Formula Equal: Η ομάδα ισότητας φύλων που χτυπάει την πόρτα της F1

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula Equal: Η ομάδα ισότητας φύλων που χτυπάει την πόρτα της F1
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας ομάδας με αναλογία 50/50 ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες στο δυναμικό της!

Το 2026 έρχονται σημαντικές αλλαγές στη Formula 1, με νέους κανονισμούς για τις υβριδικές μηχανές, που φέρνουν και νέα σημαντικά brand στο σπορ, όπως η Audi και η Ford. Όμως ενώ η F1 θέλει διακαώς μεγάλους κατασκευαστές, ως γνωστόν θέλει το συντομότερο να έχει και μία γυναίκα οδηγό στο grid.

Ενώ λοιπόν έχουν γεννηθεί προγράμματα όπως αυτό του W Series που κατέρρευσε και της F1 Academy που μόλις ξεκινάει, με ορίζοντα το 2025 και το 2026 έχει προκύψει ένα σενάριο που οδεύει προς την ισότητα των φύλων και σε αυτόν τον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κόσμο.

F1 Academy

Πρόκειται για μία ομάδα που θα βαφτιστεί Formula Equal και θα έχει ως σημαία της την αναλογία 50/50 στις τάξεις της. Στόχος είναι να έχει έναν άνδρα και μία γυναίκα οδηγό, όπως συμβαίνει ήδη στην Extreme E, αν και οι κανονισμοί για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόντων για την super licence σημαίνουν πως δεν μπορεί άμεσα μία εκπρόσωπος του όμορφου φύλλου να μπει σε θέση επίσημου οδηγού.

Όμως το πλάνο είναι και για αντίστοιχη αναλογία σε όλο το δυναμικό της ομάδας. Δηλαδή σε μηχανικούς, μηχανολόγους, σχεδιαστές, αεροδυναμιστές, εργαζόμενους στο εργοστάσιο, παντού.

Formula Equal

Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω που έρχονται να πάνε κόντρα στο έως τώρα ρεύμα. Αυτό που πραγματικά αποτελεί απρόσμενη εξέλιξη, είναι πως αυτή η ομάδα αναμένεται να έχει οικονομική υποστήριξη από τη Σαουδική Αραβία! Μία χώρα με καθεστώς που κάθε άλλο παρά σεβόταν τη γυναίκα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που τώρα έρχεται σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού των αντιλήψεων στα εδάφη της, να στηρίξει απρόσμενα την ισότητα των φύλων!

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό η βάση της ομάδας αυτής να μην είναι στην Αγγλία ή την Ιταλία όπου εδρεύουν οι περισσότερες ομάδες της Formula 1 (7 στην Αγγλία, 2 στην Ιταλία και 1 στην Ελβετία) αλλά στη Μέση Ανατολή. Πιθανώς στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή την Ντόχα του Κατάρ, όπου υπάρχει άμεση αεροπορική σύνδεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Κρεγκ Πόλοκ έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο

Τα παραπάνω αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο CNN ο άνθρωπος που αναμένεται να αποτελέσει ηγετική φυσιογνωμία στο εν λόγω project – ο Κρεγκ Πόλοκ που ήταν παλαιότερα μάνατζερ του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1, Ζακ Βιλνέβ, αλλά και επικεφαλής στο project της BAR.

«Είναι ένα πλάνο που δουλεύουμε εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Προσπαθούμε να στήσουμε μία νέα ομάδα αλλά η μεγάλη φιλοδοξία μας είναι να παρέχουμε ευκαιρίες και τρόπους ώστε να μπορούν οι γυναίκες να φτάσουν σε κορυφαίο επίπεδο στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η αναλογία στην οποία στοχεύουμε, με 50% άνδρες και 50% γυναίκες, δεν υπάρχει σήμερα στην F1. Θα είναι κάτι φανταστικό, ειδικά αν έχουμε και μία γυναίκα οδηγό. Βέβαια υπάρχει και η διαδικασία συλλογής πόντων στην αγωνιστική άδεια που θα της επιτρέψει ένα τέτοιο βήμα αλλά ελπίζουμε να το καταφέρουμε», είπε ο Πολοκ.

W Series

Η παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού (FIA), έχει ανοίξει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στη Formula 1. Και πέρα από τη Formula Equal, αναμένεται να υπάρξουν ακόμα συμμετοχές από την Andretti-Cadillac, την Panthera, ενδεχομένως και την Hitech.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!