Μπεκενμπάουερ: Πού βρίσκεται το πούλμαν των θριαμβευτών του Μουντιάλ 1974

Μπεκενμπάουερ: Πού βρίσκεται το πούλμαν των θριαμβευτών του Μουντιάλ 1974

Newsroom
Μπεκενμπάουερ: Πού βρίσκεται το πούλμαν των θριαμβευτών του Μουντιάλ 1974
Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Θυμόμαστε το όχημα που τον μετέφερε στο νικηφόρο για τον ίδιο και τη Δυτική Γερμανία, Μουντιάλ του 1974.

O κόσμος του ποδοσφαίρου θρηνεί την απώλεια του Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο θρύλος της Μπάγερν Μονάχου και της εθνικής Γερμανίας απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, μετά από σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του «Κάιζερ» ήταν αναμφίβολα η κατάκτηση του Μουντιάλ του 1974. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 διεξήχθη από τις 13 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου, στην τότε Δυτική Γερμανία. Σε εκείνη τη διοργάνωση, οι αποστολές των 16 εθνικών ομάδων μετακινούνταν με το λεωφορείο Ο 302 της Mercedes-Benz. Τα λεωφορεία έφεραν το λογότυπο της διοργάνωσης και κάθε ένα είχε το όνομα και τα χρώματα της χώρας.

Μπορεί τα σύγχρονα λεωφορεία να προσφέρουν τις ανέσεις ενός... καθιστικού, όμως για εκείνη την εποχή, πριν από μισό αιώνα, τα πούλμαν της Mercedes-Benz θεωρούνταν πολυτελή. Στην πλάτη κάθε καθίσματος υπήρχε τασάκι, καθώς τότε ήταν αποδεκτό όχι μόνο το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους αλλά ακόμα και από επαγγελματίες αθλητές.

Mercedes-Benz
Φωτογραφία: Mercedes-Benz

Η μουσική έπαιζε από το ραδιόφωνο ή το κασετόφωνο της Blaupunkt, ενώ υπήρχε και τουαλέτα για τις ανάγκες των ποδοσφαιριστών. Ο εξοπλισμός περιλάμβανε επίσης βρύση για παγωμένη μπύρα αλλά και ανεμιστηράκι για τον οδηγό! Οι ποδοσφαιριστές πάντως δροσίζονταν από τον κλιματισμό, καθώς για πρώτη φορά στον εξοπλισμό υπήρχε air condition.

Το πούλμαν Ο 302 εξοπλιζόταν με εξακύλινδρο κινητήρα diesel, η ισχύς του οποίου κυμαινόταν από 126 έως 240 ίππους. Μετά το Μουντιάλ του 1974 τα 16 λεωφορεία άλλαξαν χρώματα και άρχισαν να πραγματοποιούν κανονικά δρομολόγια. Τα ίχνη τους όμως χάθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν και έτσι το λεωφορείο της Δυτικής Γερμανίας (η οποία για την ιστορία κατέκτησε τον τίτλο νικώντας με 2-1 στον τελικό την Ολλανδία) που βρίσκεται στο μουσείο της Mercedes-Benz, είναι ρέπλικα και όχι το πραγματικό.

Μπεκενμπάουερ
Φωτογραφία: Mercedes-Benz

Photo Credits: Mercedes-Benz

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!