντας από 14 πόντους η καθεμία από αυτές.

Το παιχνίδι ήταν εύκολο για την Εθνική μας. Ο Λίβανος μόνο στο πρώτο τρίλεπτο είχε επαφή με το σκορ (6-6). Στη συνέχεια παραδόθηκε στην ελληνική ομάδα η οποία είχε προηγηθεί με 33-19 στο ημίχρονο. Παρόλα αυτά το ελληνικό κοινό που είχε βρεθεί στο γήπεδο του Πανελληνίου δεν σταμάτησε να χειροκροτεί και την αντίπαλη ομάδα του Λιβάνου.

Το φύλλο αγώνα του πρώτου ματς της Εθνικής ομάδας μπάσκετ γυναικών

ΕΛΛΑΔΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ 68-32

Ημίχρονο: 33-19

ΕΛΛΑΔΑ: Σκριβάνου 23, Βαρελοπούλου 14, Ζαπονίδου 14, Αρναούτογλου 7, Κανδία 6, Χριστακοπούλου 2, Ηρωΐδου, Κελέρη, Κορρέ, Μικελέτη.

ΛΙΒΑΝΟΣ: Αλαχαντουριάν 9, Γκαμπετιάν 8, Αρζεζιάν 5, Σαριάν 5, Καάν 2, Μπασαρλιάν 4.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]