alvarez
23/06/2022

Ανίτα Άλβαρες, ο «κύκνος» που ξεπερνά τα όριά του

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η Ανίτα Άλβαρες, η Αμερικανίδα αθλήτρια που λιποθύμησε μετά την εκτέλεση του προγράμματός της στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, είχε πάντοτε τόσο θέληση να πετύχει, που ωθεί τον εαυτό της στα άκρα.

Όταν η θρυλική Αμερικανίδα σολίστ, Ανίτα Άλβαρες, ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της και η μουσική σταμάτησε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βουδαπέστη, εξαφανίστηκε στο νερό. Η προπονήτριά της, Άντρεα Φουέντες, βούτηξε στην πισίνα μαζί με έναν άνθρωπο της διοργάνωσης αντιλαμβανόμενοι αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά. Όσοι βρέθηκαν εκεί στην Szechy pool για την συγχρονισμένη κολύμβηση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του υγρού στίβου της Βουδαπέστης, πάγωσαν καθώς έβλεπαν την Ανίτα Άλβαρες να μην έχει πια τον έλεγχο του σώματός της.

Η παρέμβαση της προπονήτριά της, Άντρεα Φουέντες και του ανθρώπου της ομάδας των διοργανωτών -που βούτηξαν έγκαιρα στο νερό για να την βγάλουν έξω- ήταν καίρια. Αμέσως έτρεξαν κοντά της ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια η 25χρονη αθλήτρια διακομίσθη στο νοσοκομείο, με τον επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής να βεβαιώνει ότι είναι καλά στην υγεία της και να αποδίδει τη λιποθυμία στο άγχος και την πίεση!

Περίπου δύο λεπτά αφού την ανέσυραν από το νερό άρχισε να αναπνέει και να αντιδρά. Οι γιατροί ήθελαν να της βάλουν οξυγόνο για να βοηθήσουν στην αναπνοή μα εκείνη αρνήθηκε. Η προπονήτριά της ήταν και πάλι εκείνη που παρενέβη. Τους ηρέμησε και ταυτόχρονα άρχισε και η Ανίτα να ανακτά την ηρεμία της.

AnitaAlvarez

Η Άντρεα Φουέντες, έφτασε το πρωί της Πέμπτης (23/6) στο ξενοδοχείο, The Aquincum, στην περιοχή της Βούδας, στους πρόποδες της γέφυρας Arpa που διασχίζει τον Δούναβη, μόλις δύο χιλιόμετρα από το σημείο των γεγονότων, ανησυχώντας για την κατάσταση της αθλήτριά της.

Τώρα η Ανίτα είναι ήδη χαμογελαστή και αυτή την Παρασκευή (24/6) θέλει να είναι στον τελικό της ομάδας της, βοηθώντας τις συμπαίκτριές της. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η προπονήτριά της κι ο γιατρός!

Η Άντρεα μίλησε στην AS για μια σκηνή που δύσκολα θα ξεχάσει. Ερωτηθείσα για το αν έχει κληθεί να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο αποκάλυψε ότι: «Δεν είναι τόσο σπάνιο, μερικές φορές μας συμβαίνει στην προπόνηση. Οι άνθρωποι που κάνουν άπνοιες, όπως οι δύτες, δεν το βλέπουν παράξενο γιατί συμβαίνει. Υπάρχουν στιγμές που το σώμα καταρρέει και σου κόβεται η ανάσα. Θυμάμαι στους Αγώνες του Πεκίνου το 2008 που συνέβη σε ένα μέλος της ιαπωνικής ομάδας και έπρεπε επίσης να την βγάλουν από το νερό»

Μιλώντας για την Άλβαρες, ο άνθρωπος που ενδεχομένως τη γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, τόνισε πως «της αρέσει να φτάνει στο όριο και μερικές φορές το παρακάνει. Δεν είναι η πρώτη φορά. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν της συνέβη, επέπλεε, δεν σταμάτησε χωρίς να αναπνεύσει. Συνέβη στο Προολυμπιακό τουρνουά. Αυτή τη φορά ήταν διαφορετική. Κάποιοι συνάδελφοι, αφού τελείωσαν όλα, μου είπαν ότι στην προπόνηση έχει συμβεί και σε αυτούς».

