Ράλλυ Ντακάρ: Η τελευταία ημέρα έκρυβε θρίλερ και ανατροπές (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Ράλλυ Ντακάρ: Η τελευταία ημέρα έκρυβε θρίλερ και ανατροπές (vid)
Η δωδέκατη ειδική διαδρομή του δυσκολότερου αγώνα του πλανήτη, αποδείχθηκε αντάξια του θρυλικού χαρακτήρα του αγώνα.

Ο Κάρλος Σάινθ ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής του 46ου Ράλλυ Ντακάρ, που αφορούσε 328 χιλιόμετρα, τα 175 εκ των οποίων χρονομετρημένα, με εκκίνηση και τερματισμό στη Γιανμπού.

Κι αν στην κατηγορία Ultimate δεν είχαμε ανατροπές στο φινάλε, στην κατηγορία Challenger η νίκη άλλαξε χέρια μέσα στην τελευταία ειδική διαδρομή ενώ σε μοτοσικλέτες, T4 και Quad υπήρχε αγωνία μέχρι τέλους. Ας τα δούμε αναλυτικά..

Αυτοκίνητα

Παρά τις ατυχίες στην τελική ευθεία του φετινού αγώνα, ο Σεμπαστιέν Λεμπ έκλεισε το Ντακάρ 2024 με στιλ – κατακτώντας την 5η του ειδική διαδρομή φέτος. Επίδοση που ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει στον οδηγό της BRX την 3η θέση στη γενική, μπροστά από τον Γκερλέν Σισερί με το Toyota Hilux της Overdrive Racing.

Όμως δεν ήταν αρκετή για να πιάσει τον teammate του Γάλλου, τον Βέλγο Γκιγιόμ ντε Μεβιού. Και φυσικά, στην κορυφή ο Σάινθ δεν είχε κανένα πρόβλημα στην ΕΔ12. Σήκωσε το πόδι από το γκάζι, έφτασε στον τερματισμό με τον 17ο καλύτερο χρόνο αλλά αυτό ήταν αρκετό.

Ο Ισπανός, στα 61 του (!), σημείωσε την τέταρτη νίκη του στο Ράλλυ Ντακάρ μετά το 2010 με τη Volkswagen, το 2018 με την Peugeot, το 2020 με τη Mini και τώρα, η επιτυχία ήρθε με το Audi RS Q e-tron! Στην πρώτη νίκη ηλεκτρικού οχήματος στη μεγαλύτερη αγωνιστική δοκιμασία του πλανήτη!

Αναλυτικά η τελική κατάταξη:

H τελική κατάταξη του Ράλλυ Ντακάρ 2024 στα αυτοκίνητα

Challenger

Στα χαμηλού βάρους buggies και την κατηγορία που μέχρι πέρυσι ξέραμε ως T3, το θρίλερ κορυφώθηκε! Μετά από μόλις 7 χιλιόμετρα, ο Ριτς Γκάθρι αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα. Τα έλυσε, συνέχισε αλλά το προβάδισμα των 25 λεπτών που είχε, έκανε φτερά.

Η ρελάνς της Κριστίνα Γκουτιέρεζ την έφερε στην κορυφή και έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε κατηγορία στο Ράλλυ Ντακάρ, από το 2021 και τη Γιούτα Κλάινσμιντ.

Για την ιστορία, νικητής της ΕΔ12 ήταν ο Βραζιλιάνος Μαρσέλο Τίλια Γκαστάλντι.

Αναλυτικά η γενική κατάταξη:

H τελική κατάταξη του Ράλλυ Ντακάρ 2024 στα T3Challenger-final1920tall.jpg">

SSV

Στα T4 είχαμε ένα ακόμα θρίλερ. Ο Γάλλος Φλορέντ Βαϊσάντ πήρε την ειδική αλλά όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πίσω του, στους Χαβιέ ντε Σουλτρέ και Ζερόμ ντε Σαντελέερ. Ο Γάλλος ξεκίνησε την ημέρα με προβάδισμα 2 λεπτών και 49 δευτερόλεπτων από τον Ελβετό και το υπερασπίστηκε επιτυχώς, κατακτώντας τη νίκη!

