ηγψψ
28/12/2022

Equal pay για τις Εθνικές ομάδες όλων των αθλημάτων εφαρμόζουν οι ΗΠΑ

Πηνελόπη Γκιώνη

Ένα νομοσχέδιο που φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας και σημάδια ουσιαστικής αλλαγής ψηφίστηκε στις ΗΠΑ. Άνδρες και γυναίκες σε όλα τα αθλήματα θα λαμβάνουν ίσες αμοιβές ώστε το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, τελικά, να γεφυρωθεί.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε νομοσχέδιο που εξασφαλίζει ότι άνδρες και γυναίκες θα αμείβονται ισότιμα για τις αντίστοιχες επιδόσεις τους στον αθλητισμό, σε συνέχεια μιας μακράς εκστρατείας για την εφαρμογή του equal pay στο ποδόσφαιρο. Το νομοσχέδιο «Equal Pay for Team USA Act» θα καταστήσει υποχρεωτική την παροχή ίσων αμοιβών και παροχών σε όσους εκπροσωπούν τις ΗΠΑ στον αθλητισμό, με αυτό να επεκτείνεται σε όλα τα εθνικά αθλήματα.

Σημαίνει επίσης, ότι η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών (USOPC) μπορεί να καθορίσει τις παραβάσεις και ποια αθλήματα αναγνωρίζονται και εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της. Αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γερουσία και τώρα εναπόκειται στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να το επιβεβαιώσει.

Γυναίκες ποδοσφαιρίστριες όπως η Μέγκαν Ραπίνο και η Άλεξ Μόργκαν ήταν στην πρώτη γραμμή αυτών των εκκλήσεων, καθώς συμμετείχαν σε ομοσπονδιακή αγωγή για διακρίσεις λόγω φύλου κατά της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Νωρίτερα φέτος, υπέγραψαν νέα συλλογική σύμβαση, η οποία περιελάμβανε ίση κατανομή χρημάτων με βάση την απόδοση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA η οποία εφαρμόστηκε πλήρως αφού τα έσοδα της ανδρικής ομάδας των ΗΠΑ (13 εκατομμύρια), που έφτασε μέχρι τους «16» του Μουντιάλ μοιράστηκαν ίσα (το 50% δηλαδή πήγε στη γυναικεία ομάδα).

Ποδόσφαιρο Γυναικών: Τα μισό bonus πρόκρισης των ΗΠΑ στους «16» του Μουντιάλ θα πάει στην εθνική ομάδα γυναικών

Αν και η συλλογική σύμβαση έγινε, αυτή η ίση αμοιβή δεν ήταν νομικά δεσμευτική για όλες τις εθνικές ομοσπονδίες, πράγμα που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία το διασφαλίζει για το μέλλον. «Με την αποστολή αυτής της νομοθεσίας στον Πρόεδρο τα δύο σώματα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι αυτό είναι το πρότυπο για όλες τις Εθνικές ομάδες σε όλα τα αθλήματα και υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας με τους αθλητές μας για την επίτευξη ίσων αμοιβών, συμπεριλαμβανομένης της εξίσωσης των διεθνών χρηματικών βραβείων» δήλωσε η πρόεδρος του US Soccer, Σίντι Πάρλοου Κόουν.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών για την Ουάσινγκτον Μαρία Κάντγουελ υποστήριξε το νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια συνυποστήριξε η συνάδελφός της και γερουσιαστής της Μινεσότα Έιμι Κλόμπουτσαρ. Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής του Γουαϊόμινγκ, Σίνθια Λούμις, και η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια Σέλεϊ Μουρ Καπίτο συνυποστήριξαν επίσης το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο σημαίνει ότι θα υπάρξει τροποποίηση του USOPC για να διασφαλιστεί η νομική εφαρμογή της ίσης αμοιβής ενώ θα είναι επίσης απαίτηση η ετήσια έκθεση για την ίση μεταχείριση των αθλητών.

Η εκστρατεία για την ίση αμοιβή έχει ξεφύγει από τα σύνορα των ΗΠΑ, με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών του Καναδά να απεργεί πρόσφατα για να ασκήσει πίεση ώστε οι γυναίκες συναδέλφισσές τους να λαμβάνουν την ίδια αμοιβή με εκείνους. Αυτό οδήγησε στην ακύρωση του φιλικού τους αγώνα με τον Παναμά λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του, τον Ιούνιο. Το 2020, η Αγγλία και η Βραζιλία επιβεβαίωσαν ότι θα πληρώνουν εξίσου τις ομάδες τους και στα μεγάλα τουρνουά, ενώνοντας τότε την Αυστραλία, τη Νορβηγία και τη Νέα Ζηλανδία στην πρωτοβουλία αυτή.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]