Η Τάμι Μπόουμοντ σε αγώνα κρίκετ
02/07/2022

Τάμι Μπόουμοντ: «Το κρίκετ γυναικών μπορεί να ανέβει ακόμα πιο ψηλά»

Ελένη Τζάντασεκ

Η Τάμι Μπόουμοντ μίλησε μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κρίκετ Γυναικών για όσα χρειάζεται το άθλημα για να εξελιχθεί

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Women’s Sports Trust, τα γυναικεία σπορ έσπασαν ρεκόρ παρακολούθησης τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κρίκετ ήταν υπεύθυνο για το 13%. Κι όμως, η Τάμι Μπόουμοντ, παίκτρια της ομάδας του Κεντ και της Εθνικής Αγγλίας, πιστεύει πως το άθλημα θα μπορούσε να πάει ακόμα καλύτερα.

«Αυτό που μας κρατάει πίσω είναι η σύγκριση με το κρίκετ ανδρών. Ο κόσμος λέει ότι οι γυναίκες δεν πετάνε τη μπάλα στα 90 μίλια την ώρα, δεν χτυπάνε εξάρια, δεν χτυπάνε τη μπάλα τόσο δυνατά. Αυτό σκοτώνει το άθλημα» είπε σε πρόσφατη συνέντευξη στο Sky Sports. Η Μπόουμοντ προτείνει ο κόσμος να αρχίσει να βλέπει και να κρίνει το άθλημα γι’αυτό που είναι -και εννοείται να το κριτικάρει όταν χρειάζεται- αλλά πιστεύει ότι «οι συγκρίσεις δεν βοηθάνε κανέναν».

Στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η Αγγλία κατάφερε να ξεπεράσει τρεις ήττες στη σειρά και να βρεθεί στον τελικό απέναντι στην Αυστραλία. Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπες στο γήπεδο τα τελευταία χρόνια, με την Αυστραλία συνήθως να υπερτερεί. «Ένας από τους λόγους που η Αυστραλία είναι τόσο καλή είναι ότι έχουν πάνω από 90 full-time επαγγελματίες αθλήτριες που δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε άλλο για να βιοποριστούν και μπορούν απλώς να παίζουν κρίκετ 12 μήνες το χρόνο». Συγκρίνοντας την κατάσταση με την Αγγλία -και άλλες χώρες και αθλήματα- είναι ξεκάθαρο ότι έχει δίκιο. «Εδώ έχουμε μόνο 20 παίκτριες που μπορούν να κάνουν το ίδιο, ενώ στα εθνικά πρωταθλήματα υπάρχουν μόνο έξι παίκτριες που πληρώνονται για ολική απασχόληση» είπε. Αναφέρθηκε επίσης στα μπόνους που παίρνουν οι αθλήτριες κατά τη διάρκεια μεγάλων διοργανώσεων, λέγοντας πως είναι κάτι θετικό αλλά «την υπόλοιπη χρονιά πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν, να προπονούν ή οτιδήποτε άλλο για να τα βγάλουν πέρα».

Για την Μπόουμοντ, το πρώτο βήμα για να ανέβει ο πήχης στο κρίκετ γυναικών είναι ολόκληρες ομάδες να αποτελούνται από full-time επαγγελματίες αθλήτριες που δεν χρειάζονται να έχουν και δεύτερη δουλειά. «Αυτό θα δημιουργήσει ένα κλίμα ευγενούς άμιλλας και συνεχούς βελτίωσης. Χωρίς τον ανταγωνισμό, τα πράγματα μένουν στάσιμα, η ομάδα μένει στάσιμη και οι αθλήτριες δεν γίνονται καλύτερες».

Αν και η ήττα απέναντι στην Αυστραλία σημαίνει πως έχουν περάσει 8 χρόνια από τότε που η ομάδα της Αγγλίας κέρδισε τελευταία φορά το Παγκόσμιο, η 31χρονη Μπόουμοντ δεν είναι ακόμα έτοιμη να αποσυρθεί- παρόλο που το γεγονός ότι η συναθλήτριά της Άνια Σράμπσολ αποφάσισε να «συνταξιοδοτηθεί» την έβαλε σε σκέψεις. «Όσα κάνω ως αθλήτρια του κρίκετ περιστρέφονται γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο και όταν αυτό τελειώνει έχω λίγο χρόνο να σκεφτώ ποιοι είναι οι στόχοι μου, για πόσο ακόμα θα συνεχίσω και τι θα κάνω μετά. Έχω πολλά στο μυαλό μου αλλά προς το παρόν σκοπεύω να συνεχίσω για αρκετό καιρό ακόμα. Τους επόμενους 12 μήνες θα γίνουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και δεν νομίζω πως υπάρχει νόημα να κρεμάσω τα παπούτσια μου από τώρα».

Τον Ιούλιο θα λάβουν χώρα στο Μπίρμινχαμ της Αγγλίας οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας και για πρώτη φορά στα αθλήματα θα συμπεριληφθεί και το κρίκετ γυναικών. «Θα είναι απίστευτο το να διαγωνιστώ στη χώρα μου και το γεγονός ότι θα είμαι μία από τις πρώτες γυναίκες που θα παίξουν κρίκετ στους Αγώνες είναι συναρπαστικό» δήλωσε η Μπόουμοντ, η οποία παρακολουθεί τα Commonwealth Games και τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρώτα απ’ όλα γιατί είναι φίλαθλος και ανυπομονεί να παρακολουθήσει κι άλλα αθλήματα τις ημέρες που δεν θα διαγωνίζεται η ίδια.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]