F1 - Οι «εμφύλιοι» του 2023: Η ισορροπία της Alpine

Πάνος Σεϊτανίδης
F1 - Οι «εμφύλιοι» του 2023: Η ισορροπία της Alpine
Η πλήρης αντιπαραβολή των πεπραγμένων των οδηγών της γαλλικής ομάδας είναι από τις πιο ισορροπημένες.

Το πρώτο… ημίχρονο της παγκοσμίου πρωταθλήματος Formula 1 για το 2023 ολοκληρώθηκε και το καλοκαιρινό διάλειμμα αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να κάνουμε ταμείο όσων έχουμε δει έως τώρα στις πίστες.

Στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού λένε πως ο πρώτος και σημαντικότερος αντίπαλος, είναι ο ομόσταβλός σου. Ο οδηγός με τον οποίο έρχεσαι σε άμεση σύγκριση, έχοντας τον ίδιο εξοπλισμό.

Ο Πιερ Γκασλί στο GP Καναδά

Με δεδομένα τα παραπάνω λοιπόν, μία αντιπαραβολή όσων έχουν κάνει φέτος οι δύο οδηγοί της έκτης της βαθμολογίας κατασκευαστών, Alpine F1, δείχνει συνολική ισορροπία αν και στα σημεία, ο Εστεμπάν Οκόν είναι μπροστά.

Συγκεκριμένα, το σκορ στους αγώνες έναντι του Πιερ Γκασλί είναι στο 5-4. Ίσως προσέξατε πως είναι… χαμηλό, ειδικά σε σχέση με τους οδηγούς των πρώτων πέντε ομάδων στη βαθμολογία. Κι αυτό αφορά στις πολλές εγκαταλείψεις της Alpine, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι διπλές!

Στις κατατακτήριες δοκιμές το σκορ είναι 6-6, όμως η συνολική συγκομιδή του Οκόν είναι μεγαλύτερη. Έχει 35 βαθμούς έναντι 22 του συμπατριώτη του κι αυτό γιατί έχει υψηλότερα πλασαρίσματα.

Έχει το μοναδικό βάθρο της γαλλικής ομάδας μέσα στο 2023 και έχει σκαρφαλώσει μέχρι την τρίτη θέση, τόσο σε αγώνα όσο και σε κυνήγι pole position.

Ο Πιερ Γκασλί στο GP Καναδά

Αντίστοιχα ο Γκασλί έχει σκαρφαλώσει μέχρι την πέμπτη θέση στη σχάρα εκκίνησης και την έβδομη σε Grand Prix.

Τέλος, ο Οκόν έχει και περισσότερες εγκαταλείψεις – συνολικά έχει τεθεί εκτός στο 1/3 των φετινών αγώνων, σε 4 από τους 12. Αντίστοιχα ο Γκασλί έχει εγκαταλείψει σε τρεις.

Αναλυτικά:

H σύγκριση των οδηγών της Alpine

Απομένουν άλλοι δέκα αγώνες για την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν, με πρώτο το Grand Prix Ολλανδίας που θα διεξαχθεί στην πίστα του Ζάντβοορτ στις 25-27 Αυγούστου.

Μέχρι τώρα, o Οκόν είναι στην δέκατη θέση της βαθμολογίας οδηγών, ενώ ο Γκασλί στη δωδέκατη. Σε ομαδικό επίπεδο, η Alpine έχει περιοριστεί στην έκτη θέση. Πράγμα που οδήγησε σε σαρωτικές αλλαγές στη διοίκησή της.

Φωτογραφίες: Alpine F1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!