F1 - Η νέα πίστα της Σαουδικής Αραβίας θα γίνει το «διαμάντι» στο στέμμα του σπορ (vid)

F1 - Η νέα πίστα της Σαουδικής Αραβίας θα γίνει το «διαμάντι» στο στέμμα του σπορ (vid)
H χώρα της Αραβικής Χερσονήσου αναμένεται να αλλάξει την πίστα στην οποία φιλοξενεί Grand Prix στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1.

Από το 2021 παρακολουθούμε τους 20 ταχύτερους οδηγούς του πλανήτη να μάχονται στη Σαουδική Αραβία. Η διαδρομή που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα είναι το σιρκουί πόλης της Τζέντα στο οποίο τα μονοθέσια αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες.

Ανέκαθεν η Τζέντα ήταν μια προσωρινή λύση μέχρι ο αγώνας να αλλάξει σε νέα τοποθεσία, κοντά στην πρωτεύουσα Ριάντ. Αυτό αναμένεται να συμβεί το 2028, με τα σχέδια για την πίστα Κιντίγια να είναι πλέον στο προσκήνιο. Πρόκειται για μία μόνιμη διαδρομή που κατά βάση θα είναι μια μόνιμη πίστα, ενώ θα έχει στοιχεία ενός σιρκουί πόλης. Οι Σαουδάραβες έχουν ως στόχο να φιλοξενήσουν εκεί τα κορυφαία πρωταθλήματα του πλανήτη.

Οδηγός F1

Σχεδιαστής της πίστας Κιντίγια είναι ο διάσημος Χέρμαν Τίλκε, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία πολλών διαδρομών που βρίσκονται στο καλεντάρι της Formula 1. Όμως δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για το νέο στολίδι της Σαουδικής Αραβίας, καθώς συνέβαλε και ο πρώην οδηγός, Άλεξ Βουρτς.

Σαουδική Αραβία

Η διαδρομή θα αποτελείται από 21 στροφές, ενώ αναμένεται να έχει μήκος πάνω από 7 χιλιόμετρα. Ο σχεδιασμός της Κιντίγια εμπνέεται από άλλες διαδρομές του πλανήτη και θα έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Μάλιστα, η πρώτη στροφή, η οποία έχει προσωνύμιο «λεπίδα», θα είναι μια ανηφόρα με υψομετρική διαφορά 70 μέτρων.

Η τοποθεσία που θα κατασκευαστεί η πίστα βρίσκεται 48 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Ριάντ. Πρόκειται για ένα μέρος στο οποίο αναμένεται τεράστια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μέσω της πρωτοβουλίας Saudi Vision 2030, στο οποίο θα δημιουργηθεί ουσιαστικά μία νέα πόλη.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!