WRC - Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα σεζόν

Πάνος Σεϊτανίδης
WRC - Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα σεζόν
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλλυ του 2024 ξεκινά και υπόσχεται άφθονο θέαμα.

Ένα από τα ατού του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλλυ είναι πως κάθε χρόνο, η αγωνιστική σεζόν τελειώνει αργά και η επόμενη, ξεκινάει νωρίς. Η αναμονή λοιπόν είναι μικρή. Έτσι και τώρα, καθώς πληρώματα και αγωνιστικά θεριά γράφουν ήδη χιλιόμετρα στις γαλλικές Άλπεις στο πλαίσιο του θρυλικού Ράλλυ Μόντε Κάρλο.

​​​​WRC 2024

Καθώς λοιπόν ξεκινούν οι μάχες σε χώμα, χιόνι, άσφαλτο, πάγο και λάσπη, ενώ οι τολμηροί μονομάχοι ετοιμάζονται να κάνουν το γύρο του κόσμου σε 13 στάσεις, πάμε να δούμε όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα σεζόν.

Οι ομάδες

Η μεγάλη κατηγορία εξακολουθεί να έχει μόνο τρεις βασικούς παίκτες: την Toyota Gazoo Racing WRT, τη Hyundai Shell Mobis WRT και την M-Sport Ford WRT. Με συνθέσεις που φέτος έχουν διαφοροποιήσεις, ενώ συνολικά έχουμε 11 πληρώματα στην κορυφαία κατηγορία Rally1.

​​​​WRC 2024

Toyota
Η ιαπωνική ομάδα καλείται να υπερασπιστεί τους παγκόσμιους τίτλους της, αν και στους οδηγούς, ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής Κάλε Ροβάνπερα σόκαρε τον κόσμο του WRC ανακοινώνοντας πως φέτος δεν θα έχει πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα. Όπως και ο πολυπρωταθλητής Σεμπαστιέν Οζιέ. Έτσι, οι δύο οδηγοί της Toyota που θα έχουν πλήρες πρόγραμμα με το Yaris Rally1 Hybrid, θα είναι ο Ουαλός Έλφιν Έβανς και ο Ιάπωνας Τακαμότο Κατσούτα.

WRC 2024

Hyundai
Οι Κορεάτες φιλοδοξούν να ανακτήσουν τα σκήπτρα και θα κυνηγήσουν τους τίτλους έχοντας στη σύνθεσή τους ένα δίδυμο από τα παλιά. Ο πρωταθλητής του 2019 Όιτ Τάνακ επέστρεψε και μαζί με τον Τιερί Νεβίλ θα έχουν πλήρη σεζόν το 2024. Το τρίτο i20 N Rally 1 θα το μοιράζονται ο Ισπανός Ντάνι Σόρντο, ο Φινλανδός Εσαπέκα Λάπι και ο Νορβηγός Αντρέας Μίκελσεν που μετά τις επιτυχίες του στη WRC2, επιστρέφει στα… μεγάλα σαλόνια.

WRC 2024

M-Sport
Νέα χρώματα, νέα πληρώματα για την ιστορική ιδιωτική ομάδα του Μάλκολμ Ουίλσον, που χρησιμοποιεί και φέτος το Puma Rally1. Θα έχει όμως μόνο δύο πληρώματα – αμφότερα με πλήρη σεζόν. Πίσω από το τιμόνι θα είναι ο Γάλλος Αντριέν Φουρμό που επιστρέφει και ο Βέλγος (με αγωνιστική λισάνς από το Λουξεμβούργο) Αντουάν Μουνστέρ. Δίδυμο με περιορισμένες δυνατότητες, σε μία σεζόν με περιορισμένες προσδοκίες για την M-Sport.