Αναλυτικά η γενική κατάταξη:

H τελική κατάταξη του Ράλλυ Ντακάρ 2024 στα <span id=SSV" data-entity-type="file" data-entity-uuid="bebce687-3ff3-43f7-82d7-e75cee96dc94" src="/sites/default/files/inline-images/2021-07/Dakar-2024-SSV-final1920tall.jpg">

Φορτηγά

Στην κατηγορία βαρέων βαρών, ο Τσέχος Αλές Λοπρές ήταν ξανά ταχύτερος αλλά η επίδοσή του, λίγη σημασία είχε. Ακολουθώντας πιο συντηρητικό ρυθμό, εκμεταλλευόμενος το τεράστιο προβάδισμά του, ο Μάρτιν Μάτσικ έφτασε με ασφάλεια στον τερματισμό της ειδικής και τη νίκη.

Αναλυτικά η κατάταξη:

H τελική κατάταξη του Ράλλυ Ντακάρ 2024 στα φορτηγά

Μοτοσικλέτες

Στους δύο τροχούς, δεν είχαμε ανατροπές την τελευταία ημέρα του αγώνα. Η ΕΔ12 ανήκε στον Αργεντίνο Κέβιν Μπεναβίδες, με τη Red Bull KTM Factory Racing να κάνει το 1-2 αφού τον ακολούθησε ο Τόμπι Μπράις. Το Top-3 συμπλήρωσε ο αδερφός του, Λουτσιάνο Μπεναβίδες, με τη μοτοσικλέτα της Husqvarna.

Όμως ο μεγάλος θριαμβευτής, ήταν ο Ρίκι Μπράμπεκ της Monster Energy Honda! Ο Αμερικανός ολοκλήρωσε τη φετινή δοκιμασία με διαφορά σχεδόν 11 λεπτών από τον δεύτερο Ρος Μπραντς της Hero και 12+ από τον teammate του στη Monster Energy Honda, Αντριέν Φαν Μπεβερέν.

Αναλυτικά η τελική κατάταξη:

H τελική κατάταξη του Ράλλυ Ντακάρ 2024 στις μοτοσικλέτες

Όσο για τον μοναδικό Έλληνα που συμμετείχε στη φετινή δοκιμασία στην έρημο, τον Βασίλη Μπούδρο, είναι στην 81η θέση της συνολικής κατάταξης. Ο αναβάτης της DNA Air Filters-Enduro Greece είναι 17ος στην Κλάση Original by Motul.

Quad

Στις γουρούνες, μόνο 7 αγωνιζόμενοι έφτασαν στη ράμπα του τερματισμού. Ξεκινώντας την ΕΔ12, ο Αλεξάντρ Ζιρού έπρεπε να πάρει 8 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα από τον πρωτοπόρο της γενικής κατάταξης, Μανουέλ Αντουγιάρ.

Τελικά, παρότι ήταν ταχύτερος όλων, πήρε μόνο τα 15 δευτερόλεπτα από τον Αργεντίνο που πανηγύρισε τη νίκη.

Αναλυτικά η κατάταξη:

H τελική κατάταξη του Ράλλυ Ντακάρ 2024 στα <span id=Quad" data-entity-type="file" data-entity-uuid="d08b53c2-30fc-45e9-a5e9-7b7f5c7110fe" src="/sites/default/files/inline-images/2021-07/Dakar-2024-Quad-final1920tall.jpg">

Το επόμενο Ντακάρ

Μετά την ολοκλήρωση του φετινού αγώνα, όλοι οι αγωνιζόμενοι γύρισαν σελίδα και πλέον μετρούν αντίστροφα για τον αγώνα του 2025! Το 47ο Ράλλυ Ντακάρ θα διεξαχθεί ξανά στην Αραβική Χερσόνησο και τη Σαουδική Αραβία.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!