Προπολεμική Brough Superior πωλείται σε αστρονομικό ποσό

Κώστας Παστρίμας
Προπολεμική Brough Superior πωλείται σε αστρονομικό ποσό
Μια Brough Superior SS100 έσπασε τα ταμεία σε δημοπρασία στο Μπίρμινχαμ.

Η Brough Superior ήταν ένα μικρό γκαράζ-κατασκευαστής στο Νότινγκαμ της Μεγάλης Βρετανία. Ο μικρός κατασκευαστής λειτούργησε ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, από το 1919 έως το 1940 και παρότι δραστηριοποιήθηκε για μόλις 21 χρόνια κατάφερε να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στον κόσμο των δύο τροχών.

Απόδειξη της σπανιότητας και της κατασκευαστικής ανωτερότητας των Brough Superior αποτελεί η τιμή όπου έπιασε μια SS100 του 1938 σε πρόσφατη δημοπρασία στο Μπέρμιγχαμ. Η συγκεκριμένη σπάνια μοτοσικλέτα κατάφερε να πουληθεί έναντι 277.000 ευρώ, ένα ποσό εξωφρενικό για μια μοτοσικλέτα που με δυσκολία δουλεύει ακόμα.

Triumph

Οι λόγοι που έπιασε το αστρονομικό αυτό ποσό η Brough Superior SS100 είναι αρκετοί και ξεκινούν από το γεγονός ότι μόλις 25 αντίτυπα κατασκευάστηκαν. Το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο είναι ο κινητήρας ο οποίος προέρχεται από την Matchless. Πρόκειται για έναν δικύλινδρο V2 χωρητικότητας 990 κ.εκ. ο οποίος εκείνη την περίοδο χάριζε τελική ταχύτητα 160 χλμ./ώρα στη μοτοσικλέτα.

Triumph

Για να καταλάβουμε την σπανιότητάς της καλό είναι να αναφέρουμε ότι μόλις 102 μοτοσικλέτες σε όλο τον κόσμο είχαν κινητήρα της Matchless και από αυτές μόλις 25 έχουν διασωθεί. Η SS100 του 1938 ανακατασκευάστηκε το 2010 και την ακολουθούν αυθεντικά έγγραφα από το 1954, ενώ είναι σε πλήρη λειτουργική κατάσταση.

Triumph

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!