F1 - Ο Μάσα μηνύει FIA και F1 για το πρωτάθλημα του 2008 και ζητά αποζημίωση-μαμούθ

F1 - Ο Μάσα μηνύει FIA και F1 για το πρωτάθλημα του 2008 και ζητά αποζημίωση-μαμούθ
Ο πρώην οδηγός της Formula 1 συνεχίζει την προσπάθεια να αλλάξει το αποτέλεσμα του πρωταθλήματος του 2008 και τώρα κάνει το επόμενο βήμα.

Οι εξωαγωνιστικές και παρασκηνιακές εξελίξεις στον κόσμο της Formula 1 συνεχίζουν να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Το κύριο ζήτημα το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Red Bull Racing, όμως ο Φελίπε Μάσα έρχεται να «κλέψει» λίγη από τη δόξα.

Τον τελευταίο χρόνο ο Βραζιλιάνος προσπαθεί με κάθε μέσο να ανατρέψει το αποτελέσματα του πρωταθλήματος του 2008. Εκείνη τη σεζόν έχασε τον τίτλο στους οδηγούς για έναν μόλις βαθμό από τον Λιούις Χάμιλτον, με τον τελευταίο αγώνα στη Βραζιλία να είναι ίσως το καλύτερο φινάλε πρωταθλήματος στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού συνολικά.

Ο λόγος που επιχειρεί την αλλαγή στα τελικά αποτελέσματα είναι το σκάνδαλο «Crashgate». Στο GP Σιγκαπούρης του 2008, η Renault αλλοίωσε το αποτέλεσμα του αγώνα δίνοντας την εντολή στον οδηγό της, Νέλσον Πικέ Jr. να προσκρούσει στον προστατευτικό τοίχο για να ευνοηθεί ο teammate του, Φερνάντο Αλόνσο. Πράγματι, ο Αλόνσο εκμεταλλεύτηκε την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα λόγω του ατυχήματος που είχε ο Πικέ και πήρε τη νίκη στον αγώνα.

Οδηγός F1

Ο αγώνας του Μάσα για προσωπική δικαίωση ξεκίνησε έπειτα από δηλώσεις του πρώην ισχυρού άνδρα της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστον, ο οποίος είχε αναφέρει πως υπήρχαν πληροφορίες για την αλλοίωση του αποτελέσματος του GP Σιγκαπούρης. Ωστόσο τόσο η FIA και η FOM δεν είχαν ερευνήσει νωρίτερα το σενάριο αλλοίωσης αποτελέσματος του αγώνα. Βέβαια, ο 93χρονος Βρετανός σε δεύτερο χρόνο αρνήθηκε πως έκανε αυτές τις δηλώσεις και τόνισε πως δεν γνώριζε τίποτα.

Οι δικηγόροι του Μάσα είχαν αποστείλει τελεσίγραφο στην FIA τον Αύγουστο του 2023. Όμως η παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού άργησε να απαντήσει στον Βραζιλιάνο, μιας και σημαντικά στελέχη της ήταν σε άδεια.

Φελίπε Μάσα
Φωτογραφίες: Scuderia Ferrari media

Ο Μάσα μηνύει τώρα την FIA και την FOM για τους χειρισμούς τους στο σκάνδαλο «Crashgate» και αξιώνει αποζημίωση που φτάνει μέχρι και τα 175 εκατομμύρια ευρώ. Σε ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι του Βραζιλιάνου ανέφεραν.

«Ο κ. Μάσα ζητά διευκρινίσεις ότι η FIA παραβίασε τους κανονισμούς της αποτυγχάνοντας να διερευνήσει έγκαιρα το ατύχημα του Νέλσον Πικέ Jr. στο Grand Prix της Σιγκαπούρης το 2008 και ότι αν είχε ενεργήσει σωστά, ο κ. Μάσα θα είχε κερδίσει το πρωτάθλημα οδηγών εκείνη τη χρονιά. Ο κ. Μάσα ζητά επίσης αποζημίωση για τη σημαντική οικονομική ζημία που υπέστη λόγω της αποτυχίας της FIA, στην οποία ο κ. Έκλεστον και η FOM ήταν επίσης συνένοχοι. Οι προσπάθειες εξεύρεσης φιλικής λύσης απέτυχαν, μην αφήνοντας στον κ. Μάσα άλλη επιλογή από το να κινήσει νομικές διαδικασίες».

Φωτογραφίες: Scuderia Ferrari media

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!