Η Vespa δεν αντιγράφεται

Κώστας Παστρίμας
Η Vespa δεν αντιγράφεται
Η Piaggio κέρδισε ακόμα μια δικαστική διαμάχη για αντιγραφή των μοντέλων της Vespa. 

Είναι αμέτρητες οι φορές που η Piaggio έχει βρεθεί στα δικαστήρια με αφορμή την αντιγραφή μοντέλων της και κυρίως των scooter της Vespa. Τα εμβληματικά ιταλικά μοντέλα έχουν κατά καιρούς αντιγραφεί από διάφορες εταιρείες κυρίως από την Κίνα με αποτέλεσμα η Piaggio να τρέχει να μαζέψει τα αμάζευτα.

Μια από τις πιο ενοχλητικές περιπτώσεις αντιγραφής ήρθε το 2014 όταν ο τεράστιος όμιλος Zhejiang Zhongneng Industry Group από την Κίνα αποφάσισε να αντιγράψει την Vespa. Οι Κινέζοι έκαναν την αντιγραφή στο ΖΝΕΝ με τόσο ξεδιάντροπο τρόπο που εξόργισαν τους ανθρώπους της Piaggio.

Vespa

Οι Ιταλοί διαμαρτυρήθηκαν στα αντίστοιχα όργανα εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο εκείνη τη χρονιά η Ένωση επέτρεψε στον Όμιλο να συνεχίσει να πουλάει το ZNEN στην Ευρώπη. Ο λόγος που δεν θέλησε να πάρει θέση η Ε.Ε. ήταν ότι ο όμιλος Zhejiang Zhongneng Industry Group είχε (και έχει) τεράστια διείσδυση στην αγορά της Ευρώπης με αποτέλεσμα κάποια οικονομικά συμφέροντα να οδηγήσουν σε αυτήν την ανοχή.

Vespa

Η Piaggio ωστόσο δεν έκανε πίσω και κατέφυγε στα ανώτατα δικαστήρια αναζητώντας δικαίωση. Η υπόθεση κράτησε σχεδόν δέκα χρόνια και πλέον έχουμε οριστική απόφαση θετική για την Piaggio. Η Vespa λοιπόν σύμφωνα με την απόφαση διατηρεί την μοναδικότητα στο εμπορικό της σήμα και τα scooter της Zhejiang Zhongneng Industry Group θα σταματήσουν άμεσα να πωλούνται στην Ευρώπη.

Vespa

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!