grinner
10/03/2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Στη «φυλακή» του μπούλινγκ και της αυτοχειρίας

Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αυτή δεν η πρώτη φορά που η Μπρίτνεϊ Γκράινερ καλείται να παλέψει για την επιβίωσή της. Από τα σχολικά χρόνια βίωσε έντονο μπούλινγκ. Τόσο που της σφηνώθηκε η ιδέα της αυτοκτονίας. Τα χρόνια κύλησαν, και η σέντερ των Φίνιξ Μέρκιουρι βρίσκεται εδώ και σχεδόν ένα μήνα σε μία ρωσική φυλακή. Ένα ακόμη εμπόδιο στη ζωή της.

Τίποτα δεν ήρθε εύκολα στη ζωή της Μπρίτνεϊ Γκράινερ. Η παιδική της ηλικία ήταν τραυματική. Άλλοι στη θέση της θα είχαν πάρει τον εύκολο δρόμο. Την αυτοκτονία, τη λύτρωση από καθετί βασανιστικό. Από το μυαλό της Γκράινερ η σκέψη πέρασε δύο φορές. Όταν στο σχολείο άρχισαν να μιλούν για το ύψος της. Για τη φωνή της. Την εμφάνισή της. Την αποκαλούσαν «άνδρα». Και κανείς δεν τολμούσε να κάνει παρέα μαζί της.

Ήταν η κοινωνία που όχι μόνο γυρνούσε την πλάτη, αλλά λοιδορούσε καθετί διαφορετικό. Τότε ξεκίνησαν οι αυτοκτονικές σκέψεις. Η Γκράινερ, στο τέλος του Λυκείου, είχε ήδη αναλογιστεί το φευγιό της. Ένα αιχμηρό αντικείμενο. Πάνω στις φλέβες και όλα τα βάσανα θα πάψουν. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν στην παραμονή της στις ρωσικές φυλακές, η 31χρονο μπασκετμπολίστρια κάνει τις ίδιες σκοτεινές σκέψεις. Ή πλέον είναι τόσο δυνατή, που μπορεί να αντέξει και αυτό το βάσανο. Η είδηση για τη σύλληψή της στο αεροδρόμιο της Μόσχας «ταξίδεψε» με καθυστέρηση τριών εβδομάδων.

Στον έλεγχο ρουτίνας, μέσα σε συσκευασίες ηλεκτρονικού τσιγάρου, η σέντερ των Φίνιξ Μέρκιουρι βρέθηκε ποσότητα ελαίου από χασίς. Η σύλληψή της ήταν άμεση. Όπως και η μεταφορά σε κάποια φυλακή. Λέμε κάποια, γιατί ακόμη και οι δικοί της άνθρωποι, η Ομοσπονδία Μπάσκετ των ΗΠΑ ή η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει που βρίσκεται!

Απόδειξη ζωής

Μοναδική απόδειξη ζωής, η οποία παραπέμπει σε μία καλογυρισμένη σκηνή από μία ταινία με θέμα την αρπαγή ενός ανθρώπου, είναι μία – κακής ποιότητας – φωτογραφία. Σε αυτή η Μπρίτνεϊ Γκράινερ κρατάει ένα χαρτί που κάτι γράφει. Μία απόδειξη ότι είναι ζωντανή. Ότι είναι κρατούμενη. Στις ΗΠΑ θεωρούν ότι η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης (σε Ρίο και Τόκιο) αποτελεί μία τρόπον τινά πολιτική κρατούμενη. «Θύμα» ενός πολέμου που εκτυλίσσεται στο παρασκήνιο, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Με την απελευθέρωσή της να εξαρτάται από τις καταστραμμένες διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα Change.org έχει στηθεί μία λίστα με υπογραφές ανθρώπων που ζητούν να βγει από τη φυλακή. Την έχουν υπογράψει σχεδόν 47.000 ψυχές.

