Elnaz Rekabi
18/10/2022

Ελνάζ Ρεκαμπί: Αγνοείται η Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η ιρανική πρεσβεία ισχυρίζεται ότι η Ελνάζ Ρεκάμπι έχει επιστρέψει σπίτι της, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, όμως φίλοι της λένε ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί της από την Κυριακή!

Μια Ιρανή ορειβάτισσα αποφάσισε να αγωνιστεί χωρίς το χιτζάμπ της. Να αφήσει τα μαλλιά και το κεφάλι της γυμνά. Να χαιρετήσει έτσι τον αγώνα των γυναικών στην Τεχεράνη. Έκτοτε οι δικοί της άνθρωποι δεν μπορούν να τη βρουν... Η τελευταία φορά που εθεάθη δημόσια η Ελνάζ Ρεκάμπι ήταν στη Νότια Κορέα το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Ασιατικό Πρωτάθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικής Αναρρίχησης. Όταν ήρθε η σειρά της να αγωνιστεί, η 33χρονη αθλήτρια -που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εκπροσωπώντας το Ιράν- το έκανε με τα μαλλιά της εντελώς ορατά σε όλους και το βίντεο με την συμβολική της κίνησης, την υπέροχη χειρονομία αλληλεγγύης, κάνει από τότε τον γύρο του διαδικτύου. Και μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες...

Η Ρεκαμπί τερμάτισε τέταρτη στη διοργάνωση, αλλά ήταν η κίνησή της που «τρύπωσε» στα αθλητικά πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Με την κυβέρνηση του Ιράν να επιβάλλει σε όλες τις αθλήτριες που αγωνίζονται εκτός της χώρας να καλύπτουν τα κεφάλια τους ενώ βρίσκονται δημόσια, η Ρεκαμπί αντιτάχθηκε, κάτι που θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο. Το περσικό BBC μετέδωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι οι φίλοι της δεν μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί της από την Κυριακή. Το μέσο επικαλείται επίσης «καλά ενημερωμένες πηγές» που ανέφεραν ότι το διαβατήριο και το κινητό της τηλέφωνο κατασχέθηκαν.

Η πράξη αλληλεγγύης της έρχεται σε μια εξαιρετικά ταραχώδη περίοδο για τη χώρα, με τον λαό του Ιράν, με προξάρχουσες τις γυναίκες, να εξεγείρεται κατά της κυβέρνησης με επαναστατικές «φλόγες» να σαρώνουν το έθνος της Μέσης Ανατολής. Μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί που συνελήφθη από την «αστυνομία ηθικής» επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της οι γυναίκες στη χώρα αφαιρούν και καίνε τα χιτζάμπ τους, κόβουν τα μαλλιά τους και φωνάζουν «zan, zendegi, azadi» δηλαδή «γυναίκα, ζωή, ελευθερία»!

Η παρουσιάστρια του BBC World, Rana Rahimpour, έγραψε στο Twitter το πρωί της Τρίτης (18/10) ότι η Ρεκαμπί βρισκόταν ήδη σε αεροπλάνο με προορισμό την Τεχεράνη. «Υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά της», τόνισε. Ο διαδικτυακός ιστότοπος ειδήσεων «Iran Wire» ανέφερε ότι η αθλήτρια είχε μεταφερθεί στην ιρανική πρεσβεία στη Σεούλ. Σύμφωνα με το αντικαθεστωτικό site, η Ρεκαμπί θα μεταφερόταν πίσω στην Τεχεράνη, την Τρίτη - μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο - για να αποτραπούν πιθανές διαδηλώσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί. Ο Guardian δεν επιβεβαιώνει τις άνωθεν αναφορές.

Σε ένα tweet την Τρίτη (18/10) , η ιρανική πρεσβεία στη Σεούλ είπε ότι η Ρεκαμπί «αναχώρησε από τη Σεούλ για το Ιράν, νωρίς το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 2022, μαζί με τα άλλα μέλη της Ομάδας». «Η Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Νότια Κορέα αρνείται σθεναρά όλες τις ψεύτικες, ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση σχετικά με την κα Ελνάζ Ρεκαμπί», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]