Επίσημο: Οι Αγώνες Σπριντ της Formula 1 αποκτούν ξεχωριστές κατατακτήριες

Πάνος Σεϊτανίδης
Επίσημο: Οι Αγώνες Σπριντ της Formula 1 αποκτούν ξεχωριστές κατατακτήριες
F1 και FIA αποφάσισαν να δοκιμάσουν την ιδέα του Sprint Shootout, αρχής γενομένης από το Grand Prix του Μπακού.

Μετά από διάλειμμα σχεδόν ενός μηνός, η Formula 1 πατά ξανά γκάζι, αυτή τη φορά με το Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν, τέταρτο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος. Και πρώτο με δομή που περιλαμβάνει Αγώνα Σπριντ, πράγμα που θα συμβεί επίσης στα GP Αυστρίας, Βελγίου, Κατάρ, ΗΠΑ και Βραζιλίας.

Όμως αυτό ήταν ήδη γνωστό. Η εξέλιξης της τελευταίας στιγμής είναι πως οι ομάδες αποδέχθηκαν την πρόταση τροποποίησης της δομής του τριημέρου, υιοθετώντας την ιδέα του Sprint Shootout. Υπήρξε μάλιστα ομοφωνία στην ψηφοφορία της Κομισιόν της F1 που συνεδρίασε σήμερα στο Μπακού. Πλέον αναμένεται η τυπική έγκριση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

Με τα νέα δεδομένα, το ανούσιο FP2 του Σαββάτου (μιας και οι ομάδες δεν μπορούσαν να κάνουν αλλαγές στις ρυθμίσεις των μονοθεσίων μετά τις κατατακτήριες δοκιμές της Παρασκευής), δίνει τη θέση του σε μία νέα περίοδο κατατακτήριων δοκιμών, που αυτή θα αφορά μόνο τον Αγώνα Σπριντ που θα ακολουθεί. Η σειρά εκκίνησης του Κυρίως Αγώνα της Κυριακής, θα καθορίζεται από τις κατατακτήριες της Παρασκευής.

To Sprint Shootout

Πως θα λειτουργήσει αυτό; Θα είναι παρόμοιο με τη γνωστή μάχη της pole position, μόνο που θα περιλαμβάνει τρεις μικρότερες σε χρονική διάρκεια περιόδους. Το SQ1 θα έχει διάρκεια 12 λεπτά, το SQ2 δέκα λεπτά και το SQ3 οκτώ. Πράγμα που θα περιορίζει το χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του κάθε οδηγός που ειδικά στην τελική περίοδο, δύσκολα θα προλαβαίνει να επισκεφτεί ξανά τα pit.

Μεγάλη κουβέντα έγινε για τα ελαστικά. Κάθε οδηγός θα έχει στη διάθεσή του 12 σετ για το τριήμερο, όμως θα πρέπει να φυλάει τρία φρέσκα σετ για τις ισάριθμες περιόδους του Sprint Shootout. Στο SQ1 θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά η μέση γόμα, όπως άλλωστε και στο SQ2. Όσο για το SQ3, εκεί θα είναι υποχρεωτική η χρήση απάτητου σετ μαλακής γόμας.

To Sprint Shootout

Σε ό,τι αφορά στις ποινές, συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Ποινή στο grid που θα προκύψει στο FP1 ή στις κατατακτήριες, θα αφορά στον Αγώνα.
  • Ποινή στο grid που θα προκύψει στο Shootout, θα αγορά τον Αγώνα Σπριντ.
  • Ποινή στο grid που θα προκύψει στον Αγώνα Σπριντ, θα αφορά στον Κυρίως Αγώνα.
  • Η παραβίαση του parc ferme, θα οδηγεί σε εκκίνηση από το pit lane τόσο στο Σπριντ όσο και στον Κυρίως Αγώνα.
  • Ποινές αλλαγής υβριδικών μηχανών θα εφαρμόζονται στον Κυρίως Αγώνα.

Όσο για τη βαθμολόγηση στον Αγώνα Σπριντ, παραμένει ως έχει, με τους πρώτους οκτώ να βαθμολογούνται ως εξής: 8-7-6-5-4-3-2-1.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!