«Οποιοδήποτε άθλημα της ελίτ έχει ρίσκο. Στον στίβο ή στην ποδηλασία, οι αθλητές κάνουν εμετό ή και λιποθυμούν. Το πρόβλημά μας είναι ότι το να είναι μέσα στο νερό μπορεί να είναι πιο σοβαρό, και επιπλέον ήταν μόνη. Ο αθλητισμός σε φτάνει στα άκρα και μερικές φορές το παρακάνεις», ήταν τα λόγια της Φουέντες σε ερώτηση για το αν έχει περισσότερο ρίσκο από ό,τι αντιλαμβάνεται το κοινό η συγχρονισμένη κολύμβηση.

«Ορκισμένη» χορεύτρια στο νερό

Τα παιδικά χρόνια της Ανίτα Άλβαρες είναι γεμάτα με αναμνήσεις δίπλα στην πισίνα. Παρακολουθούσε για ώρες τις προσπάθειες των αθλητών της συγχρονισμένης κολύμβησης καθώς γλιστρούσα μέσα στο νερό και ύστερα επέπλεαν σαν νούφαρα στην πισίνα. Λέει ότι ουσιαστικά «γεννήθηκε» στο άθλημα.

Η Ανίτα ακολουθούσε συχνά τη μητέρα της, Κάρεν, πρώην κολυμβήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης που έχει περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες ως προπονήτρια σε ομάδα συλλόγων στην Tonawanda της Νέας Υόρκης ένα προάστιο του Buffalo. Η νεότερη Άλβαρες προσπαθούσε να εκτελέσει τις κινήσεις που έβλεπε να κάνουν οι άλλοι κολυμβητές. Στη συνέχεια εντάχθηκε σε ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα συγχρονισμένης κολύμβησης σε ηλικία 5 ετών.

«Όταν ξεκίνησα, είχα ήδη πολλές γνώσεις για το άθλημα στον εγκέφαλό μου, παρόλο που ήμουν πολύ μικρή, απλώς από την παρακολούθηση», εξιστορείται σε συνέντευξή της. Από παιδί του αθλήματος έγινε Ολυμπιονίκης και μέλος στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ.

«Η Ανίτα έχει τη δύναμη να δημιουργήσει ανατροπές, και αυτό δεν το μαθαίνεις. Το έχεις ή όχι. Κάποιοι μου έλεγαν ότι ήταν η πιο ταλαντούχα κολυμβήτρια που (έχουν) δει ποτέ», έχει δηλώσει από πλευρά της η Φουέντες, η Ισπανίδα προπονήτρια της Εθνικής των ΗΠΑ που προσελήθη τον Σεπτέμβριο του 2019 για να ηγηθεί των Η.Π.Α.

Η Φουέντες κέρδισε τέσσερα μετάλλια ενώ συμμετείχε σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες για την Ισπανία. Μόλις εντάχθηκε στην Team USA, παρατήρησε αμέσως το φυσικό ταλέντο της Άλβαρες στην πισίνα. Η Αμερικανίδα αθλήτρια συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 στο Καζάν της Ρωσίας, συνεργαζόμενη με την δύο φορές πλέον Ολυμπιονίκη Μαρίγια Κορολέβα. Ήταν επίσης μέλος της ομάδας συγχρονισμού των ΗΠΑ που κατέλαβε τη 10η θέση στο ομαδικό.

Την επόμενη χρονιά, προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 και τερμάτισε 9η ενώ συνδυάστηκε ξανά με την Κορολέβα στο γυναικείο ντουέτο.

Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για την Άλβαρες, η οποία ήταν 19 ετών τότε, και μια μεγάλη στιγμή για την οικογένειά της. Η μητέρα της δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν πάντα ένα πραγματικά ξεχωριστό μέρος της οικογένειάς μας και πάντα τους παρακολουθούσαμε στο σπίτι από μικρή ηλικία. Έτσι, το να μπορώ να συμμετέχω πραγματικά σε αυτό και να είμαι μέρος αυτού και στη συνέχεια να έρθει η οικογένειά μου να το παρακολουθήσει ήταν πολύ ξεχωριστό».

Πολλά έχουν αλλάξει για την Άλβαρες από τότε που κολύμπησε στο Ρίο το 2016. Έπρεπε να βρει μια νέα σύντροφο στο ντουέτο μετά την αποχώρηση της Κορολέβα, ενώ στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε και η επόμενη σύντροφός της, Victoria Woroniecki. Στις ερωτήσεις σχετικά με το πότε σκοπεύει να αποσυρθεί εκείνη απαντά: «Πραγματικά, αν είμαι (ειλικρινής) για το τι θέλω να κάνω, προφανώς θα ήθελα να συνεχίσω όσο περισσότερο μπορώ, όσο μου το επιτρέπει το σώμα μου».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]