«Έγραφα τις σκέψεις και μετά τις έκαιγα»

«Είχα υποστεί πολλά. Ήταν μία κακή περίοδος και δεν μιλούσα σε κανέναν γι' αυτό. Δεν μιλούσα στους γονείς μου. Δεν μιλούσα στα αδέρφια μου. Και τότε δεν είχα πολλούς φίλους. Είχα 1-2, αλλά ούτε σε αυτούς μίλησα. Συνήθιζα να γράφω τις σκέψεις μου, αλλά μετά κατέστρεφα τα χειρόγραφα. Είτε τα έκαιγα, είτε τα έσκιζα και τα πετούσα μακριά για να μην τα δει κανείς. Δεν ήθελα να διαβάσουν αυτά που έγραφα», είχε πει το 2016 η Γκράινερ.

Λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι για το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, στη Βραζιλία και στο Ρίο. Τότε ούτε και η ίδια δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή της το 2022. Είχε βολευτεί στα προηγούμενα δεδομένα. Εκείνα που την υποχρέωναν να αφήνει κάθε χειμώνα τις ΗΠΑ, με προορισμό τη Ρωσία, για να παίξει μπάσκετ και να κερδίσει τόσα χρήματα που θα ξεπερνούσαν όσα λαμβάνει στον όχι και τόσο λαμπερό κόσμο του WNBA.

Το WNBA, το ΝΒΑ των... φτωχών

Βλέπετε, η θηλυκή έκδοση του ΝΒΑ διαθέτει την ίδια μπάλα, τα ίδια γήπεδα, τους ίδιους κανόνες. Όχι και τις ίδιες απολαβές. Η αντίδραση διάφορων μελών του WNBA για την πρόσληψη της Μπέκι Χάμον στον πάγκο των Λας Βέγκας Έισις με αμοιβή που ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο δολάρια, μοιάζει φυσιολογική. Στην αναζήτηση μίας παραπάνω χούφτας από δολάρια, η Γκράινερ, όπως και άλλες αθλήτριες, βρέθηκε στη Ρωσία.

Και αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της. Η είδηση ότι μπορεί να της κοστίσει ακόμη και 10 χρόνια φυλάκισης, μοιάζει απόκοσμη. Η συγγραφή της έσωσε, κάποτε τη ζωή. Έμαθε να καταγράφει τις σκέψεις και μετά να κρατάει τα πάντα ως μία σοφή συμβουλή για τη συνέχεια. Η Γκράινερ άρχισε να ασχολείται και με τον αθλητισμό. Στην αρχή με το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ. Και στη συνέχεια με το μπάσκετ. Στο κολέγιο κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα άλλο (εξίσου) σοβαρό θέμα: τη σεξουαλικότητά της. Η ίδια γνώριζε τι είναι. Τι αγαπούσε. Και δεν ήταν δουλειά κανενός άλλου. Μόνο που το Πανεπιστήμιο του Μπέιλορ της απαγόρευε να μιλάει για τις προσωπικές της προτιμήσεις στα ΜΜΕ.

«Είμαι 100% χαρούμενη. Στο Μπέιλορ δεν ήμουν τόσο χαρούμενη γιατί δεν μπορούσε να είμαι ελεύθερη. Είναι τόσο ωραίο που μπορώ να πω ότι είμαι μία δυνατή, μαύρη, λεσβία. Κάθε φορά που το λέω, αισθάνομαι τόσο όμορφα», είχε πει σε μία παλιότερη συνέντευξή της στο ESPN.

Tότε που είχε αναδειχθεί το Νο1 στο Draft του 2013. Και άρχιζε την καριέρα της στο WNBA. H «μπόρα» της αμφισβήτησης είχε περάσει. Και ο καιρός που στο μυαλό της γυρνούσαν οι ερωτήσεις «τι συμβαίνει λάθος με εμένα;», «γιατί είμαι εδώ;», έχει περάσει δίχως επιστροφή. Η Γκράινερ καλείται πλέον να αντιμετωπίσει κάτι πιο σκοτεινό. Διαφορετικό. Και πιο δυνατό από έναν απλό... νταή που θα θελήσει να ξεστομίσει ένα φαρμακερό σχόλιο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]