δφες
31/12/2022

Τα Wondergirls του 2022

Πηνελόπη Γκιώνη

Νεαρά κορίτσια, το μέλλον του ελληνικού γυναικείου αθλητισμού που δείχνουν από νωρίς τα πιο θετικά σημάδια και που από Wondergirls θα εξελιχθούν σε Wonderwomen.

Τα Wondergirls της χρονιάς ήταν πολλά.

Νεαρές αθλήτριες στων οποίων τα μάτια φαίνεται η μοναδική αυτή θέληση να κάνεις τα πάντα και σύντομα, που βιάζονται να μεγαλώσουν για να κάνουν όλα όσα έχουν ονειρευτεί και όλα όσα κάνουν ήδη οι δικές τους Wonderwomen. Νεαρές αθλήτριες που μαζεύουν εμπειρία και κουράγιο για τη συνέχεια, γιατί δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν. Η πορεία που έχουν μπροστά τους είναι γεμάτη αγώνες, προκλήσεις, χαρές, λύπες και θέλουν να τα βιώσουν όλα στο έπακρο.

Η γεννιά που έρχεται στον αθλητισμό δεν φοβάται να δείξει τα συναισθήματά της, δεν φοβάται να μιλήσει για ό,τι της αρέσει ή την ενοχλεί, δεν φοβάται τα στερεότυπα και τις διακρίσεις. Έτσι και η καθεμία, με τη δική της μοναδική προσωπικότητα, έχει αφήσει το στίγμα της μέσα σε μία χρονιά που πλημμύρισε αισιοδοξία και χαμόγελα. Και όσα κατάφεραν ήταν μόνο η αρχή. Η αρχή της... συνέχειας αυτής της όμορφης παράδοσης που έχει η χώρα στον αθλητισμό και τον γυναικείο αθλητισμό συγκεκριμένα αφού η αθλητική ιστορία μας είναι γεμάτη από γυναίκες που τόλμησαν. Όπως κάνουν και τα Wondergirls.

Πέντε Wondergirls που άφησαν το στίγμα τους μέσα στο 2022

Μαρία Κάσσου (στίβος)

Η δρομέας από τη Μυτιλήνη κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα κλειστού στα 3.000 μ. με 9.32.59, να σημειώσει πανελλήνιο ρεκόρ στα 3.000μ ενώ, αργότερα, κέρδισε τον Πανελλήνιο τίτλο στον ανοιχτό στα 5000μ. Η Κάσσου ήταν 9η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 στα 5000μ και έδειξε σημαντική σταθερότητα αλλά και εξέλιξη, σε όσους αγώνες έχει συμμετάσχει.

Θένια Σαρβανάκη (τάε κβον ντο)

Μία πολύ μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό τάε κβον ντο σημείωσε η μόλις 18 ετών Θένια Σαρβανάκη, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών. Η Σαρβανάκη έκανε έδωσε πολύ καλούς αγώνες και χάρισε στην Ελλάδα το 13ο μετάλλιο στην ιστορία της διοργάνωσης σε επίπεδο γυναικών και το τέταρτο ασημένιο μετά από αυτά των Μόρφω Δροσίδου (1993, 1997) και Κατερίνα Μπάση (1993). Η ίδια βρίσκεται στο Νο20 του Ολυμπιακού ράνκινγκ και προετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση του αθλητισμού.

Ευαγγελία Φράγκου (κωπηλασία)

Είναι μόλις 19 ετών αλλά η συλλογή των μεταλλιών της είναι ήδη αρκετά γεμάτη. Φέτος, με παρτενέρ της τη Χριστίνα Μπούρμπου, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ23 πετυχαίνοντας μία εξαιρετική διάκριση για τα ελληνικά κουπιά. Παράλληλα, με την ίδια παρτενέρ, κατέλαβαν την 6η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών και όλα αυτά πριν καν κλείσει τα 20 της χρόνια.

Έλενα Μποσγανά (μπάσκετ)

Κουβαλώντας το μπασκετικό DNA του πατέρα της, Γιώργου Μποσγανά ο οποίος αποτέλεσε μέλος της ομάδας του Πανιώνιου για 12 χρόνια (1986-1998), έχει ήδη ξεκινήσει να δείχνει το ταλέντο της στο μπάσκετ. Φέτος διένυσε την πρώτη χρονιά στο NCAA και στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (όπου έχει 11 συμμετοχές μέχρι στιγμής) και λογίζεται ως ένα από τα επόμενα «next best things» του ελληνικού μπάσκετ. Αποτελεί μέλος της Εθνικής ομάδας μπάσκετ ενώ από την ηλικία των 17 ετών είχε συμμετοχές στην Α1 Γυναικών, φορώντας τη φανέλα του Κρόνου Αγίου Δημητρίου.

Άννα-Μαρία Τριφύλλη (πυγμαχία)

Στα 16 της έχει καταφέρει να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας της, φορώντας το εθνόσημο ενώ έχει δείξει πως είναι το νέο μεγάλο όνομα της ελληνικής πυγμαχίας. Με το ψευδώνυμο «The gun» κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ18 της Ιταλίας φέτος. Ο απολογισμός της είναι για το 2022 είναι δύο χρυσά σε διεθνείς διοργανώσεις (11th nations cup 2022 / Brasov Open championship 2022) και ο πανελλήνιος τίτλος στην κατηγορία της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]