Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει έρευνα για τα φθηνά κινέζικα

Κώστας Μπιτσικώκος
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει έρευνα για τα φθηνά κινέζικα
Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε ότι η τιμή τους διατηρείται χαμηλή με τεχνητό τρόπο, μέσω κρατικής επιδότησης από την Κίνα.

Μία σημαντική εξέλιξη στον εμπορικό πόλεμο ΕΕ - Κίνας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, σημειώθηκε την Τρίτη. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε από το βήμα της Συνόδου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία - που διεξάγεται στην Πράγα - ότι η Κομισιόν αρχίζει έρευνα σχετικά με τις επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται στην Ευρώπη από την Κίνα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «οι παγκόσμιες αγορές πλημμυρίζουν από φθηνά κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η τιμή τους διατηρείται χαμηλά με τεχνητό τρόπο, μέσω των τεράστιων κρατικών επιδοτήσεων. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα είναι πάντα έτοιμες για τον πραγματικό ανταγωνισμό, στους τομείς της απόδοσης με βάση το κόστος αλλά και της ποιότητας. Όμως θα πρέπει να είναι δίκαιος. Και θα προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Αναλυτικά η δήλωση της κας φον ντερ Λάιεν:

«Θα ήθελα να αναφερθώ στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Πολύ συχνά οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό από ξένους παίκτες που επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό. Ας αναλογιστούμε την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι Τσέχοι κατασκευαστές επενδύουν μεγάλα ποσά σε νέες γραμμές παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων. Και δικαίως. Αυτό είναι το μέλλον. Όμως την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιες αγορές πλημμυρίζουν από φθηνά κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η τιμή τους διατηρείται χαμηλά με τεχνητό τρόπο, μέσω των τεράστιων κρατικών επιδοτήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρχίζουμε έρευνα σχετικά με τις επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα είναι πάντα έτοιμες για τον πραγματικό ανταγωνισμό, στους τομείς της απόδοσης με βάση το κόστος αλλά και της ποιότητας. Όμως θα πρέπει να είναι δίκαιος. Και θα προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

ούρσουλα φον ντερ λάιεν

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!