Elnaz Rekabi
19/10/2022

Ελνάζ Ρεκαμπί: Αίσιο τέλος για την Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς μαντίλα, πλήθος κόσμου την υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης (vid)

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Ελνάζ Ρεκαμπί παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του Ιράν στην συμμετοχή της στο Ασιατικό Πρωτάθλημα Αναρρίχησης και τα ρεπορτάζ ήθελαν τους δικούς της ανθρώπους να έχουν χάσει τα ίχνη της, ωστόσο η 33χρονη αθλήτρια κατέφθασε στην Τεχεράνη, όπου την υποδέχτηκε πλήθος κόσμου.

«Δόξα τω Θεώ, επέστρεψα στο Ιράν υγιής και ασφάλεια. Και ζητώ συγγνώμη από τον ιρανικό λαό για τη σύγχυση και τις ανησυχίες», δήλωσε στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης η Ελνάζ Ρεκαμπί η Ιρανή ορειβάτισσα που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ, διαψεύδοντας μάλιστα τις αναφορές ότι δεν είχε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Η 33χρονη αθλήτρια επιβεβαίωσε παράλληλα τη θέση της ιρανικής πρεσβείας πως έφυγε από τη Νότια Κορέα νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Είχε προηγηθεί ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram στην οποία εξηγούσε ότι το χιτζάμπ της έπεσε «κατά λάθος». Δήλωση που επανέλαβε και στο αεροδρόμιο.

«Με κάλεσαν ξαφνικά και απροσδόκητα να αγωνιστώ ενώ ήμουν στα γυναικεία αποδυτήρια. Ήμουν απασχολημένη φορώντας τα παπούτσια μου και έφτιαχνα τον εξοπλισμό μου και ξέχασα να φορέσω το χιτζάμπ μου, το οποίο έπρεπε να φορέσω. «Υπήρξαν μερικές ακραίες αντιδράσεις στο βίντεο με την συμμετοχή μου κι αισθανόμουν άγχος και ένταση».

Δεν είναι ωστόσο λίγοι εκείνοι που αμφιβάλλουν για τα λόγια της, θεωρώντας πως έγιναν υπό πίεση κι απειλές. Θυμίζουμε ότι το Ιράν κατακλύζεται από διαμαρτυρίες ενάντια στους αυστηρούς νόμους για το χιτζάμπ με τις Ιρανές να αφαιρούν τις μαντίλες τους και να τις καίνε ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, πλήθος κόσμου και η οικογένειά της την υποδέχτηκαν με θέρμη φωνάζοντας «Η Ελνάζ είναι ηρωίδα».

Δείτε τα σχετικά βίντεο:

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]