Σαν Σήμερα: Ο τελευταίος μη-πρωταθληματικός αγώνας της Formula 1

Σαν Σήμερα: Ο τελευταίος μη-πρωταθληματικός αγώνας της Formula 1
Πληθώρα γεγονότων πραγματοποιήθηκαν Σαν Σήμερα στον κόσμο της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ακολουθούν τα κυριότερα.

Κορυφαίοι οδηγοί περιλαμβάνονται στη σημερινή αναδρομή μας στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ένας παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 γεννήθηκε σαν σήμερα, ένας άλλος πήρε μια άνετη νίκη στη Μαλαισία, ενώ πραγματοποιήθηκε ένας ιδιαίτερος αγώνας για τελευταία φορά. Στον κόσμο του MotoGP, θα θυμηθούμε μία αμφιλεγόμενη νίκη του Βαλεντίνο Ρόσι και ένα άψογο αγωνιστικό τριήμερο του Μαρκ Μάρκεθ.

Διαβάστε παρακάτω τι έγινε Σαν Σήμερα, 10/4, στον κόσμο της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σαν σήμερα το 1929, γεννήθηκε ο Μάικ Χόθορν. Ο Βρετανός έκανε ντεμπούτο στη Formula 1 το 1952 με την Cooper και, μετά από κάποια εξαιρετικά αποτελέσματα, πήρε μετεγγραφή στη Scuderia Ferrari. Το 1953 σημείωσε την πρώτη του νίκη στο GP Γαλλίας. Μετά από μερικές μέτριες σεζόν, το 1958 έκανε την υπέρβαση και κατέκτησε το πρωτάθλημα, έχοντας για αντίπαλο το θρύλο, Στέρλινγκ Μος. Πέραν αυτής της τεράστιας διάκρισης, σημείωσε και νίκες σε ιστορικούς αγώνες αντοχής όπως οι 24 ώρες Λε Μαν αλλά και του Σπα. Δυστυχώς, δεν υπερασπίστηκε τον τίτλο του στη Formula 1, καθώς τον Ιανουάριο του 1959 σκοτώθηκε σε ένα τροχαίο στη Μεγάλη Βρετανία, σε ηλικία μόλις 29 χρονών. Ταλαιπωρούνταν ήδη από χρόνια προβλήματα στα νεφρά και οι γιατροί τού έδιναν ελάχιστο χρόνο ζωής.

Σαν σήμερα, επίσης το 1983, φιλοξενήθηκε ο τελευταίος μη-πρωταθληματικός αγώνας στην ιστορία της Formula 1. Η ιδέα διεξαγωγής υποστηρικτικών αγώνων είχε ιδιαίτερη απήχηση στα ‘50s και ‘60s, αλλά άρχισε σταδιακά να εγκαταλείπεται από τα ‘70s, με σκοπό τη μεγαλύτερη προσοχή στο επίσημο πρωτάθλημα. Παρ' όλα αυτά, οι ιδιοκτήτες της πίστας του Μπραντς Χατς διοργάνωσαν το λεγόμενο «Race of Champions», με χρηματοδότηση εταιρειών καπνοβιομηχανίας. Ο πρωταθλητής, Κέκε Ρόσμπεργκ, εκκίνησε από την pole position και έδωσε μεγάλη μάχη με τον Ρενέ Αρνού στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Παρά το μηχανικό πρόβλημα προς το τέλος της μάχης, κατάφερε να πάρει τη νίκη. Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Ντάνι Σάλιβαν και Άλαν Τζόουνς.

Σαν σήμερα το 2005, το πρωτάθλημα του MotoGP ξεκίνησε με την πρεμιέρα να λαμβάνει χώρα στην Ισπανία και την πίστα της Χερέθ. Ο αγώνας αυτός έχει μείνει στην ιστορία για την συγκλονιστική μονομαχία ανάμεσα στον poleman Βαλεντίνο Ρόσι και τον τοπικό ήρωα Σέτε Ζιμπερνάου. Οι δυο άλλαξαν πολλάκις θέσεις στην κορυφή, με τη νίκη τελικά να κρίνεται στην 13η και τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου. Ο «Γιατρός» απαίτησε το προσπέρασμα από την εσωτερική και έστειλε τον Ζιμπερνάου εκτός πίστας για να κατακτήσει τη νίκη. Φυσιολογικά, ο Ισπανός πέρασε την γραμμή του τερματισμού όντας αηδιασμένος από την έκβαση της μάχης και ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Ρόσι.

Σαν σήμερα το 2011, έλαβε χώρα το GP Μαλαισίας στην Σεπάνγκ, δεύτερος αγώνας της σεζόν στη Formula 1. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ επικράτησε άνετα εκκινώντας από την pole position, με τον Τζένσον Μπάτον της McLaren να τον ακολουθεί. Οι Λιούις Χάμιλτον και Φερνάντο Αλόνσο είχαν επαφή, με τον Ισπανό να σπάει την αεροτομή του στην προσπάθεια να περάσει τον Βρετανό. Ο Νικ Χέιντφελντ της Lotus-Renault ήταν αυτός που τελικά τερμάτισε τρίτος, για το 13ο και τελευταίο του βάθρο στο σπορ.

GP Μαλαισίας

Σαν σήμερα το 2016, πραγματοποιήθηκε το GP ΗΠΑ του MotoGP, στην πόλη του Όστιν και το Circuit of the Americas. Ο Μαρκ Μάρκεθ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, καθώς ήταν πρώτος στις ελεύθερες δοκιμές, στις κατατακτήριες και στον αγώνα. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Χόρχε Λορένθο της Yamaha, ενώ το βάθρο «έκλεισε» ο Αντρέα Ιανόνε της Ducati.

Μαρκ Μάρκεθ

Σαν σήμερα το 2022, πραγματοποιήθηκε το Grand Prix Αυστραλίας για τη Formula 1, μετά από τρία χρόνια. Η πανδημία της Covid-19 είχε καταστήσει αδύνατη τη διεξαγωγή του αγώνα το 2020 και το 2022. Απόλυτος κυρίαρχος ήταν ο Σαρλ Λεκλέρ της Scuderia Ferrari. O Μονεγάσκος εκκίνησε από την pole position, πήρε τη νίκη, έκανε τον ταχύτερο γύρο και παράλληλα σημείωσε το πρώτο του Grand Chelem. Ο Σέρχιο Πέρεζ της Red Bull Racing τερμάτισε δεύτερος, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes.

Σαρλ Λεκλέρ

Φωτογραφίες: F1_images/Twitter, Thebishf1/Twitter, Honda/Twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!