Είχε και η Toyota supercar!

Είχε και η Toyota supercar!

Κώστας Παστρίμας
Είχε και η Toyota supercar!
Τη δεκαετία του 1980 η Toyota είχε στα χέρια τηε ένα supercar που δεν τόλμησε να βγάλει στην παραγωγή.

Η Toyota μας έχει συνηθίσει σε ποιοτικά και ανθεκτικά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής τα οποία απευθύνοντας ίσως στο πιο ευρύ κοινό παγκοσμίως. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ιάπωνες όταν θέλουν δεν μπορούν να φτιάξουν γρήγορα αυτοκίνητα και μάλιστα να κυριαρχήσουν σε μεγάλα πρωταθλήματα όπως έκαναν πρόσφατα στο WEC και στο WRC.

Αυτή την τεχνογνωσία οι άνθρωποι της Toyota δεν θέλησαν ποτέ να την περάσουν ατόφια στην παραγωγή δημιουργώντας για παράδειγμα ένα supercar. Ακόμα και όταν οι σχεδιαστές τους παρουσίασαν ένα έτοιμο supercar εκείνοι αποφάσισαν να γυρίσουν το βλέμμα αλλού και να μην υποκύψουν στον πειρασμό.

toyota

Τη δεκαετία του 1980 το σχεδιαστικό κέντρο Calty Desing Research Incorporated κάλεσε τους επικεφαλής της Toyota με σκοπό να τους δείξει ένα ιδιαίτερο μοντέλο που είχαν σχεδιάσει. Το MX-1 όπως ονόμασαν οι σχεδιαστές το μοντέλο ήταν ένα supercar με πόρτες που άνοιγαν προς τα πάνω, τον κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο και γνώριμο σχήμα από τα σπορ μοντέλα της εποχής.

toyota

Οι άνθρωποι της Toyota ζήτησαν από τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν ένα MX-1 σε κανονικές διαστάσεις, ωστόσο και πάλι αυτό δεν ήταν αρκετό να τους πείσει να προχωρήσουν. Οι σχεδιαστές της Calty μετά από 2 χρόνια επανήλθαν με ένα δεύτερο supercar, το MX-2, το οποίο επίσης δεν έπεισε τους Ιάπωνες να το βάλουν στην παραγωγή. Το μοναδικό θετικό αυτής της ιστορίας ήταν η γέννηση του MR-2 το 1985 το οποίο μπορεί να μην ήταν ένα supercar, αλλά τουλάχιστον είχε τον κινητήρα στη μέση!

toyota

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!