tufd

Ρεμπέκα Ιμπραχίμα: Ασπάστηκε το Ισλάμ και άλλαξε τα πάντα η Λετονή πρωταθλήτρια

Πηνελόπη Γκιώνη

Το 2016 οι φανς και οι ειδήμονες της άρσης βαρών είχαν βρει το επόμενο ταλέντο του αθλήματος, που θα έκανε μεγάλα πράγματα και θα γινόταν η καλύτερη πρέσβειρα. Περίπου επτά χρόνια αργότερα αυτό το κορίτσι, που τότε για πολύ λίγο έχασε το βαθρο στα 17 της, δεν είναι πια το ίδιο.

Ο κόσμος τη γνώρισε ως Ρεμπέκα Κόχα, μία ταλαντούχα αθλήτρια από τη Λετονία που όταν ήταν 16 ετών σημείωσε την πρώτη της μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Νανζίνγκ, στην κατηγορία των 48κ. Μάλιστα όταν ήταν νεαρή είχε κάνει παγκόσμια ρεκόρ, στις Junior κατηγορίες και στα 59κ, στα οποία έχει ακόμη την υπογραφή της.

Όταν το 2016 βρέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ενώ ήταν ακόμη έφηβη, είχε καταφέρει να καταταγεί 4η στη συνολική κατάταξη και για λίγο έμεινε εκτός μεταλλίων. Την ίδια χρονιά αναδείχθηκε η κορυφαία ανερχόμενη αθλήτρια της Λετονίας και η ίδια δικαίωσε αυτή την επιλογή την επόμενη χρονιά, που κέρδισε χάλκινο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια Ευρώπης. Το 2018 έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης και κέρδισε ακόμη ένα παγκόσμιο χάλκινο. Το 2019 κατέγραψε την τελευταία της μεγάλη διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση, όταν είχε διατηρήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο της.

Και τώρα, μόλις δύο μέρες αφού μπήκε το 2023, έκανε την επανεμφάνισή της. Με άλλο όνομα, με μαντήλα στα μαλλιά και με τη σημαία του Κατάρ. Η Ρεμπέκα Κόχα έγινε Ρεμπέκα Ιμπραχίμα, παίρνοντας το επίθετο του άντρα της, και άλλαξε υπηκοότητα αφήνοντας εκείνη της Λετονίας για αυτή του Κατάρ. Δεν φορούσε την εμφάνιση που συνήθιζε να φορά, με ένα σορτσάκι και αμάνικο κορμάκι, αλλά ήταν καλυμμένο ολόκληρο το σώμα της σύμφωνα με τις προσταγές του Ισλάμ.

Επέστρεψε στην κατηγορία των 59 κιλών και αγωνίστηκε στο κύπελλο του Κατάρ και στους αγώνες δυτικής Ασίας, στη Ντόχα, και κέρδισε δύο μετάλλια. Η επιστροφή της έφερε χαμόγελα στην κοινότητα της άρσης βαρών και η ίδια εξήγησε πως το ότι η κόρη της πηγαίνει μαζί της στις προπονήσεις, της έδωσε ώθηση για να επιστρέψει. Αν καταφέρει να επιστρέψει στην παλιά της φόρμα, θα μπορέσει και να διεκδικήσει μία θέση στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 αφού μπήκε ήδη ξανά στα διεθνή testing pools.

«Είμαι πολύ χαρούμενη, αν δεν ήμουν χαρούμενη δεν θα είχα θελήσει να επιστρέψω. Αυτό είναι μόνο η αρχή, έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε» είπε για την επανεμφάνισή της και συνέχισε, μιλώντας για τη νέα της ζωή: «Κανένα Ιnstagram, κανένα facebook, έκρυψα τον εαυτό μου. Έχει πολλή ομιλία [στα social media] και μπορούν να γίνουν ένα πολύ άσχημο μέρος. Καλύπτω πια τον εαυτό μου για να είμαι ευπρεπής, γιατί αυτό κάνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες. Η θρησκεία μου είναι πολύ σημαντική για μένα. Χωρίς τα social media μου είναι πιο εύκολο, χωρίς πονοκέφαλο, χωρίς σχόλια, χωρίς τίποτα. Είναι καλύτερα έτσι».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]