Σαν Σήμερα: Ο καλύτερος πρώτος γύρος στην ιστορία της F1 (vid)

Σαν Σήμερα: Ο καλύτερος πρώτος γύρος στην ιστορία της F1 (vid)
Πολλά από τα γεγονότα της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχουν μείνει στην ιστορία για τη σημαντικότητά τους. Ας δούμε τα κυριότερα της ημέρας.

Μία εμφάνιση εφάμιλλη των ικανοτήτων του πραγματοποίησε σαν σήμερα ο θρύλος της Formula 1, Άιρτον Σένα. Επιπλέον, δύο ακόμη παγκόσμιοι πρωταθλητές πήραν νίκη σε Grand Prix. Το σημερινό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες σε MotoGP και WRC.

Διαβάστε τι έγινε Σαν Σήμερα, 11 Απριλίου, στον κόσμο της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σαν σήμερα το 1976, ο αείμνηστος Τζέιμς Χαντ στέφθηκε νικητής για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια στο BRDC International Trophy, έναν μη-πρωταθληματικό αγώνα F1 που λάμβανε χώρα στο Σίλβερστον. Το event της συγκεκριμένης χρονιάς ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του θρυλικού Γκρέιαμ Χιλ. Ο Βρετανός κυριάρχησε κατά κράτος στο event, εκκινώντας από την pole position και ηγούμενος τον αγώνα μέχρι τον τερματισμό. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Βιτόριο Μπραμπίλια, ενώ ο Τζόντι Σέκτερ κατέλαβε την τρίτη θέση.

Σαν σήμερα το 1977, ο Σουηδός Μπιορν Βάλντεγκαρντ επικράτησε στο Ράλλυ Σαφάρι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (WRC), οδηγώντας ένα Ford Escort δεύτερης γενιάς. Το δίδυμο αυτό άφησε πίσω του το Datsun Violet του Ράουνο Άλτονεν και τη Lancia Stratos του Σάντρο Μουνάρι.

Σαν σήμερα το 1993, το Ντόνινγκτον Παρκ φιλοξένησε για πρώτη και τελευταία φορά έναν ιστορικό αγώνα της Formula 1, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού GP. Η βροχή έβαλε δύσκολα σε πολλούς οδηγούς, αλλά δημιούργησε ευκαιρίες για άλλους. Συγκεκριμένα, ο Άιρτον Σένα αψήφησε την κακή του εκκίνηση και αναρριχήθηκε από την πέμπτη στην πρώτη θέση πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος. Τελικά κέρδισε, αφήνοντας σχεδόν έναν γύρο πίσω τις πανίσχυρες Williams των Αλέν Προστ και Ντέιμον Χιλ. Η ασύλληπτη οδήγηση του Σένα επισκίασε την αξιοσημείωτη επίδοση του νεαρού συμπατριώτη του και πρωτοεμφανιζόμενου Ρούμπενς Μπαρικέλο, ο οποίος έχασε το βάθρο καθώς έμεινε από καύσιμα στους τελευταίους πέντε γύρους.

Σαν σήμερα το 1999, έλαβε χώρα το GP Βραζιλίας για τη Formula 1, στην πίστα του Ιντερλάγκος. Την παράσταση «έκλεψε» ο Ρούμπενς Μπαρικέλο, ο οποίος ηγήθηκε τον αγώνα για μερικούς γύρους οδηγώντας για τη μικρομεσαία ομάδα της Stewart και εκμεταλλευόμενος μια βραχυπρόθεσμη δυσλειτουργία στο κιβώτιο ταχυτήτων του Μίκα Χάκινεν. Παρόλο που έθεσε τις βάσεις για ένα βάθρο μέσα στην πατρίδα του, ο Μπαρικέλο προδόθηκε από τον κινητήρα της Ford λίγο μετά τον μέσον του αγώνα. Ο Χάκινεν επικράτησε του Μίκαελ Σουμάχερ της Scuderia Ferrari, με την τρίτη θέση του βάθρου να καταλαμβάνεται από τον Χανζ-Χάραλντ Φρέντζεν. Ο οδηγός της Jordan στάθηκε τυχερός, καθώς είχε μείνει από καύσιμα στον τελευταίο γύρο, αλλά δεν έχασε θέσεις γιατί οι οδηγοί πίσω του είχαν ήδη δεχτεί γύρο από τους πρωτοπόρους.

Σαν σήμερα το 2010, πραγματοποιήθηκε το GP Κατάρ στο νυχτερινό Λουσέιλ, για την πρεμιέρα της σεζόν στο MotoGP. Ο πρωταθλητής, Βαλέντίνο Ρόσι, κατέκτησε τη νίκη. Στις μικρότερες κατηγορίες, η Moto2 έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, αντικαθιστώντας την κατηγορία των 250cc με μοτοσικλέτες 600cc, βασισμένες στη Honda CBR600RR.

Φωτογραφίες: mickwalker/X

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!