ΣΕΑ: Ο σταθμός που θα σώσει ζωές - Γιατί επελέγη το συγκεκριμένο σημείο (vid)

Newsroom
ΣΕΑ: Ο σταθμός που θα σώσει ζωές - Γιατί επελέγη το συγκεκριμένο σημείο (vid)
Στο Αερινό, στο 306ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης λειτουργεί διπλός σταθμός ασφαλούς στάθμευσης φορτηγών.

Άνετες και κυρίως ασφαλείς στάσεις ανάπαυσης για τους οδηγούς προσφέρουν οι δύο Σταθμοί Ασφαλούς Στάθμευσης Φορτηγών στο Αερινό (ένας ανά κατεύθυνση). Οι σταθμοί κατασκευάστηκαν και λειτουργούν από τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, στο πλαίσιο της δράσης 2019-EL-TMC-0264-W της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η χρηματοδότηση της παραπάνω δράσης εντάχθηκε στο Connecting Europe Facility (CEF).

Ο κάθε ένας από τους δύο Ασφαλείς και Προστατευμένους Χώρους Στάθμευσης Φορτηγών στο Αερινό (στη χιλιομετρική θέση 306+500) εκτείνεται σε μια έκταση 18.000 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει 36 θέσεις ασφαλούς στάθμευσης φορτηγών. Οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείας επιπέδου Silver (σύστημα 24ωρης παρακολούθησης, ελεγχόμενη είσοδος/έξοδος, περίφραξη, φωτισμός και σήμανση).

Οι παροχές

  • Σύστημα στάθμευσης με εισιτήριο, μπάρες εισόδου/εξόδου και αυτόματα ταμεία πληρωμής
  • Kτίριο ανάπαυσης οδηγών (υπαίθριο και στεγασμένο) με σχετικές υποδομές (τηλεόραση, τραπεζοκαθίσματα, αυτόματους πωλητές τροφίμων, ποτών και ειδών πρώτης ανάγκης, ψύκτη νερού κλπ)
  • WC (ανδρών / γυναικών / ΑΜΕΑ)
  • Ντούζ (ανδρών / γυναικών)
  • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (και για φορτηγά ψυγεία)
  • Εφαρμογή κρατήσεων σε πραγματικό χρόνο

Στον εξωτερικό χώρο του σταθμού (εκτός του περιφραγμένου χώρου στάθμευσης των φορτηγών οχημάτων) διατίθενται θέσεις στάθμευσης ΙΧ και λεωφορείων και κτίριο WC

Η επιλογή του σημείου

Το συγκεκριμένο σημείο, στο 306ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης βρίσκεται περίπου στο μισό της απόστασης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Οπότε είναι ιδανικό για να πραγματοποιήσουν την υποχρεωτική στάση οι οδηγοί φορτηγών.

Επίσης, πρόκειται για ένα επικίνδυνο σημείο της ΠΑΘΕ, λόγω της ομίχλης που εμφανίζεται συχνά και περιορίζει σημαντικά την ορατότητα. Έχουν καταγραφεί δυστυχήματα, όπως αυτό τον Ιανουάριο του 2023, όταν φορτηγό έπεσε πάνω στον οδηγό άλλου φορτηγού που είχε κατέβει από το όχημά του για να ελέγξει μία βλάβη.

Photo Credits: Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!