dsnb
06/01/2023

Σάρα Καντέμ: Η σκακίστρια από το Ιράν που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ μετακομίζει στην Ισπανία

Πηνελόπη Γκιώνη

H επαναστατική κίνηση της Σάρα Καντέμ, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα σκάκι του Αλμάτι, όταν αγωνίστηκε χωρίς το χιτζάμπ της κόντρα σε όλους τους νόμους του Ιράν δεν θα μπορούσε να μη φέρει συνέπειες.

Οι επαναστάτες αγωνίζονται για αυτά που πιστεύουν, χωρίς τον φόβο των συνεπειών. Αναλαμβάνουν τις ευθύνες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγονται αυτές, και κάνουν αυτά για τα οποία εμείς απολαμβάνουμε να γράφουμε.

Αυτό έγινε και με τη μάστερ του σκακιού, Σάρα Καντέμ, που πέταξε το χιτζάμπ της και με τα μαλλιά της ανέμελα έπαιξε μία παρτίδα σκάκι για την ελευθερία. Το ίδιο έκανε και στο επόμενο παιχνίδι. Αυτή της η κίνηση, που πηγαίνει τόσο κόντρα στα συντηρητικά ιδεώδη του Ιράν, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Δεν θα ήθελε, κιόλας, να γίνει έτσι. Η πλειοψηφία στάθηκε στο πλευρό της, σχολίασε θετικά αυτή την κίνηση και ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο σε μία επαναστάτρια.

Όμως αυτό το παιχνίδι για την ελευθερία θα της στερήσει το σπίτι της αφού, όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El País, έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες κινήσεις για να μετακομίσουν σε πόλη της Ισπανίας. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η οικογένεια κατέχει δικό της διαμέρισμα και η Σάρα Καντέμ, ο σκηνοθέτης σύζυγός της Αρντεσίρ Αχμαντί και το παιδί τους θα ξεκινήσουν μία νέα ζωή στην Ισπανία. Διαφορετική πηγή κάνει λόγο για αίτημα της οικογένειας για άσυλο στην Ισπανία, καθώς αναφέρουν πως δεν έχουν δικό τους σπίτι εκεί.

Η ίδια, αναρτώντας μία φωτογραφία στα social media για πρώτη φορά χωρίς να φορά το χιτζάμπ της, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ζητήσει άσυλο από καμία χώρα, καθώς δεν το χρειάζεται, και δήλωσε πως η απόφαση να εγκαταλείψει το Ιράν δεν είανι πολιτική: «Υπάρχουν φήμες ότι έγινα πρόσφυγας, τις οποίες αποφάσισα να ξεκαθαρίσω. Δεν έγινα πρόσφυγας από καμία χώρα! Αυτό στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν και εδώ και χρόνια, λόγω της επιτυχίας μου στον τομέα [σκάκι], αλλά και της πολυεθνικότητας του συζύγου μου, δεν είχα ποτέ καμία ανησυχία για την απόκτηση κατοικίας μέσω ασύλου. Το μεταναστευτικό μας ζήτημα είναι μια οικογενειακή απόφαση, όχι πολιτική. Το Ιράν εξακολουθεί να είναι η πρώτη μας πατρίδα και σίγουρα θα επιστρέψουμε εκεί την κατάλληλη στιγμή. Τα τελευταία τρία χρόνια έχω χάσει ορισμένους από τους σημαντικούς αγώνες που περίμενα να παρακολουθήσω λόγω απαγόρευσης. Σχετικά με το γεγονός ότι λένε ότι έφτασα εδώ με την κυβέρνηση, την ομοσπονδία ή ακόμη και τα χρήματα της Bithmal, τους υπενθυμίζω ότι πηγαίνω στους αγώνες από τα οκτώ μου χρόνια με τη σκληρή δουλειά του πατέρα μου και με τα βραβεία που κέρδισα σε διεθνείς διοργανώσεις, πλήρωσα προσωπικά τα τεράστια έξοδα των ξένων προπονητών. Πλήρωνα από το εισόδημά μου. Βέβαια, τα πρόσφατα λόγια του προέδρου της ομοσπονδίας σχετικά με την παρουσία μου στους αγώνες με προσωπικό κόστος εκφράζουν το θέμα και επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά μου. Τελικά, δεν θα δώσω λογαριασμό στην ομοσπονδία και το υπουργείο αθλητισμού, κάτι που δεν έχω ζητήσει εδώ και χρόνια».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι δράσεις και οι διαμαρτυρίες στο Ιράν με την αστυνομία να έχει προχωρήσει σε πολλές συλλήψεις και μάλιστα αρκετοί (ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ακόμη και έφηβα παιδιά) λέγεται πως θα καταδικαστούν σε θάνατο. Ως τώρα έχει γίνει γνωστό πως έχουν θανατωθεί δύο φυλακισμένοι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]