WRC, Ράλλυ Κροατίας: Νίκη μετά από δύο χρόνια για Έβανς (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
WRC, Ράλλυ Κροατίας: Νίκη μετά από δύο χρόνια για Έβανς (vid)
O οδηγός της Toyota Gazoo Racing διατήρησε τα ηνία και στο τελευταίο σκέλος του τέταρτου γύρου της σεζόν.

Την πρώτη του νίκη μετά το Ράλλυ Φινλανδίας του 2021 πανηγύρισε ο Έλφιν Έβανς! Ο οδηγός της Toyota Gazoo Racing διατήρησε με άνεση του προβάδισμά του στο τελευταίο σκέλος του Ράλλυ Κροατίας, κατακτώντας τη νίκη με προβάδισμα 27 δευτερολέπτων.

Νίκη ορόσημο

Ο Ουαλός μπήκε στο σκέλος με διαφορά 25.4 δευτερολέπτων από τον Όιτ Τάνακ της M-Sport και παρότι δεν κέρδισε καμία από τις τέσσερις ειδικές της Κυριακής, κατάφερε να επιστρέψει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Όμως δεν ήταν απλά η πρώτη του επιτυχία μετά από σχεδόν δύο χρόνια (και έκτη συνολικά στην καριέρα του), ήταν και η πρώτη του σε ασφάλτινο ράλλυ στο πλαίσιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Με τη σκέψη στον αδικοχαμένο Μπριν

Μπορεί να ήταν μία σημαντική επιτυχία για τον Έβανς, όμως η χαρά του καλύφθηκε από τη θλίψη για την απώλεια του Κρεγκ Μπριν, σε δυστύχημα που είχε κάνοντας δοκιμές για το Ράλλυ Κροατίας.

«Δουλεύαμε πολύ καιρό για αυτό το αποτέλεσμα αλλά αυτή τη στιγμή, νιώθω πως είναι τόσο ασήμαντη. Μετά το διάλειμμα στο οποίο επικεντρωθήκαμε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις μας, επιστρέψαμε στη θλίψη για την απώλεια του φίλου μας. Αμέσως μετά το πέρασμα από τη γραμμή του τερματισμού, είναι το μόνο που σκεφτόμαστε. Υποσχεθήκαμε στην οικογένεια του Κρεγκ πως θα απολαύσουμε το αγωνιστικό τριήμερο και το κάναμε. Όμως τώρα η σκέψη μας είναι πάλι μαζί τους», είπε ο 34χρονος.

Η μάχη του βάθρου

Ούτε στις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου είχαμε αλλαγές. Ο Τάνακ συνέχισε με συντηρητικό ρυθμό μετά τα προβλήματα με τη μετάδοση του Ford Puma Rally1, ώστε να διασφαλίσει τους βαθμούς της δεύτερης θέσης.

Άλλωστε δεν είχε άμεση απειλή αφού ο ο Εσαπέκα Λάπι που τερμάτισε τρίτος με το i20 N Rally1 της Hyundai Motorsport.

Ακολούθησαν τα Yaris

Στις θέσεις 4 με 6 πλασαρίστηκαν τρεις οδηγοί της Toyota Gazoo Racing, με τον Κάλε Ροβάνπερα να «προσπερνά» τον Σεμπαστιέν Οζιέ που ως γνωστόν, δεν έχει πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα (και) φέτος.

Μάλιστα ο Φινλανδός πήρε και 4 βαθμούς από τον δεύτερο καλύτερο χρόνο στην power stage. Την εξάδα έκλεισε άλλο ένα Yaris, αυτό του Ιάπωνα Τακαμότο Κατσούτα.

Ο Νεβίλ μείωσε τη ζημιά

Μετά την έξοδο του Σαββάτου που τον οδήγησε σε εγκατάλειψη ενώ βρισκόταν στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης, ο Τιερί Νεβίλ επέστρεψε στη μάχη στο τελευταίο σκέλος.

Και το έκανε για να κυνηγήσει βαθμούς στην Power Stage – όπερ και εγένετο, αφού πήρε τους 5 βαθμούς της νίκης σε αυτή.

Η τελική κατάταξη

<span id=Η τελική κατάταξη του Ράλλυ Κροατίας 2023" data-entity-type="file" data-entity-uuid="7798595a-d277-471b-8d1d-caa16108ade9" src="/sites/default/files/inline-images/2021-07/Rally-Croatia-23-overall1920short.jpg">

Η βαθμολογία οδηγών

Μετά τα αποτελέσματα στην Κροατία, έχουμε ακόμα πιο συναρπαστική μάχη στη βαθμολογία. Ο Οζιέ παρέμεινε στην κορυφή, έχοντας πλέον ως συγκάτοικο τον Έλφιν Έβανς στους 69 βαθμούς. Μόλις ένα πόντο πίσω τους είναι ο πρωταθλητής Ροβάνπερα και τρεις ο Τάνακ, με τον Νεβίλ να είναι αυτός που έχασε έδαφος.

Η συνέχεια

Μετά και την πρώτη ασφάλτινη δοκιμασία του 2023, το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλλυ θα συνεχιστεί με μάχη στο χώμα.

Το Ράλλυ Πορτογαλίας αποτελεί τον πέμπτο γύρο της σεζόν και διεξάγεται 11 με 13 Μαΐου, με την έδρα του αγώνα κοντά στο Πόρτο.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!