WRC 2024

Το πρόγραμμα

Το καλεντάρι του 2024 περιλαμβάνει ξανά 13 στάσεις ανά τον πλανήτη, σε έναν μαραθώνιο που απλώνεται σε τέσσερις ηπείρους. Μέσα στη λίστα είναι και φέτος το δικό μας, ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, που διεξάγεται 5 με 8 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά:
25-28 Ιανουαρίου, Μόντε Κάρλο (Άσφαλτος/Πάγος)
15-18 Φεβρουαρίου, Σουηδία (Χιόνι)
28-31 Μαρτίου, Σαφάρι-Κένυα (Χώμα)
18-21 Απριλίου, Κροατία (Άσφαλτος)
9-12 Μαΐου, Πορτογαλία (Χώμα)
30 Μαΐου-2 Ιουνίου, Σαρδηνία (Χώμα)
27-30 Ιουνίου, Πολωνία (Χώμα)
18-21 Ιουλίου, Λετονία (Χώμα)
1-4 Αυγούστου, Φινλανδία (Χώμα)
5-8 Σεπτεμβρίου, ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις (Χώμα)
26-29 Σεπτεμβρίου, Χιλή (Χώμα)
31 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου, Κεντρική Ευρώπη (Άσφαλτος)
21-24 Νοεμβρίου, Ιαπωνία (Άσφαλτος)

Το νέο σύστημα βαθμολόγησης

Από φέτος ισχύει ένα νέο βαθμολογικό σύστημα. Στόχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού είναι να αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι ειδικές διαδρομές του τελευταίου σκέλους των ράλλυ. Με τις διαφορές μεταξύ των πρώτων πληρωμάτων να είναι σημαντικές το πρωί της Κυριακής, σχεδόν όλοι οδηγούσαν συντηρητικά ενόψει της Power Stage που έδινε βαθμούς στους πέντε πρώτους. Πλέον όμως η κατάταξη της Κυριακής θα έχει τη δική της βαθμολογία για τα επτά πρώτα πληρώματα (από 7 έως 1 βαθμό), κάτι που αναμένεται να κάνει πιο ανταγωνιστικούς τους οδηγούς.

Ο Όιτ Τάνακ στο shakedown του Ράλλυ Μόντε Κάρλο

Τι θα ισχύει για το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο
Η πρώτη βαθμολογία σε κάθε ράλλυ του WRC θα δίνεται με βάση την γενική κατάταξη το βράδυ του Σαββάτου. Θα βαθμολογούνται οι 10 πρώτοι οδηγοί ως εξής:

1ος: 18 βαθμοί
2ος: 15 βαθμοί
3ος: 13 βαθμοί
4ος: 10 βαθμοί
5ος: 8 βαθμοί
6ος: 6 βαθμοί
7ος: 4 βαθμοί
8ος: 3 βαθμοί
9ος: 2 βαθμοί
10ος: 1 βαθμός

Σημείωση: Για να κατακτήσει ένα πλήρωμα αυτούς τους βαθμούς θα πρέπει να πάρει κατάταξη το απόγευμα της Κυριακής, στο τέλος του αγώνα. Αν π.χ. εγκαταλείψει την Κυριακή, τότε τους βαθμούς του θα πάρει το επόμενο πλήρωμα στην κατάταξη του Σαββάτου κ.ο.κ.

Τι θα ισχύει για την Κυριακή
Με βάση την κατάταξη μόνο στις ειδικές διαδρομές της Κυριακής θα απονέμονται βαθμοί στους επτά πρώτους (από 7 β. έως 1 β.).

1ος: 7 βαθμοί
2ος: 6 βαθμοί
3ος: 5 βαθμοί
4ος: 4 βαθμοί
5ος: 3 βαθμοί
6ος: 2 βαθμοί
7ος: 1 βαθμός

Τι θα ισχύει στην Power Stage
Το καθεστώς ξεχωριστής βαθμολογίας στην τελευταία ειδική του αγώνα (την λεγόμενη Power Stage) παραμένει ως έχει. Βαθμολογούνται δηλαδή οι πέντε πρώτοι ως εξής:
1ος: 5 βαθμοί
2ος: 4 βαθμοί
3ος: 3 βαθμοί
4ος: 2 βαθμοί
5ος: 1 βαθμός
Αυτό σημαίνει ότι η ανώτατη βαθμολογία που μπορεί να πάρει ένα πλήρωμα σε ράλλυ του WRC παραμένουν οι 30 βαθμοί: 18+7+5.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!