Το MotoGP δοκιμάζει σύστημα ενδοεπικοινωνίας

Το MotoGP δοκιμάζει σύστημα ενδοεπικοινωνίας
Η Dorna επαναφέρει το θέμα της ενδοεπικοινωνίας στο MotoGP, δοκιμάζοντας ένα νέο σύστημα στην ισπανική πίστα της Χερέθ.

Το 2020, στις δοκιμές του Μιζάνο στην Ιταλία μετά το Grand Prix του Σαν Μαρίνο, ο Στέφαν Μπράντλ δοκιμαστής της Repsol Honda είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει για πρώτη φορά ένα επαναστατικό σύστημα ενδοεπικοινωνίας. Εκείνη την περίοδο η Dorna αποφάσισε να μην προχωρήσει στην εξέλιξη και εφαρμογή του συστήματος βάζοντάς το στο συρτάρι για... αργότερα.

Πλέον η Dorna επαναφέρει δυναμικά το σύστημα επικοινωνίας στο MotoGP ξεκινώντας μάλιστα άμεσα δοκιμές. Στη μία ημέρα δοκιμών μετά την ολοκλήρωση του Grand Prix της Ισπανίας, επιλεγμένοι αναβάτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το νέο σύστημα. Οι αναβάτες ήταν οι Φάμπιο Κουαρταραρό (Yamaha), Αλέιξ Εσπαργκαρό (Aprilia) και Γιόνας Φόλγκερ (GasGas).

MotoGP

Το σύστημα δεν είναι όπως το αρχικό με ακουστικό στο αφτί του αναβάτη. Η Dorna συνεργάστηκε με κορυφαίους κατασκευαστές όπως η HJC, η Kabuto, η Alpinestars και η Ixon προκειμένου αφενός στο κράνος να τοποθετηθεί ένα μικρό ηχείο και στις φόρμες να τοποθετηθεί ένας πομπός που θα λαμβάνει τα σήματα. Ο αναβάτης θα δέχεται από τους Αγωνοδίκες ηχογραφημένα μηνύματα όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος στην πίστα. Το σύστημα θα είναι μονόδρομο και ο αναβάτης δεν θα μπορεί να απαντήσει ή να μιλήσει.

MotoGP

Στους αναβάτες που δοκίμασαν το σύστημα δεν επετράπη να μιλήσουν για αυτό με τον Εσπαργκαρό να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να πω απολύτως τίποτα». Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι το σύστημα να εφαρμοστεί το 2024 και σίγουρα στα τηλεοπτικά onboard πλάνα θα υπάρχουν και ηχητικά αποσπάσματα από τα μηνύματα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!