marypeters
04/06/2022

Μόνο τρία από τα 240 αγάλματα αθλητών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γυναίκες

Έρευνα του Sky Sports διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 2% των αγαλμάτων που τιμούν αθλητές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γυναικεία!

Υπάρχουν συνολικά 240 αγάλματα αθλητών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξ' αυτών μονάχα τρία τιμούν γυναίκες αθλήτριες. Η πρώην διεθνής ποδοσφαιρίστρια της Αγγλίας, Λίλι Παρ, η δύο φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon, Ντόροθι Ράουντ, και η ολυμπιονίκης του πεντάθλου Λέιντι Μέρι Πίτερς.

Έρευνα που πραγματοποίησε το Sky Sports διαπίστωσε ότι η έλλειψη γυναικείων αγαλμάτων μπορεί να αποδίδει σε διακρίσεις βάσει φύλου σε συγκεκριμένα αθλήματα. Ο ειδικός στα αγάλματα από το «Sporting Statues Progects, Δρ.. Κρίστοφερ Στράιντ, εξήγησε πως: «Είναι ένας συνδυασμός των γενικών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στον αθλητισμό όλα αυτά τα χρόνια και των ειδών τα αθλημάτων στα οποία έχουν υποστεί τις περισσότερες διακρίσεις, μαζί με τα είδη των αθλημάτων στα οποία είναι πιο πιθανό να φιλοτεχνηθεί ένα άγαλμα».

Μάλιστα το βρετανικό Μέσο επικοινώνησε με την μόνη εν ζωή αθλήτρια που έχει δικό της άγαλμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για την χρυσή Ολυμπιονίκη στο Πένταθλο Λέιντι Μέρι Πίτερς. Η Αγγλίδα πρωταθλήτρια μίλησε για εκείνο το ένδοξο καλοκαίρι της, πριν από 50 χρόνια. «Έκανα τέσσερα προσωπικά ρεκόρ στο πένταθλο. Δεν ξέρω γιατί απλώς υπερέβαλα εαυτόν», περιέγραψε.

Η Λέιντι Μέρι τιμήθηκε με ένα άγαλμα στην πατρίδα της, το Μπέλφαστ, το 2013. Ο Σερ Σεμπαστιάν Κόε, ήταν παρών και βοήθησε στην αποκάλυψη του γλυπτού. Με θέα την έναρξη της διαδρομής των 100 μέτρων στην πίστα Μέρι Πίτερς.

Αν και ειδική στον στίβο, αναγνωρίζει την αφθονία των ταλέντων που επιδεικνύονται στον γυναικείο αθλητισμό. «Ο γυναικείος αθλητισμός γίνεται πλέον αντιληπτός και επικροτείται πολύ καλύτερα… παλιά ήταν οκτώ σελίδες στην εφημερίδα και τέσσερις γραμμές για τον γυναικείο αθλητισμό», είπε. «Μην ξεχνάτε ότι οι γυναίκες είναι καλές και στον αθλητισμό· ας τιμήσουμε την επιτυχία και ας εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά να ασχοληθεί με τον αθλητισμό».

Ο Δρ Στράιντ είπε για τους λόγους της διαφοράς στον αριθμό των αγαλμάτων ανδρών και γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Τα αθλήματα που έχουν τα περισσότερα αγάλματα είναι τα ομαδικά αθλήματα, ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Σε αυτά τα ομαδικά αθλήματα, οι γυναίκες έχουν υποστεί τις περισσότερες διακρίσεις όλα τα χρόνια. Σε σύγκριση με μεμονωμένα αθλήματα όπως το τένις ή ο στίβος. Κοιτάζοντας αθλήματα όπως το τένις, σε όλο τον κόσμο τα μισά αγάλματα είναι γυναίκες», εξήγησε.

Το δεύτερο από τα τρία αγάλματα γυναικών είναι το Return of Dorothy Round αποκαλύφθηκε το 2013, προς τιμήν της Αγγλίδας τενίστριας που κέρδισε τίτλους στο μονό στο τουρνουά του Wimbledon το 1934 και το 1937, και στο μικτό διπλό το 1934 και το 1935/36, σε συνεργασία με τον Fred Perry.

Θυμίζουμε ότι τον Φλεβάρη, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση στο Λονδίνο, γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών αποκάλυψε οκτώ αγάλματα γυναικών που σπάνε τα όρια στον κόσμο του αθλητισμού, αλλά και του ακτιβισμού, της μόδας και του πολιτισμού. Από πλευράς αθλητισμού οι γυναίκες που τιμήθηκαν ήταν οι εξής:Βιβιάν Μίντεμα (ποδοσφαιρίστρια της Άρσεναλ), Ενιόλα Αλούκο (ποδοσφαιρίστρια και σχολιαστής), Φραντσέσκα Μπράουν (ποδοσφαιρίστρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Goals4Girls), Έμιλι Σκάρατ (παίκτρια ράγκμπι), Άσμα Ελμπαντάουϊ (μπασκετμπολίστρια, ποιήτρια και ακτιβίστρια)

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]