Παραβίαση κόκκινου: Φυλακή από την 1η Μαΐου για όσους προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο

Παραβίαση κόκκινου: Φυλακή από την 1η Μαΐου για όσους προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο
Τον Μάιο τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν κάθειρξη για πρόκληση τροχαίου ατυχήματος λόγω παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη.

Στο νέο Ποινικό Κώδικα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται την 1η Μαΐου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι πλέον δεν θα υπάρχει πράξη που για την οποία αν κάποιος καταδικαστεί θα μείνει ατιμώρητος. Ανάλογα με την βαρύτητα των πράξεων, το δικαστήριο θα μπορεί να ορίζει μερική έκτιση της ποινής (π.χ. για καταδίκη 2-3 ετών, η έκτιση μπορεί να είναι 1-6 μήνες).

«Δεν είναι υποχρεωτικό να εγκληματούμε, αλλά να τηρούμε τους νόμους. Να σεβόμαστε την ελευθερία των συμπολιτών μας», σχολίασε ο κ. Φλωρίδης.

Τι ισχύει με πρόκληση σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου από παραβίαση «κόκκινου»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε τι θα ισχύει από 1η Μαΐου στην περίπτωση παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη και στην επακόλουθη πρόκληση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. «Η διαφορά ανάμεσα στο τώρα και από την 1η Μαΐου είναι η εξής: Αν περάσεις με κόκκινο, που σημαίνει πράσινο για έναν άλλον οδηγό, εσύ βλέπεις το κόκκινο και έχει μεσολαβήσει και πορτοκαλί φανάρι και παρ’ όλα αυτά το περνάς και τον τραυματίσεις βαριά ή τον σκοτώσεις, τότε η ποινή είναι κάθειρξη. Δηλαδή θα πας μέσα ό,τι και να γίνει. Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί "έλα μωρέ και τι έγινε, πέρασα το κόκκινο". Κόκκινο για σένα είναι πράσινο για έναν άλλον. Τι θα πει τι έγινε; Όταν έναν άνθρωπο τον έκανες ανάπηρο για όλη του τη ζωή και έναν νέο ή όταν τον σκότωσες. Το κόκκινο δεν είναι κάτι που δεν το βλέπεις. Το βλέπεις και παρ’ όλα αυτά περνάς. Αυτά λοιπόν πρέπει να αρχίσουμε να τα ξανασκεφτόμαστε».

Αυστηρότερες ποινές για τις σοβαρές τροχαίες παραβάσεις αναμένεται να προβλέπει και ο νέος ΚΟΚ, που θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες.

Photo Credits: Gazzetta

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!