δηγ
29/12/2022

Δύο Ιρανές έβγαλαν το χιτζάμπ και έπαιξαν σκάκι συνεχίζοντας την επανάσταση

Πηνελόπη Γκιώνη

Οι Ιρανές μάστερ του σκακιού, Σάρα Καντέμ και Ατούγια Πουρκασιγιάν συμμετείχαν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα rapid chess στο Καζακστάν και, όπως αναφέρει το Reuters, αγωνίστηκαν χωρίς το χιτζάμπ τους και ενάντια στον νόμο που θέλει όλες τις γυναίκες του Ιράν να το φορούν υποχρεωτικά.

Τα ιρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Khabarvarzeshi και Etemad σε ρεπορτάζ τους ανέφεραν ότι η Σάρα Καντέμ αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα rapid σκακιού της FIDE στο Αλμάτι του Καζακστάν χωρίς το χιτζάμπ της - μια μαντίλα που είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες του Ιράν. Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν και από τα δύο μέσα ενημέρωσης φαίνεται να τη δείχνουν χωρίς μαντήλα κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Στο Τwitter κυλοφορούν φωτογραφίες και άλλης μάστερ σκακιού από το Ιράν, την Ατούσα Πουρκασιγιάν, που έκανε την ίδια κίνηση όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες (η Καντέμ είναι η πρωταθλήτρια στα αριστερά, με το καρέ μαλλί).

Η Καντέμ, που γεννήθηκε το 1997 και είναι επίσης γνωστή ως Sarasadat Khademalsharieh, βρίσκεται στην 804η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Η ιστοσελίδα για την εκδήλωση της 25ης-30ης Δεκεμβρίου την ανέφερε ως συμμετέχουσα τόσο στους αγώνες Rapid όσο και Blitz. Η ίδια στα social media της φαίνεται να φοράει το χιτζάμπ, στις φωτογραφίες που αναρτά, όμως χωρίς να καλύπτει όλα της τα μαλλιά όπως προστάζουν οι αυστηροί ιρανικοί νόμοι ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για απλά μαντήλια, σαν αξεσουάρ.

Η κίνησή τους έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από χρήστες των social media που μιλούν με θαυμασμό για το κουράγιο και το θάρρος των δύο γυναικών. Η Καντέμ και η Πουρκασιγιάν έρχονται να στηρίξουν τις συναθλήτριές τους, από διάφορα σπορ, που κάνουν τη δική τους επανάσταση μετά το τραγικό γεγονός της δολοφονίας της Μαχσά Αμινί από την «αστυνομία των ηθών» επειδή, όπως δήλωσαν, δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της. Η επανάσταση που έχει ξεσπάσει στο Ιράν είναι η μεγαλύτερη εξέγερση των τελευταίων ετών στη χώρα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]