Αντιολισθητικές αλυσίδες: Αυτό είναι το πρόστιμο αν δεν τις έχετε κατά τη διάρκεια ελέγχου

Κώστας Μπιτσικώκος
Αντιολισθητικές αλυσίδες: Αυτό είναι το πρόστιμο αν δεν τις έχετε κατά τη διάρκεια ελέγχου
Πότε είναι υποχρεωτικό να έχουμε στο αυτοκίνητο αλυσίδες για χιόνι και πάγο. Ποιες είναι οι εξαιρέσεις.

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά της χώρας και ήδη σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα οχήματα. Για δεύτερο χειμώνα έχει τεθεί σε ισχύ η υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών μέσων αλλά και την παρουσία τους στο αυτοκίνητο για όσες περιοχές έχει εκδοθεί προειδοποίηση για επικείμενες χιονοπτώσεις.

Πότε ισχύει η υποχρέωση για εξοπλισμό με αντιολισθητικές αλυσίδες

Τα οχήματα θα πρέπει να φέρουν αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες στο χώρο αποσκευών τους, την περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, όταν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν. Δηλαδή όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν π.χ. η πρόγνωση του καιρού κάνει λόγο για επικείμενη χιονόπτωση σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, οι οδηγοί θα πρέπει να διαθέτουν στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου τους τις αντιολισθητικές αλυσίδες (ή χιονοκουβέρτες).

Από την υποχρέωση εξαιρούνται τα οχήματα που φέρουν ειδικά ελαστικά, με την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

Η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Πόσο είναι το πρόστιμο για μη εφοδιασμό με αλυσίδες

Με βάση την Υπουργική Απόφαση, οι οδηγοί οφείλουν να έχουν στο όχημά τους αλυσίδες (ή άλλα αντίστοιχα αντιολισθητικά μέσα σε περίπτωση που το αυτοκίνητο δεν φέρει χιονολάστιχα) μόνο όταν και όπου έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για επικείμενες χιονοπτώσεις.

Τότε επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Photo Credits: Skoda Auto

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!