F1 - Η FIA παίρνει μέτρα για να μη γίνουν οι κατατακτήριες… φάρσα

Στάθης Κοκκορόγιαννης
F1 - Η FIA παίρνει μέτρα για να μη γίνουν οι κατατακτήριες… φάρσα
Η Διεύθυνση Αγώνα του GP Ιταλίας εξέδωσε τεχνική οδηγία προς ομάδες και οδηγούς για να αποτραπούν τραγελαφικές καταστάσεις στις κατατακτήριες δοκιμές.

Η πίστα της Μόντσα που φιλοξενεί το Grand Prix Ιταλίας της Formula 1, δεν έχει πάρει άδικα το προσωνύμιο «ναός της ταχύτητας». Η διαδρομή των 5,7 χιλιομέτρων διαθέτει μεγάλες ευθείες και τα μονοθέσια κινούνται με ταχύτητες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 350 χλμ/ώρα.

Γι’ αυτό το φαινόμενο του slipstream είναι ζωτικής σημασίας για τους οδηγούς, ώστε να βρουν έστω και λίγο επιπλέον χρόνο κατά τη διάρκεια ενός γύρου. Κατά το παρελθόν έχουμε δει στις κατατακτήριες δοκιμές μονοθέσια να προσπαθούν να μένουν κοντά το ένα στο άλλο ώστε να επωφεληθούν από το slipstream.

Κανείς ωστόσο δεν θέλει να είναι ο πρώτος στην πίστα, καθώς όλοι πίσω του θα… μυρίζονται αίμα. Γι’ αυτό έχουμε δει σε κατατακτήριες δοκιμές τα προηγούμενα χρόνια τρενάκια να δημιουργούνται και πολλές φορές οδηγούσαν σε παράλογες καταστάσεις. Το 2019 στην τελευταία προσπάθεια στο Q3 αρκετοί οδηγοί δεν πρόλαβαν να πάρουν χρόνο γιατί έχαναν χρόνο προσπαθώντας να έχουν καλή θέση στην πίστα.

Στο φετινό Grand Prix Ιταλίας έχουμε δει ήδη τραγελαφικές καταστάσεις στις κατατακτήριες δοκιμές των Formula 2 και Formula 3. Μάλιστα, στην μικρότερη κατηγορία μονοθεσίων υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ οδηγών στην προσπάθειά τους να επωφεληθούν από το slipstream. Στη Formula 1 είδαμε σε αρκετές περιπτώσεις στις ελεύθερες δοκιμές μονοθέσια να κινούνται αργά στην πίστα ώστε να πάρουν καλή θέση για ένα γύρο.

Θέλοντας να αποτραπούν οποιεσδήποτε απρόσμενες καταστάσεις, ο Διευθυντής Αγώνων της Formula 1, Νιλς Βίτιχ, εξέδωσε οδηγία προς ομάδες και οδηγούς ενόψει κατατακτηρίων. Συγκεκριμένα αναφέρει πως οι οδηγοί δεν πρέπει να υπερβούν κατά τη διάρκεια των Q1, Q2 και Q3 το χρόνο του 1 λεπτού και 41 δευτερολέπτων από τις δύο γραμμές του Αυτοκινήτου Ασφαλείας όπως ορίζει το διάγραμμα της πίστας. Αυτό ισχύει τόσο σε γύρους εξόδου από τα pits, όσο και σε γύρους εισόδου. Οποιαδήποτε παράβαση είναι πιθανό να οδηγήσει σε ποινή οδηγού.

Οι κατατακτήριες δοκιμές είναι προγραμματισμένες για τις 17:00 ώρα Ελλάδος. Μην χάσετε το LIVE του gMotion by Gazzetta για τη μάχη της pole position από τις 16:40.

Φωτογραφίες: redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!